OKUYAN TOPLUM  PROJESİ CİDE’DEYDİ

Okuyan Toplum Projesi(OTP), Beykoz’da BEDES’le başlattığı 2013-2014 Dönemi ‘Eleştirel Medya Okur Yazarlığı’ ve Kitapla Barışma Söyleşilerini, (Okuma Aşısı) CİÇEKDER’le CİDE’de tamamladı.

OKUYAN TOPLUM  PROJESİ CİDE’DEYDİ
      OKUYAN TOPLUM  PROJESİ CİDE’DEYDİ

Okuyan Toplum Projesi(OTP),  Beykoz’da BEDES’le  başlattığı  2013-2014  Dönemi  ‘Eleştirel Medya Okur Yazarlığı’ ve  Kitapla Barışma Söyleşilerini, (Okuma  Aşısı)   CİÇEKDER’le CİDE’de tamamladı.

FERHAT ÖZEN : “KİTAPLARLA ÇIKACAĞIN YOLCULUĞA HİÇBİR GEMİYLE ÇIKAMAZSIN”

   Okuyan Toplum Projesi(OTP),  Beykoz’da BEDES’le birlikte    başlattığı  2013-2014  Dönemi  ‘Eleştirel Medya Okur Yazarlığı’ ve  Kitapla Barışma Söyleşilerini, (Okuma  Aşısı)   CİÇEKDER’in  konuğu olarak   gittiği, Rıfat  Ilgaz’ın  memleketi  CİDE’de tamamladı.

    Cide Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği’nin (CİÇEKDER) davetiyle Cide’ye gelen Okuyan Toplumj Projesi(OTP) yürtücüsü, eğitimci ve okuma araştırmacısı Ferhat Özen, toplumun okuma kültürü edinme sürecine  gösterdikleri duyarlılıktan dolayı  dernek  yöneticilerine teşekkür etti. 

     Okuyan Toplum Projesi kapsamında Ferhat Özen,  Cide’de  9 okulda  yaklaşık 1000 (bin) öğrenciye  okuma aşısı yaptı.   Saydam gösteri eşliğinde ve müzik efektiyle desteki tiyatral sunumunda  anlattığı öykülerle  Özen  öğrencileri  okumaya kışkırttı.  Okulların tatile girmesine bir hafta kala gerçekleştirdiği sunumlarda Özen,   tatil kavramını kitapla  buluşturma konusuna ağarlık verdi. Tatilde yalnızca okulların kapandığını, kütüphanelerin, kitapçıların açık olduğunu, kitapların da açık olması gerektiğini işleyen Özen, Mevlana’nın bir sözünü anımsatarak, “Hiçbir yere gitmeden her yere gitmek ne güzel...Kitaplarla  çıkacağın yolculuğa hiçbir gemiyle çıkamazsın”  dedi.

     Ferhat Özen tatillerde ve her zaman  özellikle kamusal alanlarda (ortak kullanım alanlarında) kitap okunmasının, okuyan insan figürünün görünür kılınması için  önemli olduğunu vurguladı.  Yapılan araştırmalara göre, kitap okumayışımızda , kitap okuyanların görünür olmaması,  bu konuda  ailede, çevrede rol model bulunmamasının  önemli bir neden oluşturduğunu  söyleyen  Özen, kitabın yalnızca  okulda, okul zamanı  ve öğrencilerce kullanılan bir ders aracı olmadığını, kültürel beslenmemiz için  her yaşta, yaşam boyu  baş ucumuzda, yanı başımızda olması gerektiğine vurgu yaptı   Okumayan toplumlarda demokrasinin cahiller zorbalığına dönüşceği tehlikesine (Jeferson) dikkat çekti. Kitaplar insana kanat takar. (ABD Kongre Kütüphanesi’nin sloganı)  sözünü aktardı.

     Öğrencilere son söz olarak şunları söyledi :  “Yaşasın tatil, yaşasın kitaplar...Okullar kapalı, kitaplar açık! Parklar açık!

Bu yaz parklar, plajlar kitap açsın!” dedi.  

CİDE MİLLİ EĞİTİM  MÜDÜRLÜĞÜ’NDE

   Cide’de ilçe Milli Eğitim Müdürü  Davut Çalışkan’la   tanışıp yararlı bir görüşme yaptı.  Cide Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği’nin (CİÇEKDER)  Başkanı ile görüşen Özen, parklarda, plajlarda ve diğer toplu yaşanan alanlarda   okumayı özendirici, kitabı tatille buluşturan  çalışmaların önemine dikkat çekti.  Dinimizin ilk emrinin  ‘Oku-‘ olmasına karşın, okumayan  bir toplum olduğumuzu,  bunun  tarihten gelen birçok nedeni olmakla birlikte , esas olarak bugün, test ve sınav merkezli okulların  okumayı sevdiremediğine  vurgu yaptı. Tatil süresince görünür yerlere, “Yaşasın tatil, yaşasın kitaplar...Kitaplarla çıkacağın yolculuğa hiçbir gemiyle çıkamazsın. (Mevlana) Okumak en soylu uğraştır.(Gothe)  Okumak bir nimettir. (V. Günyol) Okullar kapalı, kitaplar açık! Parklar açık! Okumayana acırım” vb sözlerin  asılmasını önerdi.




















Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2014, 20:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER