Topbaş, toplu taşıma ücretlerine ilişkin soruya ilişkin şöyle cevap verdi;
'Orada yüzde 50 zam gibi bir ifade var,yüzde 50 diye bahsedilen tek bilet, jeton olarak bahsettiğimiz uygulamalarla ilgilidir. Tüm dünyada bu böyledir. tek bilete, jetona geçiş olmasın diye teşvik amaçlı bir uygulama bu. Mesela bunun karşılığı Bursa'da tek bilet aldığınızda 4 ile 4,5 liradır. Elektronik bilet aldığınızda, bu rakamlar 1,95 lira oluyor. böylelikle yapılan zamda yüzde 9.48 gibi oluyor.'
İstanbul'da toplu taşımaya yapılan zamdan İstanbul halk otobüslerinin de yararlandığını belirten Topbaş, 'Dar gelirlinin ulaşımla desteklenmesi konusuna inanan birisiyim. diğer iller ile mukayese edildiğinde İstanbul daha ucuz durumdadır' ifadesini kullandı.
'Öğrencilerle ilgili yeni bir çalışmamız var'
Toplu taşımaya 14 ay sonra yapılan zamdan en çok öğrencilerin etkilendiğini ifade eden Topbaş, 'öğrencilerle ilgili yeni bir çalışmamız var. bu çalışmada öğrencileri toplu taşımada nasıl rahatlatırızı düşünüyoruz. Öğrencilerden gelenleri gelir olarak görmüyoruz. Öğrenci her zaman hayatını sıkıntıyla devam ettiren kesimdir,öğrencilerle ilgili bu hassasiyeti gösteriyoruz' diye konuştu.
'Toplu Taşıma Yolu'
İstanbul trafiğindeki yeni uygulamaya ilişkin de Topbaş, ' Türkiye'de ilk defa yapılan uygulama bu. Avrupa'da gözlemleyip takip ettiğimiz uygulamaydı. Bariyerlerle yolu ayırmıyoruz, sabah 07.00-10.00 akşam 16.00-20.00 saatleri arasında otobüsler geçebilecek. Bu da toplu taşımayı özendirmek adına yaptığımız birşey. Tüm bu çalışmalar İstanbullu'nun ulaşımını kolaylaştırmak için.' şeklinde konuştu.
Topbaş, ayrıca otobüslerin ışıklı kavşaklara yüz metre yaklaştığında ışığın yeşile dönmesiyle trafiğin daha akışkan olabileceği bir sistem üzerinde uzmanların çalıştığını söyledi.
Çalışmaların Elektronik Denetleme Sistemi'ndeki (EDS) kameralarla denetleneceğinin altını çizen Topbaş,'Bu çalışmalar dahilinde, Amerika'da olduğu gibi termal kameralar ile denetlenen otomobillerin en az 3 yolcu ile geçebileceği bir sistemi de getirebiliriz.' dedi.
İstanbul'da otomobillerin doluluk oranının ortalama 1,5 kişi olduğuna dikkati çeken Topbaş, 'saatte bir şeritten bin 200 araç geçtiğine göre, saatte bir yerden bir yere geçen yolcu sayısı 2 bin kişi bile değil. Çokca şeritler bile yapsanız İstanbul'un bir yerden bir yere naklini sağlayamazsınız. Yönetim olarak toplu taşımaya yönlendirmemiz gerekiyor.' ifadesini kullandı.
Gazetecilerle ile görüştükten sonra, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, '6. Dünya Kentsel Forumu'na katılmak üzere İtalya'nın Napoli kentine hareket etti.
Stargazete
Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2012, 17:13
Stargazete