Türkiye Kıbrıs Politikasını Sertleştiriyor

Türkiye’nin Kıbrıs yakınlarındaki bir sondaj gemisini korumak için bölgeye savaş gemisi yollama kararı diplomatik krize yol açabilir.

Türkiye Kıbrıs Politikasını Sertleştiriyor
Türkiye Kıbrıs Politikasını Sertleştiriyor

Türkiye’nin Kıbrıs yakınlarındaki bir sondaj gemisini korumak için bölgeye savaş gemisi yollama kararı diplomatik krize yol açabilir. Kıbrıslı Rumlar, Türkler’le birleşme müzakerelerini askıya alırken Ankara’nın AB üyelik müzakerelerinin de askıya alınması çağrısında bulundu.

Yunanistan Türkiye’yi Kıbrıs yakınlarında doğalgaz çalışması yaparak Kıbrıslı Rumlar’a gözdağı vermemesi konusunda uyardı. Yunanistan’ın olaya müdahil olması bir süredir bölgede enerji sahaları ile ilgili bir süredir artan gerilimin son ayağı.

Geçen ay Türkiye, KKTC adına doğalgaz arayan bir gemiyi korumak için bölgeye bir savaş gemisi yolladı. Güney Kıbrıs eylemi protesto etti ve BM desteğiyle süren adanın birleşme müzakerelerinden çekildiklerini açıkladı. Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’nden Sinan Ülgen müzakerelerin askıya alınmasının önemli etkileri olabileceğini söylüyor. Görüşmelerin 2004’te reddedilen Annan Planı’ndan bu yana sonuca ilk kez bu kadar yaklaştığını belirten Ülgen, bu görüşmelerin adanın birleşmesi için son şans olabileceğini söylüyor.

Güney Kıbrıs, uluslararası olarak tanınan tek hükümet olarak enerji sahalarının kendi kontrollerinde olduğunu iddia ediyor. Daha önce Güney Kıbrıs’la yaşanan anlaşmazlıklarda Türkiye, Brüksel’den AB müzakereleri ile ilgili baskı görmüştü. AB geçen ay sert bir uyarıda bulunduysa da Sinan Ülgen bu uyarıların eskisi gibi önemi olmadığını düşünüyor.

Avrupa Birliği’nin Türkiye üzerinde etkisinin çok azaldığını belirten uzman, Türkiye’yi 4 yıldır duraklamış AB’yle üyelik görüşmelerini kullanarak tehdit etmenin pek de mümkün olmadığını söylüyor.

Washington olayla ilgili kaygı belirtse de bölgedeki enerji kaynaklarının adanın birleşmesine ön ayak olabileceğini düşünüyor.

Milliyet Gazetesi ve Al Monitor yazarı Kadri Gürsel bu umutların çok da gerçekçi olmadığını düşünüyor. Önümüzdeki günlerde konuya bir çözüm bulunmasının çok da olası olmadığını belirten uzman, doğalgazın hem çözüme hem de çatışmaya neden olabileceğini düşünüyor ve bunun siyasi aktörlere bağlı biçimde gelişeceğini söylüyor.

Ankara’nın Kıbrıs politikasıyla ilgili gerilimi yükseltmesi aynı zamanda IŞİD’le mücadelede isteksiz davrandığı yönünde eleştiriler aldığı bir döneme rastladı. Ancak Ülgen, Türkiye’nin uluslararası kamuoyu için olan öneminden cesaretlendiğini belirtiyor. Ülgen, Ankara’nın, yalnızca Türkiye’nin değil, aynı zamanda tüm dünyanın bölgede karşı karşıya olduğu güvenlik sorunları nedeniyle Kıbrıs konusunda uluslararası kamuoyu tarafından dışlanmayacağına inandığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetin bölgede daha etkin bir Türkiye yaratmaya çalıştığını söylüyor. Uzmanlar, Ankara’nın Batı için önemi göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin Kıbrıs konusunda iddialı bir siyaset izleme özgürlüğüne sahip olduğunu belirtiyor.

Kaynak : amerikaninsesi.com

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2014, 21:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER