Göbeklitepe ve Güneş Takvimi

Göbeklitepe’de medeniyetin doğuşunu baştan yazdırabilecek bir güneş takvimi keşfedildi.

Göbeklitepe ve Güneş Takvimi

Göbeklitepe ve Güneş Takvimi

Göbeklitepe’de medeniyetin doğuşunu baştan yazdırabilecek bir güneş takvimi keşfedildi.

Şanlıurfa’nın yaklaşık 12 kilometre kuzeydoğusundaki arkeolojik SİT alanı Göbeklitepe, 1960’larda keşfedilmiş, ilk kazılarsa ancak 1990’larda başlamıştı.

‘Tarihin sıfır noktası’ olarak anılan Göbeklitepe’den gelen son haber de heyacan verici.

Edinburg Üniversitesi’nden araştırmacıların bulduğu takvim Göbeklitepe’nin geçmişiyle eşit, yani 12 bin yıllık bir taş sütuna kazılı. Dünyanın en eskisi olduğu düşünülen takvim, ilk medeniyetin ortaya çıkmasına bir kuyruklu yıldız çarpmasının yol açtığını belgeleyebilir.

The Times’ın haberine göre takvimdeki 365 adet ‘V’ sembolünün her birinin bir günü temsil ettiği düşünülüyor.

Takvim ay takvimindeki 12 ayı da gösteriyor. İlaveten 11 gün var.

Sütundaki oymalar, 13 bin yıl önce büyük hayvanları yok eden ve bin 200 yıl süren buzul çağını tetikleyen bir kuyrukluyıldızı tasvir ediyor. Bu olayların tarım ve dindeki yeni gelişmelerle medeniyeti şekillendirdiği düşünülüyor.

Araştırmacılar bir de 27 gün süren bir meteor yağmurunu tasvirleyen bir sütun keşfetti.

‘Medeniyetin doğuşunu tetiklemiş olabilir’

Araştırmanın başındaki Martin Sweatman, “Belli ki Göbeklitepe’de yaşayanlar gökyüzüne epey meraklıydı. Hayatlarının kuyrukluyıldız çarpmasıyla mahvolduğunu düşünürsek bu anlaşılır bir merak” dedi.

Sweatman şöyle devam etti: ”Kuyrukluyıldız çarpması yeni bir dini başlatarak ve soğuk iklimle baş edebilmek için yeni tarımsal gelişmelere yol açarak medeniyetin doğuşunu tetiklemiş olabilir. Tahminimizce o insanların şahit oldukları olayları kaydetmesi, bir sonraki binyılda icat edilen yazının ilk ayak sesleriydi.”

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER