Bilim dergisi Science'da yayınlanan bir makalede araştırmacılar, alkolün meyve sineklerinin beyninde, cinsel tatmine ulaşmanın verdiği hazza benzer bir 'ödül' duygusu yarattığını belirtti.
Araştırma, meyve sineklerinin davranışlarına göre etkileşime giren nöropeptid F adlı bir kimyasala dikkat çekiyor. İnsanlarda da bulunan bu kimyasalın, insan beyninde de benzer bir etki yaratıyor olabileceği belirtiliyor.
İnsan beynindeki türevi nöropeptid Y olarak bilinen kimyasalla alkol arasındaki bağlantı, daha önce, yoğun alkol verilen fareler üzerinde yapılan deneylerde ortaya konmuştu.
Araştırmacılar yapılan yeni çalışmanın, haz alma arayışıyla sosyal etkileşim arasındaki bağlantıyı incelediğini belirtiyorlar.
Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nden Dr. Galit Shohat-Ophir "Beyindeki ödül sisteminin, hem bireylerin hem türlerin varlığını sürdürebilmesi için önemli olan yemek yeme ya da çiftleşme gibi davranışları desteklemek üzere geliştiği düşünülüyor" dedi.
Bazı uyarıcıların, beyindeki doğal ödül sisteminin kontrolünü ele geçirdiklerini belirten Dr. Shohat-Ophir, bu araştırmada, uyarıcı olarak alkolü tercih seçtiklerini ve hayvanlarda sosyal etkileşimin beyinde neden ödül olarak algılandığını incelediklerini söyledi.
Dr. Shohat-Ophir ve diğer bilim adamları, California Üniversitesi'nde farklı deneyler yaptı.
Bu deneylerden birinde, daha önce çiftleşmemiş dişi meyve sineklerinin bulunduğu bir kutuya erkek sinekler konuldu. Bu deneyde, dişilerin erkek sineklerin çiftleşme taleplerine karşılık verdikleri belirlendi.
Bir başka deneyde ise çiftlemiş dişilerin, erkek sineklerin isteklerini reddettikleri kaydedildi.
Deneylerin bir başka aşamasında erkek sineklere normal tükettikleri gıdanın yanısıra içine yüzde 15 alkol ilave edilmiş yiyecekler de verildi.
Bu deneyde çiftleşmiş erkek meyve sinekleri alkolden uzak dururken dişi sinekler tarafından reddedilen sineklerin yoğun alkollü gıdaları tercih ettikleri görüldü.
Bunun ardından meyve sineklerindeki nöropeptid F (NPF) oranları incelendi. Araştırmacılar, dişiler tarafından reddedilen ve yoğun alkol tüketen sineklerde bu kimyasalın azaldığını, çiftleşen sineklerde ise arttığını belirledi.
Dr.Shohat-Ophir, "Nöropeptid F oranlarının, yaşadıkları farklı deneyimleri yansıtan bir moleküler imza olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Bu kimyasalının davranış değişimiyle ne kadar doğrudan ilişkili olduğunu belirlemek için bilim adamları, beyindeki NPF oranlarında değişiklikler yaptı.
Beyinlerinde NPF oranı azaltılan sinekler, dişileri tarafından reddedilen erkekler, NPF oranı arttırılanlar ise çiftleşmiş erkeklerle benzer davranışlar sergiledi.
"Bu veriler bize, sineklerin ve muhtemelen diğer hayvanların ve insanların beynindeki bir sistemin, NPF oranını kontrol edebildiğini düşündürüyor" diyen Dr.Shohat-Ophir, "NPF oranı azaldığında, bu sistem devreye giriyor ve beyindeki kimyasalın oranını yükseltecek bir davranış sergiliyor" görüşünü ifade etti.
Nöropeptidin insan beyninde de bulunması, bu kimyasalın insan davranışlarını da kontrol edebildiği düşüncesini gündeme getiriyor. Ancak bilim adamlar, benzetme ne kadar cazip görünse de, bu kimyasalın meyve sineklerinin beyninde yaptıkları etkiyle insan beyninin işleyişi arasında herhangi bir bağlantının henüz ortaya konmadığına dikkat çekiyor.
Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2012, 13:37
Reddedilen sinekler 'alkole sığınıyor'
Dişileri tarafından reddedilen erkek meyve sinekleri, çiftleşebilen hemcinslerine kıyasla daha fazla alkol tüketiyor.
YORUM EKLE
1
Mumyalarda neden kanser yok?
2
Otobüse yetişmek için ambulans çağırdı
3
Suriye'nin başkenti Şam'da üst üste 2 patlama
4
'Kadıköy - Kartal metrosu ne zaman açılacak?'
5
Üçüncü yüz nakli bir kadına yapılıyor
6
“Potansiyelini Keşfet Projesi“ Düşler Akademisi
7
YÜCEL ÇELİKBİLEK AKPARTİ ATAŞEHİR GENÇLİK...
8
Maçta, Muamba'nın kalbi durdu!
9
62 Yaşında, 62 bin liraya satışa çıkardı.
10
Kadıköy'de Dostluk Kazandı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler