Kentsel dönüşümde hız kazandıracak düzenlemeler TBMM'de kabul edildi.

Kentsel dönüşümde hız kazandıracak düzenlemeler içeren 26 maddelik Torba Yasa teklifi TBMM'de kabul edildi.

Kentsel dönüşümde hız kazandıracak düzenlemeler TBMM'de kabul edildi.

Kentsel dönüşümde hız kazandıracak düzenlemeler TBMM'de kabul edildi.

Kentsel dönüşümde hız kazandıracak düzenlemeler içeren 26 maddelik Torba Yasa teklifi TBMM'de kabul edildi. Deprem riski altındaki bölgelerde dönüşüm projeleri kolaylaşacak, vatandaşların hak kayıpları önlenecek.


KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Türkiye'nin deprem riskine karşı bina stokunu yenilemeyi amaçlayan 26 maddelik Torba Yasa teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi. Bu yasa ile kentsel dönüşüm projelerinde yasal ve mali engeller ortadan kaldırılarak süreç hızlandırılacak. Özellikle büyük şehirlerde, bu düzenlemelerin daha sağlıklı ve dayanıklı yapıların inşa edilmesini sağlaması bekleniyor.

KDV MUAFİYETİ VE İMAR HAKKI DÜZENLEMESİ

Yeni yasa kapsamında Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın arsa ve arazi teslimleri KDV’den muaf tutulacak. Mülkiyet hakkını başka parsellere taşıma imkânı tanınarak, dönüşüm projelerinde esneklik sağlanacak. İmar aktarımı yapılacak alanlar ise belediye mülkiyetindeki veya Hazine arazilerinden oluşturulacak. Bununla birlikte, alıcı parseldeki inşaat alanları imar planında belirlenen oranların yüzde 20’sini aşamayacak.

KAMU YETKİLERİ ARTIRILDI

Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlarda izinsiz yapılan tüm yapıların yıkımı için belediyeler, il özel idareleri ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yetkilendirildi. Afet riski altındaki bölgelerde yapılacak tüm imar ve tasarım projeleri ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayına bağlandı. Ayrıca kırsal bölgelerde evlerini tamamlayamayan veya borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar için verilen süre 2028 yılı sonuna kadar uzatıldı.

DENETİM ŞİRKETLERİNİN SORUMLULUĞU ARTACAK

Sağlam yapıların inşasında kilit rol oynayan yapı denetim şirketlerine yönelik düzenlemeler de yasa kapsamında yer aldı. Yapı denetim şirketleri, taşıyıcı sistemlerde 15 yıl içinde oluşacak onarılamaz zararlar nedeniyle izin belgelerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak. Ayrıca, yandaki binaların taşıyıcı sistemlerine zarar verilmesi hâlinde şirketlerin teminatı irat kaydedilecek ve faaliyetleri sona erecek. Görevini kötüye kullanan denetim ve laboratuvar çalışanlarına ise 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER