Yumurtanın Üzerindeki Kodlar Ne Anlama Geliyor
Yumurta yetiştiriciliği dört gurup altında toplanmaktadır ve yumurta üzerine damgalanan yetiştirme metodu kodu şu şekildedir;
Yumurta etiketleri üzerinde yer alan "Organik Yumurta", "Köy Yumurtası", "Doğal Yumurta", "Serbest Gezen Tavuk Yumurtası" gibi farklı ifadelerin hem tüketiciyi yanıltması hem de haksız rekabete yol açması Bakanlığımızı harekete geçirmiştir.
24 Kasım 2017 tarihinde Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde yapılan değişiklikle "Yetiştirme Metodu Kodu" nun işletme ve kümes numarasıyla birlikte, yumurta kabuğuna damgalanması zorunluluğu getirilmiştir. Gıda işletmecilerinin Tebliğ hükümlerine uyum sağlama zorunluluğu bugün tamamlanmıştır.
Yumurta kabukları üzerine, işletme ve kümes numarasının önüne yetiştirme metodu kodu damgalanacaktır.
Yumurta yetiştiriciliği dört gurup altında toplanmaktadır ve yumurta üzerine damgalanan yetiştirme metodu kodu şu şekildedir;
"0" organik yetiştiricilik,
"1" açık dolaşıma erişim(free range) yetiştiriciliği,
"2" kümeste kafessiz yetiştiricilik,
"3" kafesli yetiştiricilik.
Yumurtanın iyisini nasıl anlarız?
Satın aldığımız yumurta çeşitlerini 7 adet olmak üzere sınıflandırabiliriz. Bunlar ağırlıklarına göre sınıflandırılmış olup 70 gram ile 45 gram arasında değişir. Her zaman gram cinsinden ağırlıklarla görmek mümkün değildir ancak alışveriş sırasında biraz daha dikkat ederseniz M - L ve XL olarak görebilirsiniz. Boyutlarını bu şekilde ayırdığımız yumurtaların kalitelerini nasıl ayırt edebiliriz? İşte bu can alıcı sorunun yanıtını hemen paylaşıyoruz. Bir yumurtanın ne derece kaliteli olduğunu anlamak istiyorsak yine üzerindeki harflere bakabiliriz.
A, B ve C olarak üç sınıfa ayrılan kalite türleri tüketici için oldukça önemlidir. A yüksek kalite, B orta kalite C ise daha çok yemek endüstrisinde tercih edilmektedir. Bizim C grubu yumurtalardan uzak durmamız sağlık açısından çok önemlidir. Yumurta rengi ise kaliteden bağımsız olarak tamamen tavuğun yemiş olduğu yemlerden ve bölgeden kaynaklanan bir değişimdir.
Yumurta boyutları
S, M, L, XL olarak ifade edilir. S küçük: 53 g, M orta boy: 53-63 g, L büyük boy: 63-73 g, XL çok büyük: 73 g ve üzeri.
Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2024, 21:42