FAYTON SEVERLER “ATLI TOMOFİL” FOTOĞRAF SERGİSİ’NDE BULUŞUYOR

FAYTON SEVERLER “ATLI TOMOFİL” FOTOĞRAF SERGİSİ’NDE BULUŞUYOR

FAYTON SEVERLER “ATLI TOMOFİL” FOTOĞRAF SERGİSİ’NDE BULUŞUYOR
FAYTON SEVERLER “ATLI TOMOFİL” FOTOĞRAF SERGİSİ’NDE BULUŞUYOR

Tanrı’ların ve Güneş’in arabası faytonlar hâlâ koşuyor, ama ustalar tükeniyor...

Bir zamanlar Kaadıköy’de ayrı bir sektör olan faytonculukla beraber bu sanatın ustaları da tükenmekte. İstanbul'daki son fayton ustasının atölyesinden çekilmiş fotoğraflar ile bir faytonun tüm yapım sürecini fotoğraflayan Erol Yılmaz ve Nursel Özkan’ın Atlıtomofil isimli  çalışmaları Caddebostan Kültür Merkezi’nde sergileniyor.

Zamanla yok olan ve bu topraklardaki farklı kültürlerin nesiller boyu bir arada yaşayarak, yaşattıkları ustalıklardan birisidir “faytonculuk”. Döşemesinden fenerine, tekerleğinden güneşliğine kadar her detayı ayrı bir ustalık istiyor. Fayton imalatına yönelik İstanbul’da geriye kalan tek usta 1933 Bulgaristan doğumlu, 1935 yılında Türkiye’ye göçmüş Mustafa Serin’dir. Trajik olan sadece ustanın tek usta kalması değil; 1955 yılından beri kullandığı imalathanesinin bulunduğu arazinin Vakıflara ait olduğu için kat karşılığı inşaat firmasına verilmesi ve 2009’un sonlarında da yıkılmış olmasıdır.

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılacak olan sergi, Kadıköy Belediyesi Park bahçeler Müdürlüğü’nde ziraat mühendisi olarak çalışan Erol Yılmaz ve Sağlık Bakanlığı Kadıköy Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Protez Laboratuarında diş teknikeri olarak çalışan  Nursel Özkan’a ait fotoğraflardan oluşuyor. Yılmaz ve Özkan “ Atlıtomofil” sergisini şöyle özetliyorlar: Bu proje ile amacımız, el sanatlarını ustalarını ve onların üretim yerleri olmakla birlikte tek geçim kaynağı olan küçük üretim atölyelerinin yok edilmelerine ilişkin karşı duruşu oluşturabilmek, hak ettikleri değeri onlara az da olsa yansıtabilmek. Diğer yandan İstanbul’un tek ve son fayton ustası Mustafa Usta ve onun el sanatı olan faytonculuğu görsel ve yazılı belgeye dönüştürebilmek. Çalışmamız; 2009 yılı Nisan ayında başlayarak, yaklaşık bir yıl boyunca, Mustafa Usta’nın bir faytonu bitirmesi ve atölyesinin yıkılmasına dek sürdü. Projemizde, Mustafa Usta’dan başka, onun ustası Adalar’daki Nazmi Usta ve Yalova’da yaşayan Türkiye’deki tek ‘Fayton Sepeti Ustası’ Ali Usta ile de fotoğraf çalışması yaptık. Tüm bu hikâye boyunca şahit olduğumuz anları belgeledik. Sergimize emeğe ve zanaata değer veren herkesi bekliyoruz.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER