Hedefi, uzayda ‘ebru’ yapmak

2001 yılında başladığı çalışmalarıyla, ebru sanatını çini ve üç boyutlu objelere işlemeyi başararak bir ilke imza atan ebru sanatçısı Özkan Elagöz, “Uzayda, yer çekimi olmayan yerde ebru yapmayı çok istiyorum. Amerika’da bu sanatı yapmış olsaydım, herhalde NASA bu isteğimi geri çevirmezdi” dedi.

Hedefi, uzayda ‘ebru’ yapmak
Pendik Uluslar arası Geleneksel Sanatçılar Buluşması’na Kütahya’dan katılan ebru sanatçısı Özkan Elagöz, 2001 yılında başladığı çalışmalarıyla ebruyu çini ve üç boyutlu objelere işlemeyi başararak bu sanatta bir ilke imza attı. Bugüne kadar üretmiş olduğu eserleri, ‘Akkase’ ve ‘sır altı’ tekniğiyle çini objelere canlı renklerle uygulayabilen Elagöz, fiyatları 500 ile 50 bin TL arasında değişen eserlerini, Amerika, Almanya, Dubai ve Güney Kore gibi ülkelerde sergiledi. Ebrularının, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan gibi siyasilerin ve sanat camiasından önemli isimlerin duvarlarını süslediğini belirten Elagöz, “Tarihi Karahanlılara kadar dayanan geleneksel sanatımız ‘Ebru’, yüzyıllardır sadece kağıta işleniyor. Kağıtın ömrü ise 50 yılı aşmıyor.  Bizim çalışmalarımızsa, ebru sanatını ömrü 400 yıla kadar ulaşan çini karolara işlemek. Böylece bu sanatı daha kalıcı ve deforme olmayan şekilde gelecek nesillere aktarmak” dedi.

20 bin eserin yarısı heba oldu

Ebru sanatçısı Elagöz,  kendine has tekniğiyle yaptığı ebrularda, ‘kitre’ adı verilen yoğunlaştırılmış suya toprak boya kullanmak yerine, çini sektöründe tercih edilen özel boyalar kullanıyor. Oluşan ebruyu kağıt yerine çini karolara veya üç boyutlu objelere işleyen Elagöz, asıl ustalığını konuşturduğu bu aşamada, çini eseri 1000 ile 1050 derecede fırınlıyor. Fırınlanma aşamasında her hangi bir aksilik, bu aşamaya gelen eserin kırılması veya çatlamasına neden oluyor.  Yaklaşık 10 yıldır ebru yapan Elagöz, bugüne kadar 20 binin üzerinde çini yaptığını, ancak bu çinilerin yarısının fırınlanma sırasında heba olduğunu söyledi.

Uzayda renklere fırça sallamak istiyor

Başlangıçta mat renklerle şekillenen ebru, fırınlandıktan sonra canlı renklerle çini ve üçboyutlu objelere benzersiz bir sanat değeri katıyor. Ebru sanatında en son gelmek istediği yeri sorduğumuz Elagöz, “Uzayda, yer çekimi olmayan yerde ebru yaparak renklerin nasıl şekillendiğini görmek. Amerika’da bu sanatı yapmış olsaydım, herhalde NASA bu isteğimi geri çevirmezdi” dedi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER