İBB. Kültür AŞ. 13-19 ARALIK ETKİNLİK TAKVİMİ
İBB. Kültür AŞ. 13-19 ARALIK ETKİNLİK TAKVİMİ
SEMİNER
13 Aralık Pazartesi Saat: 18.30
İMANDAN AKSİYONA TÜRK DÜŞÜNÜRLERİ
Düzenleyen: Ahmed Güner Sayar
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
SEMİNER
14 Aralık Salı Saat: 18.30
KÜLTÜR SANATTA BU AY
Düzenleyen:Ümit Aksoy
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
Programda “Ölümden Öte Yol Var mı?” ve “Ölüm Üzerine Notlar” işlenecektir.
Program konuğu Kaan H. Ökten’dir.
SEMİNER
14 Aralık Salı Saat:18.30
EĞİTİM SÖYLEŞİLERİ
Düzenleyen: Ömer Polat
Yer: Atatürk Kitaplığı
SEMİNER
15 Aralık Çarşamba Saat: 18.30
50 YIL ÖNCE 50 YIL SONRA
Düzenleyen: Üstün İnanç
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
SEMİNER
16 Aralık Perşembe Saat: 18.30
YURTTAŞLIK BİLGİSİ OKUMALARI
Düzenleyen: Abdurrahman Dilipak
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği
2011 Türkiye, Bölge ve Dünya İçin Ne Getirecek? Ne Götürecek? Fırsatlar, Riskler!
Dilipak’ın “Büyükler İçin Yurttaşlık Bilgisi” derslerinde bu ay, 2011 yılının gündemini konuşacak… Türkiye ve dünya nereye gidiyor? Siyaset, iktisat, kültür ve dini yorumlar…
Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak İstanbul Sultanahmet’de, tarihi Kızlarağası Medresesi’nde, Bilgisi Okumalarında Yeni Yıl ve Yeni Gündem konusunu dinleyicileri ile masaya yatıracak… Bu ayın konusu Türkiye ve dünya gündemi. 2011 için korkular ve umutlar. Bölgemizde yaşanması beklenen riskler ve fırsatlar. Milletvekili seçimleri ve Anayasa değişikliği tartışmaları…
ÖZEL ETKİNLİK
16 Aralık Perşembe Saat:19.00
TÜRK KARİKATÜRÜNÜN ZARİF USTASI: YALÇIN TURGUT BALABAN
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi
Sergi ve Açık Oturum
Konuşmacılar:
Av. Mehmet Ali Bulut
Ekrem Kızıltaş
Hasan Aksay
KONSER
16 Aralık Perşembe Saat: 20.00
GRUP BOZOKLAR
Düzenleyen: Levent Kaya
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi
KONSER
16 Aralık Perşembe Saat: 20.00
SAZ MUSİKİSİ
Düzenleyen: Mehmet Bitmez
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi
Mehmet Emin Bitmez
1980 yılında İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan mezun oldu. 1981 yılında kurumda asistan olarak başladığı görevini halen aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak sürdürmektedir. İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Bölümü’nde 1988-1995 yıllarında “ sanat dalı başkanlığı” görevinde bulundu. 1990 yılında İ.T.Ü. Sosyal Bilimler Bölümü’nde “Tanburi Cemil Bey’in Tanbur İcrasının Özellikleri”ni araştırıp incelediği bir çalışma ile “Master” (Yüksek lisans) yaptı. Aile içi müzik ortamında yetişti ve Urfa sıra geceleri geleneğinde dönemin en önemli ustaları ile meşk etti.
Konservatuar eğitimi sırasında Mutlu Torun, Okul harici Cinuçen Tanrıkorur Ud hocaları olmuştur. Türk Müziği teorisini Neyzen Akagündüz Kutbay, Bekir Sıdkı Sezgin, Niyazi Sayın ve Cinuçen Tanrıkorur’dan öğrendi. Eğitimi sırasında Kemal Batanay, Naime Batanay, Sadettin Heper, Prof.Faruk Timurtaş, Yılmaz Öztuna, Hurşit Ungay Demirhan Altuğ gibi önemli şahsiyetler hocası olmuşlardır.
Ud virtüozu Bitmez, öğrenim yılları ve sonrasında da tanbur virtüozu Cemil Bey'in makam ve icra anlayışını analiz ederek, ileri teknik, üslub ve tavrı üzerine ciddi ve kapsamlı araştırmalar yaptı. Dünya’nın en önde gelen ud sanatçıları arasında gösterilen Bitmez, Şerif Muhiddin Targan'ın virtüozitesi, Udi Nevres Bey, Yorgo Bacanos ve Cinuçen Tanrıkorur gibi büyük ustaların Ud icralarını, tarzlarını ve teknik özelliklerini inceleyerek, temelde geleneksel ve klasik öğelere bağlı üslup ve tavırla kendine has ileri bir icra tekniği geliştirdi.
Ud'dan çıkardığı parlak, net ses ve ileri tekniği usta icracı ve dinleyenler tarafından önemle vurgulanan en belirgin özelliklerindendir. Müzikoloji alanında geniş araştırma-inceleme ve çalışmalar yapmakta olan Bitmez'in Türk Müziğinin çeşitli formlarında bestelenmiş önemli saz ve sözlü eserleri mevcuttur.
Bitmez Türk Müziğini temsilen çok sayıda ülkelerde (Almanya, İtalya, “Sicilya, Sardünya adası, Venedik”, Hollanda, Fransa, Fas, Tunus, İngiltere, Cezayir, Lübnan, İsrail, Brezilya, Amerika, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya, İsviçre, İspanya, Sudan, Rusya, Avusturya vs...) ve birçok şehirlerinde uluslararası müzik festivalleri kapsamında konserler vermiştir.
“İstanbul Kanatlarımın Altında” adlı sinema filminin müziklerine fikirleri ve Ud icrası ile katıldı. Aynı zamanda bu filmin müzikleri Türkiye’de ilk defa “CD” olarak çıktı.
1992’de kemençe virtüozu, İhsan Özgen ile “Anatolia” adı altında “Ege ve Balkan Dansları” müziklerinden oluşan çeşitli konserler verdi. Bu çalışma “CD” ve kaset olarak gerçekleşti.
1992’de Lawrence “Butch” Morris Caz topluluğu ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda çaldı.
1993’de Neyzen Kudsi Erguner ile Fransız, İspanyol ve Türk sanatçılarından oluşan grupla Tasavvuftan Flamenkoya adlı proje ile önce Uluslararası İstanbul Müzik Festivali sonrasında Barselona’da Anfi Tiyatroda konser verdi. Bu çalışma CD ve kaset olarak gerçekleşti.
1995'de İhsan Özgen yönetiminde Anatolia grubu ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda "Tanburi Cemil Bey ve İzlenimler" adlı projede çaldı.
1996’da İsviçre’nin Cenevre ve Bern şehirlerinde ‘Ateliers d’ethnomusicologie’nin daveti üzerine 3 ud resitali ve konferans verdi.
1999’da Montreoux Jazz Festivali’nde Jazz grubu ile birlikte Kudsi Erguner ile beraber “Osmanlıda Saz müziği” repertuarından oluşan bir konser verdi. Aynı konser Almanya’nın “NDR” yayın organizasyonunun katkılarıyla Hamburg, Bremen ve Manhaim şehirlerinde tekrarlanmıştır.
2000 tarihinde Fransa’nın “Perpignan” şehrinde “Festival de Musique Sacree” de Musiques, chants Soufis et Flamenco (Tasavvuftan Flamenkoya) projesinde çaldı.
2000 tarihinde Venedik (Venesia Italy) de festival kapsamında 2 (iki) Mevlevi Ayini icrasına ud ile katıldı.
Aralık 2000’de “Miskenot sha’anomin, jerusalem”(Kudüs) ile Prof. Edwin Seroussi yönetiminde Hebrew Üniversitesi’nin birlikte organize ettikleri ve “Mediterranean Musical Dialogue” No.5 diye adlandırılan çalışmalara resmi olarak davet edilerek konferans ve 1 hafta süren Türk Müzik teorisi, ud dersleri (workshope ve masterclass) ve 2 resital verdi.
2000 yılı Şubat ayında Theater AAN Het Vruthof’un organizasyonunda Kudsi Erguner topluluğu ile Prins Kantemir ve Ali Ufki Bey’in Repartuarından oluşan Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Gent, Bruxelle, Antwerpen, Amsterdam, Utrecht’te 8 konserde çaldı. Bu proje CD olarak çıktı.
14.06.2000 tarihinde Uluslararası İzmir, 16.06.2000 tarihinde de Uluslararası İstanbul Müzik Festivalleri’nde Fransız Yaylı Sazlar Orkestrası, Perküsyon (percussion) grubu, Türk Müziği sazlarından oluşan büyük orkestra ile Fransız, Türk ve Hintli ünlü ses sanatçılarının eşlik ettiği, (tamamı Nazım Hikmet’in şiirlerinin bestelerinden oluşan) "Ölüm ve Yaşama Dair" adlı iki konsere ud icracısı olarak katıldı. Bu çalışma CD olarak hazırlandı.
2002’de Fas Krallığı’nın davetlisi olarak Kudsi Erguner grubu ile beraber “Osmanlı Davulları” projesi 2003’de Uluslararası İstanbul Müzik Festivalinde Dünyaca ünlü kemancı Shlomo Mintz, Cihad Aşkın, İsrailli Geleneksel Kemancı Yair Dallal ve Erkan Oğur’la birlikte çaldı. 2004’de Selanik’te bulunan En Chordaıs Müzik Okulu’nun organizasyonu ile gerçekleştirilen geleneksel Akdeniz Müzikleri projesin de iki seminer ve bir konser gerçekleştirdi. 2004’de Doğu Kudüs (Filistin) uluslararası festivalinde iki konser verdi. 2004’de Berlin’de düzenlenen “ Şimdi Now ” Festivalinde konser verdi.
2004’de Beyrut’ta gerçekleştirilen Osmanlı ve Flamenko müzikleri buluşması ile bir Konser, Ulusal Beyrut Konservatuarı’n da ise; seminer verdi ve master class yaptı. 2005 yılında “Uluslararası Ud Mitingi” (Internatıonel Lute Meetıng) adı ile gerçekleştirilen projede, Türkiye’yi temsil etmek üzere Atina’da Ud resitali verdi. Bir seminer ve master class gerçekleştirdi. 06-09 Temmuz 2005 tarihlerinde Uluslararası Filistin festivali’nde ( Palestıne Internatıonal Festival 2005) Ramallah’ta konser verdi.
18 Kasım 2005 tarihinde Berlin ve Stuttgart'da “Goethe’nin Dîvânı’ndan Gazeller “ projesinde icracı olarak yer aldı.
28 Kasım-10 Aralık 2005 tarihinde resmi görevli olarak davet edildiği Şam Yüksek Müzik Enstitüsü’nde bir seminer vermiş. Ayni Enstitü de Türk Müziği Ses Sistemi, Makam bilgileri ve Ud konularında ders vererek Şam ünlü opera binasında birde konser gerçekleştirmiştir. 05 Mart 2006 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda kendi projesi olan “Güneşin Doğuşu” adlı bir konser verdi.
18 Mart 2006 tarihinde 90. vefat yıldönümü anısına “Tanburi Cemil Bey” konulu bir açık oturum düzenleyerek oturumu yönetti ve aynı zamanda Tanburi Cemil Bey’e ait eser örnekleriyle de konser gerçekleştirdi.
9 Ekim 2006 tarihinde kendi oluşturduğu “İstanbul Sazkâr Topluluğu” ile III. Selim’den Tanburi Cemil Bey’e adlı proje ile CRR (Cemal Reşit Rey) konser salonunda bir konser verdi.
27 Aralık 2006 tarihinde Cezayir’de düzenlenen “Birinci Endülüs Müzik Festivali’ne” uluslararası bilim adamlarından oluşan prestijli bir yarışmaya Jüri Üyesi olarak katıldı ve bir performans gerçekleştirdi.
2006 yılnda 10 günlük süreyle “Şam Yüksek Müzik Enstitüsü”nde Türk müziği Makam dersleri ve Ud resitali verdi.
2005-2006 tarilerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı ve Kültür AŞ’ nin ortak yürüttüğü bilimsel ve sanatsal alanda her ay düzenlenen etkinlikler çerçevesinde müziğimizin büyük ustaların anısına birçok konser ve açık oturum hazırlamıştır. “Türk Musikîsinin Saz Virtüozları”nı anma ve konserleri ki bunlar sırasıyla; “Tanburi Cemil Bey, Yorgo Bacanos, Şerif Muhiddin Targan, Udi Nevres Bey” olarak gerçekleştirmiştir. Türk Saz Musikîsi’nin büyük bestekârı olan “Refik Fersan” anılmış ve onun, eserleri seslendirilmek üzere konser gerçekleştirilmiştir. Yine her ay bir tane olmak üzere farklı makam ve reperturdan oluşan Türk Fasıl Musikîsi konserleri gerçekleştirmiştir. İlki gerek anma ve konserler, gerekse Fasıl Musikîsi konserleri şeklinde Türkiyenin en seçkin saz ve ses ustalarının içinde yer aldığı ve bu Musikîyi temsil eden kalan tek serhanende (Baş hanende) olan Nurettin Çelik’inde katılımıyla ve Bitmez’in oluşturduğu “İstanbul Sazkâr Topluluğu” ile gerçekleşmiştir.
02 Aralık 2007 tarihinde kendi oluşturduğu “İstanbul Sazkâr Topluluğu” ile “Müziğin Renkleri” adlı bir projesi ile CRR (Cemal Reşit Rey) konser salonunda bir konser verdi.
25 Şubat 2008 tarihinde, Doğu müziklerini temsil eden büyük cografyada, Türk, Arap ve Rumların, kültür alışverişleri’nin kullanmış oldukları aynı müzik sisteminin temelinde farklı icra karakterlerinin ortaya koyan Bitmez’e ait olan “Üç Ud’un Hikâyesi” adlı kendi projesini Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirdi. Konsere Mısır’dan (Kahire) katılan Udi, Naseer Shamma, Yunanistan’dan (Selânik) Udi, Kyriakos Kalaitzidis isimli sanatçılar katılmışlardır.
2006-2007 tarihlerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, Kültür Müdürlüğü ve Kültür Aş’ nin ortak yürüttüğü etkinlikler çerçevesinde periyodik olarak yıl boyunca her ay düzenli olarak Kartal Bülent Ecevit ve Altunîzâde Kültür Merkezi’nde düzenli olmak üzere her ay iki konser gerçekleştirdi.
2008-2009 tarihlerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, Kültür Müdürlüğü ve Kültür AŞ ’nin ortak yürüttüğü etkinlikler çerçevesinde periyodik olarak yıl boyunca her ay düzenli olarak Kartal Bülent Ecevit, Altunizade ve Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezleri olmak üzere iki bazen üç konser gerçekleştirdi ve halen devam etmektedir.
2009 Haziran tarihinde Beyrut “Holly Sipirit Üniversitesi Arap Müzik Akademisi” tarafından “Jüri üyesi” olarak davet edildi. Uluslararası 18-30 yaş arası en iyi Ud icracısı yarışmasında “Jüri Başkanlığı” yaptı. İTÜ Türk Musikîsi Devlet Konservatuarı’ndan mezun ettiği ve Yüksek Lisans yapmakta olan öğrencisi bu yarışmada dünya ikincisi olarak ülkemize büyük ödül kazandırdı. Bitmez, bir “workshop” ve “Ud” resitali gerçekleştirdi.
2009 Temmuz tarihinde Tunus Arap Müzik Konservatuarı’nın davetlisi olarak katıldığı (Summer Camp) Yaz Kampı adıyla düzenlenen çok sayıda öğrenciye 8 gün hızlandırılmış Türk Müziği Eğitimi (Ud) ve birde konser gerçekleştirdi.
2009 Ağustos tarihinde Suriye Müzik Akademisi’nin tarafından “Jüri üyesi” olarak Şam’a davet edildi. Beyrut’taki yarışmanın bu defa ikinci ayağı olan uluslar 9-13 ve 14-18 yaş arası olmak üzere iki ayrı kategoride uluslararası en iyi Ud icracısı yarışması yapıldı. Bitmez, bu davette bir “Ud” resitali gerçekleştirdi.
Bitmez’in, “İstanbul Rûyası” adlı enstrümantal kişisel ikinci albümü AK Müzik Yapım Organizasyonu tarafından çıktı.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinde "Yazı'nın Müziği" adlı projesini 31 Mayıs 2010 Cemal Reşit Rey Sahnesi’nde gerçekleştirdi.
Bitmez ayrıca Milliyet gazetesi'nin "Yılın En Sevilen10 Şarkısı" yarışmasında 1990 yılında Seni Sordum Yıldızlara adlı bayati makamında eseri ve 1995 yılında “Ömrümü Çalan Yıllar” adlı hüseyni şarkısıyla “Yılın En Sevilen Şarkısı” ödülünü aldı.
Dünya müzik marketlerinde yer alan birçok farklı müziklerle yirmiyi aşan CD’lerde fikirleri ve Ud icrası ile katılmıştır. Bunlardan; Bekir Sıdkı Sezgin yürütücülüğünde Yapı Kredi yayınlarından “Büyük Besteler-Büyük Ustalar, Kudsi Erguner’in projelerinden “Tasavvuftan Flamenko”ya, “Sufi-Jazz”, “Osmanlı Davulları”, “İstanbul Kanatlarımın Altında” Sinema Film müziği, “Tatyos Efendi” Saz ve Sözlü eserleri, “Gazeller”, “Tanburi Cemil Bey” Eserleri, “Kantemiroğlu ve Ali Ufki Bey”, “Rembetiko”, Kemençe virtüozu İhsan Özgen’le beraber “Ege ve Balkan Dansları”, kişisel ve ilki olan “Güneşin Doğuşu” Albümü vs…gibi değerli çalışmalarında bazılarıdır.
Bitmez’in aldığı bazı ödüller de; 1990 yılında Milliyet gazetesinin hazırlayıp sunduğu yılın en sevilen on şarkı yarışmasında “Seni Sordum Yıldızlara” adlı Beyati makamında, 1995 yılında aynı gazetenin aynı düzenlemeyle yaptığı yarışmada “Ömrümü Çalan Yıllar” adlı Hüseyni şarkıları yılın en sevilen şarkı yarışmaları ödülünü almıştır. Ali Talip Özdemir’in Çevre Bakanlığı görevinde bulunduğu sırada, çevre konulu ve Türk Musikîsi makamı esas alınarak düzenlenen çocuk şarkı yarışmasında Türkiye ikincilik ödülü aldı.
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda,“Mızraplı Çalgılar Anasanat Dalı Başkanlığı” görevinde bulundu Halen BİSED (Bilimsel ve Sanatsal Etkinlikleri Düzenleme Kurulu)Başkanlığı görevi ile aynı üniversitede öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Bitmez, ud icracılığının yanında eski bir Türk çalgısı olan lavta’yı önemli derecede ve yardımcı olarak da tanbur çalmaktadır.
SEMİNER
17 Aralık Cuma Saat: 18.30
TÜRKÇEYİ KONUŞMAK
Düzenleyen: Hayati Develi
Yer: Divan Edebiyatı Vakfı
SEMİNER
17 Aralık Cuma Saat: 18.30
SARAYDAN HALKA TÖRENSEL YAŞAM VE İSTANBUL
Düzenleyen: Zeynep Ertuğ
Yer: Atatürk Kitaplığı
“Osmanlı Dönemi Kurumlarda ve Şehirli İnsanların İletişiminde Tören”
Bu seminerde Osmanlı Devleti’nin resmi kurumlarında ve İstanbullu insan ilişkilerinde törensel usullerin ayrıntılarına dair örneklemeler söz konusu edilecektir.
SEMİNER
17 Aralık Cuma Saat: 18.30
SÖMÜRGECİLİK VE ORTADOĞU
Düzenleyen: Azmi Özcan
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
SEMİNER
17 Aralık Cuma Saat: 18.30
MEHMET AKİF KONUŞMALARI
Düzenleyen: Abdurrahman Şen
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği
SEMİNER
17 Aralık Cuma Saat:18.30
İSLAM TARİHİ VE KÜLTÜRÜ OKUMALARI
Düzenleyen: Ahmet Kavas
Yer: Buhara Özbekler Tekkesi
KONSER
17 Aralık Cuma Saat: 19.00
KANUN RESİTALİ
Düzenleyen: Ahmet Meter
Yer: Yerebatan Sarnıcı
Ahmet Meter
1958 yılında udî Ali Meter ile Ayşe Meter’in ikinci çocuğu olarak İzmir’de dünyaya geldi. Eğitimini İzmir’de tamamladı.
1978 yılında TRT’nin açtığı sınavı üstün derece ile kazanarak kanun sanatçısı olarak göreve başladı. Halen bu görevini İstanbul Radyosu’nda sürdürmektedir.
Aile içi müzik ortamından etkilenerek, babasının teşvikiyle çok küçük yaşlarda kanun sazını çalmaya başladı. İlk olarak babasından Türk müziği, kemanî Mazhar Bey’den Batı müziği; İzmir Radyosu şeflerinden Güner Erman, Yılmaz Yüksel ve ayrıca udî Hikmet Tetik’ten de musiki nazariyatı dersleri aldı.
Devrinin ünlü kanun icracılarını dinleyerek kendine özgü ileri bir teknik ve tavır geliştirdi. Kanun virtüözü Meter, öğrenim yılları ve sonrasında da tanbur virtüözü Cemil Bey’in icrasından etkilendi. Batı klasik müziği ve diğer farklı müzik türlerini inceleyerek kanun icrasına uyguladı. On parmağını kullanarak arp tekniğine benzer bir teknik geliştirdi.
Kanundan çıkardığı olağanüstü parlak ve net ses, kaliteli bir ton, ajilite ve kendine özgü yorumu ile bütün dinleyenlerin beğenisini kazandı.
İcrada sağ ve sol ellerinin senkronize hareketiyle çok hızlı çaldığı müzik pasajlarında dahi her sesi net ve tane tane duyurma özelliğine sahiptir. Cemil Bey’in tanbur icra özelliği ve anlayışını kanun icrasında yoğunlukla ifade etmektedir.
Günümüzde yeni kuşak kanun icracıları Meter’in takipçileri olmuşlardır.
1989 yılında büyük tanbur ustası Necdet Yaşar’la Amerika’da verdiği konser aynı zamanda albüm olarak yayımlandı.
Atatürk Kültür Merkezi konser salonunda Şef Rengin Gökmen yönetiminde, Devlet Opera ve Balesi’nin gösterisine kanunla eşlik etti.
Amerika, Almanya, Belçika, Avusturalya, Avusturya, Hollanda, Yunanistan, Mısır, Fas, Tunus, Cezayir, Singapur, Pakistan, Lübnan’ın farklı şehirlerinde uluslararası müzik festivalleri kapsamında birçok konserler verdi.
2000 yılında Uluslararası Fas Müzik Festivali’nde kanun resitali;
2004’te Selanik’te bulunan En Chordais müzik okulunun organizasyonu ile gerçekleştirilen geleneksel Akdeniz müzikleri projesinde bir seminer ve konser;
2004’te Beyrut’ta gerçekleştirilen Osmanlı ve Flamenko müzikleri buluşmasında bir konser, Ulusal Beyrut Konservatuarı’nda ise bir seminer ile ustalık sınıfında dersler verdi.
KONSER
17 Aralık Cuma Saat:20.00
GENÇ NEYZENLER BULUŞMASI
Düzenleyen: Şeref Koçak
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi
KONSER
17 Aralık Cuma Saat: 20.00
CENGİZ ÖZKAN KONSERİ
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi
Cengiz Özkan
1967 yılında Divriği’de doğdu. Müziğe olan ilgisi küçük yaşlarda başladı. Ailesi ve çevresinin bu konuda etkisi oldu. İlköğrenimini İstanbul'da tamamladı. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’na girdi. 1991’de mezun olduktan sonra İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı.
1988-1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi bünyesindeki halk müziği topluluğunda bağlama sanatçısı olarak görev yaptı.
1989 yılında TRT İstanbul Radyosu’nda bağlama sanatçısı olarak çalışmaya başladı.
Değişik yöre müziklerini yorumlayan Cengiz Özkan, bugüne dek 3 tanesi kişisel olmak üzere birçok albüm hazırladı.
İlk resitalini 1998 yılında veren Özkan Türkiye ve Türkiye dışında birçok konser verdi, birçok şenliğe ve konferansa katıldı.
KONSER
17 Aralık Cuma Saat: 20.00
TRANCE İSTANBUL QUARTER
Düzenleyen: Necmettin Köse
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi
Trance İstanbul Quartet
2009 yılında, sazının dört usta müzisyeni; Göksel Baktagir, Hamdi Akatay, Yurdal Tokcan ve Eyüp Hamiş, içinde yaşamış oldukları, bir medeniyetler şehri olan İstanbul'un kültürel mirasından almış oldukları ilhamla dünyaya açılan ses olmak üzere “Trance İstanbul Quartet” adıyla bir topluluk kurdular.
Grup, doğunun rüzgarıyla, batının ses bulutları arasında gezinerek, gelenekten geleceğe, peşrevlerden türkülere, sirtolardan caza uzanan birçok formu incelikle işleyerek dinleyiciye ulaşmayı hedefliyor.
Topluluk, sazlarındaki üstün performans nedeniyle de müzikte doğaçlama çıkışlarla izleyicileri sürpriz açılımlara sürüklüyor...
KONSER
17 Aralık Cuma Saat: 20.00
SİYAHAL KONSERİ
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi
Siyahal
Müzik çalışmalarına İstanbul’da başlayan Siyahal, 2003 yılında “Susma Öyle” adlı ilk albüm çalışmasını yaptı. Albüm çalışmalarına bir süre ara verdi. Çeşitli albümlerde misafir solist olarak yer aldı. Yeni albüm hazırlığında olan sanatçı, sahne ve albüm çalışmalarını aralıksız sürdürmektir.
KONSER
17 Aralık Cuma Saat: 20.00
TUĞRUL ŞAN KONSERİ
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
KONSER
17 Aralık Cuma Saat: 20.00
TEKİN KUMAŞ KONSERİ
Yer: Başakşehir Kültür Merkezi
Tekin Kumaş
Müzik yaşamına Trabzon’da başladı. Trabzon Müzik ve Halkoyunları Derneği THM Korosu’nda uzun yıllar bağlama çaldı. Çeşitli THM koroları ve bağlama grupları çalıştırıp yönetti. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı mezunu olan sanatçı Folklor Kurumu THM Korosu’nu 10 yıl boyunca çalıştırıp yönetti. Bakırköy Halk Eğitimi Merkezi ve İstanbul Barosu THM Korolarını Çalıştırıp yönetmektedir. Yurtiçi ve yurtdışında birçok festivallerde bağlama sanatçısı, solist ve koro şefi olarak görev yaptı. Albüm hazırlığı içinde olan sanatçı, profesyonel müzik yaşamına devam etmektedir.
ÇOCUK OYUNLARI
18 Aralık Cumartesi Saat:12.00
BENİM KOMİK DEDİŞLERİM
Düzenleyen: Mavi Uçurtma Çocuk Tiyatrosu
Yer: Başakşehir Kültür Merkezi
Anadolu’nun bir köyünde yaşayan iki tane tatlı, komik, sevimli ve yaramaz dede vardır. Yaz ayların da ise, torunları Kamile her yaz dedelerini ziyarete gitmektedir. Fakat bu yaz, muhtarla kamil dedenin aralarındaki bir yarışmadan dolayı, köyün ormanı zarar görmek üzeredir, işte burada Kamile’ye büyük iş düşer ve Kamile görevini başarıyla tamamlar. Oyun mutlu bir sonla biter.
Oyun; orman sevgisi olan ana konusu etrafında, bazı görgü kuralları ve temizlik kuralları ile beraber harmanlanıp, verilmek istenen birçok mesaj, seyirciye komedi ile ulaştırılır.
Oyunun Mesajları Şöyledir: Çevre temizliğinin önemi, diş fırçalamanın yararı, sigaranın zararları, yalan söylemenin kötülüğü, ayakkabı ile eve girmemek, büyüklere saygı, ormanların boş yere kesilmemesi…
ÇOCUK OYUNLARI
18 Aralık Cumartesi Saat:12.00
BEN ÇÖP DEĞİLİM
Düzenleyen: Tiyatro Alkış
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi
Bu oyun; tiyatro aracılığıyla çocuklara, geri dönüşüm konusunda düşünme ve üretme biçimlerini öğretmek amacıyla yazılmıştır. Ayrıca temiz bir dünyaya sahip olmak için temel sorunları öğretmek ve çocukluk yaşlarında onlara olumlu alışkanlıklar kazandırmaktır.
ÇOCUK OYUNLARI
18 Aralık Cumartesi Saat: 12.00
SEVİMLİ KEDİCİKLER RUPİ
Düzenleyen: Masal Gerçek Tiyatrosu
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi
Oyunun kahramanları; beceriksiz bir palyaço olan Rupi ile Sarman, Yaman ve Duman isimli üç sokak kedisidir.
Rupi, bir sirkte çalışmaktadır. Ancak gösteri yapmakta oldukça başarısızdır. Bu nedenle sirkin temizliğini yapıp, hayvanların yemeklerini hazırlamak zorundadır. Rupi, bu durumundan çok rahatsızdır. Çünkü o, çok güzel bir gösteri hazırlayıp sirkin yıldızı olmak ve temizlik işlerini yapmaktan kurtulmak istemektedir. Bu duruma, sevimli kedicikler Sarman, Yaman ve Duman el koyarlar. Önce Rupi ile arkadaş olup, temizlikte ona yardım ederler. Bir taraftan da Rupi'nin nasıl bir gösteri hazırlayacağını düşünürler. Bunun için sirkin eski yıldızı aslan Leo'ya danışırlar. Fakat Leo, çok yaşlı bir aslandır. Hafızası oldukça zayıflamıştır ve daha önce görmüş olduğu hiçbir palyaço gösterisini hatırlamamaktadır. Sirkin patronu ise kahramanlarımızı sıkıştırmaktadır. Çünkü çok az zamanları kalmıştır ve sirkin bir palyaço gösterisi olmadan açılmasını istememektedir. Bu sırada kediciklerin aklına sirkin yanında gördükleri eski bir araba gelir. Arabayı alıp, süsleyerek Rupi'ye götürürler. Rupi de arabayla bir gösteri yapar. Patron gösteriyi çok beğenir ve sirkin yıldızı olarak afişlere Rupi'nin de isminin yazılacağını söyler. Sevimli kediciklere de Rupi'ye yardım ettikleri için teşekkür edip, bundan böyle onların da bu sirkte kalmalarını ister. Tabii kahramanlarımız buna çok sevinirler. Dostluk ve yardımlaşmayla zorlukların üstesinden gelinmiş ve herkes mutlu olmuştur. Sirk ise birbirinden güzel gösterilerle seyircilerini eğlendirip, başka bir şehirde çocukları mutlu etmek için, yeni yıldızlarıyla yola çıkmıştır.
ÇOCUK OYUNLARI
18 Aralık Cumartesi Saat: 12.00
ÇER ÇÖP DERLER BİZE
Düzenleyen: Orta Direk Tiyatrosu
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi
“Çer Çöp Derler Bize” adlı oyun çevreye atılan atık maddelerin geri dönüşümünü sağlamak ve çevre bilincini aşılamak için çocukların dünyasına pilcik, cam adam, kağıt adam, metal adam, toprak ana, deniz ana gibi birbirinden renkli karakterlerle girmektedir. Oyun altı kişilik kadrosu görsel temaları ve verdiği mesajla oldukça ilgi çekiyor.
ÇOCUK OYUNLARI
18 Aralık Cumartesi Saat: 12.00
MERAKLI PENGUENLER
Düzenleyen: İstanbul Çocuk Sanat Tiyatrosu
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi
Buz dağlarında kaybolan arkadaşlarını arayan penguenlerin öyküsü komik bir dille anlatılmaktadır.
Oyunumuzda 11 şarkı bulunmakta ve tüm şarkılarımıza koreografi uygulanmıştır.
Oyunda doğal dengenin korunması ve çevre bilincinin geliştirilmesi ana mesajlar olarak verilmektedir.
ÇOCUK OYUNLARI
18 Aralık Cumartesi Saat: 12.00
GELENEKTEN GELECEĞE KARAGÖZ
Düzenleyen: Unima İstanbul
Yer: Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi
Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği
(Unıma - Unıon Internatıonal De La Marıonette)
1929 Yılında Çekoslovakya, Sovyetler Birliği, Romanya, Avusturya, Almanya, Yugoslavya, Fransa ve Bulgaristan gibi ülkelerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda Unıma’nın kuruluş çalışmaları başlatılır. Aynı yıl Paris’te, 1930’da Fransa’da ve 1933 yılında Yugoslavya’da toplantılar sürdürülür.
Kukla ve Gölge Oyunu Sanatları’yla ulusların birbirlerini tanımalarına hizmet etmek, dostluk ve kardeşliği pekiştirmek, barış içerisinde birarada yaşamlarına katkı sağlamak, kukla ve gölge oyunu sanatıyla ilgilenen sanatçı, araştırmacı, uzman, yazar, bilim adamı ve teknisyenlerin birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlamak amacıyla kurulan Unıma, gün geçtikçe gelişerek uluslararası örgütlenmesini genişletmiştir. Bu gün yaklaşık yüz ülkenin üyesi olduğu Unıma’nın Merkezi, Fransa’nın Charleville Mezieres kentinde bulunmaktadır.
Zengin ve köklü bir kukla ve gölge oyunu geleneğine sahip olan Türkiye’nin, Unıma içerisinde yer almasının yararı uzun yıllar tartışılmış ama bir türlü olumlu çalışmalar yapılamamıştır. Sonunda konu Kültür Bakanlığı’nca 23-27 Ekim 1982 tarihleri arasında Ankara’da toplanan I. Milli Kültür Şurası’nda ele alınarak Unıma Türkiye Milli Merkezinin kurulması çalışmalarına başlanması konusunda tavsiye kararı alınmıştır.
Çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleştirilmeyen kuruluş çalışmaları, 1988 yılında Kültür Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi Başkanlığı’nın çalışmaları üstlenerek yürütmesiyle sonuca ulaşmış ve Unıma Türkiye Milli Merkezi 27.09.1990 tarih ve 90-1013 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 1908 sayılı Dernekler Kanununun 11. ve 12. maddelerine göre kurulmuştur. Türk kukla ve gölge oyunu sanatlarını yurtiçinde ve yurtdışında, diğer milletlerin kukla ve gölge oyunlarını da ülkemizde tanıtarak, bu sanatların araştırılmasını, geliştirilmesini, korunmasını ve yaşatılmasını sağlamak amacıyla kurulan merkez, kısa sürede kukla ve gölge oyunumuzun yurtiçi ve yurtdışında tanıtımı, sanatçıların haklarının savunulması, sanatın geliştirilmesi, yaygınlaştırılması konularında birçok çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 1997 yılında kurulan Bursa Şubesi ardından 2009 yılında İstanbul Şubesi kuruluşunu tamamlamıştır.
Özellikle Karagöz’ün yaşayan kültür hazinesi olarak Unesco tarafından kabul edilmesiyle, yaşayan kültür mirası olarak dünya literatürüne geçen sanatçıların yaşadığı İstanbul’da Unıma’nın İstanbul Şubesinin varlığı bir başka anlam ve önem taşımaktadır.
ÇOCUK OYUNLARI
18 Aralık Cumartesi Saat: 12.00
PİNOKYO
Düzenleyen: Tiyatro Mie
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi
Geppetto baba kuklacıdır. Bir gün kapısının eşiğinde bulduğu odun parçasını kukla yapmak
için yonttuğu sırada tahtanın konuştuğunu duyar. Sabırsızlıkla kuklayı yapar. Kuklaya Pinokyo adını verir.
Pinokyo konuşuyor ve dans edebiliyordur. Geppetto buna çok şaşırır. Pinokyo’nun tek isteği gerçek insan olmaktır. Oda diğer çocuklar gibi olmak istemektedir. Geppetto’nun gerçek insan olamazsın cevabını kabul etmez ve gerçek insan olmak için düşer yola. Pinokyo’yu Gepetto merak etmektedir eve dönmes için Peri ikna edemez. Peri’ye ihtiyacı olmadığını söyleyerek yalan söyler. Böylece burnu uzar. Eski haline dönebilmesi için bir iyilik yapması gerekmektedir. Yolu üzerinde karşılaştığı Çiftlik sahibi’ne iyilik yapar burnu eski halini alır. Çiftlik sahibi Gepetto’nun arkadaşıdır Pinokyo’ya babasına götürmesi için altın verir… Bu altınların peşinde olan Tilki ve Kedi kurnazlık ve hile ile Pinokyo’nun altınlarını alırlar. Onu bu zor durumdan Peri kurtarır. Pinokyo’yu evine Geppetto’nun yanına getirir. Ancak Geppetto evde yoktur. O da Pinokyo’yu aramak için yola çıkmıştır. Birinin getirdiği haber Pinokyo’yu ve Peri’yi çok üzer. Geppetto’nun Tilki ve Kedi’nin elinde olduğudur. Pinokyo ve Peri Geppetto’yu bulmak için hemen yola çıkarlar. Bu arada Pinokyo söylediği küçük yalanlar yüzünden burnu uzamaktadır.
Heyecanlı anlarda böylece başlamış olur. Geppetto kurtulacak mı? Pinokyo gerçek insan olabilecek mi? Burnu eski halini alabilecek mi? Bundan sonrasını oyunda göreceğiz
ÇOCUK OYUNLARI
18 Aralık Cumartesi Saat:12.00
İKİ HIRSIZ VE OYUNCAKÇI NİNE
Düzenleyen: Kar Yapım
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi
İki kafadar hırsızlık için bir gece yaşlı bir ninenin evine girerler. Daha ilk saniyelerden başlayarak aksilikler üst üste gelmeye başlar. Bu aksiliklere birde bizim iki kafadarın acemilikleri eklenince görün siz ortaya çıkan curcunayı… Tüm bunlar yetmezmiş gibi başka hırsızlarda aynı evi soymaya gelince işin içinden çıkabilene aşk olsun.
Eh bu kadar kalabalığa ve curcunaya ev sahibi de uyanınca alır bizimkileri bir telaş ve bir an önce kurtulmanın çaresine bakarlar bu evden. Bundan sonra ev sahibi ve hırsızlar arasında ki diyaloglara şahit oluruz. Aslında yüreklerinin bir yerlerinde iyilik ve güzellik olan bu hırsızları yola getirmek bizim ev sahibi tonton nineye düşmektedir.
ÇOCUK OYUNLARI
18 Aralık Cumartesi Saat: 12.00
İKİ İNATÇI KEÇİ
Düzenleyen:Tomurcuk Çocuk Tiyatrosu
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
Sevimli keçilerimiz, yaşadıkları ormanın ortasından geçen derenin üzerinde bulunan
köprüde karşılaşınca birbirlerine saygılı, hoşgörülü davranmayı bir kenara bırakıp
inatlaşmaya başlarlar.
Bütün mesele her iki keçinin de karşıya geçmek istemesidir.
Ama keçiler birbirine yol vermek istemeyince kavgaya girişirler.
Ama sonunda ikisi de derenin sularına düşerek inatçılıklarının kurbanı olurlar
ÇOCUK OYUNLARI
18 Aralık Cumartesi Saat: 12.30
KARAGÖZ
Düzenleyen:Hasan Hüseyin Karabağ
Yer:Yeşilpınar Kültür Merkezi
ATÖLYE ÇALIŞMASI
18 Aralık Cumartesi Saat:13.00
MUCİTLER ATÖLYESİ
Düzenleyen:Ayşe Kuralay
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi
“Her çocuğun içinde bir mucit yatar.”
Rehberler eşliğinde şaşırtıcı deneyler:
Balondan şiş kebap, rengarenk sıvılar, sütte ebru, yanardağ patlaması, yanmayan balon, tomatrop...
Bilimin şaşırtıcı ve gizemli dünyası:
Mevsimler nasıl oluşur?
Hava kabarcıkları cisimleri batırır mı?
Nasıl nefes alıyoruz?
Yukarı tırmanan huni, çarpışan toplar, foucoult sarkacı, jiroskop...
Eğlenceli bilim gösterileri:
Sihirli Kumbara, Üç Boyutlu Hologram, Uçan Çemberler, Boşluktaki Dünya, Bionik Kulak, Çivi Yatak...
SEMİNER
18 Aralık Cumartesi Saat: 14.00
HERKES HAKLI - İNSAN HAKLARI KONUŞMALARI
Düzenleyen: Ahmet Mercan
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği
İnsan Hakları Konuşmaları'nın konuğu Elif Uzunpınar’dır. İnsan ve hakları, hukukun problemleri, teorikte ve pratikte ele alınıyor.
ÖZEL ETKİNLİK
18 Aralık Cumartesi Saat: 14.00
PROF. DR. NURHAN ATASOY’A SAYGI
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
Sergi Açılışı
Sinevizyon Gösterimi
Açılış Konuşmaları
Açık Oturum
Oturum Başkanı:
Prof.Dr. Gül İrepoğlu
Konuşmacılar:
Prof. Dr. Yunus Söylet
Prof. Dr. Günsel Renda
Selim İleri
Nihat Gökyiğit
Temenni Konuşmaları
Prof. Dr. Semra Germaner
Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu
Prof. Dr. Zeynep İnankur
Prof. Dr. Baha Tanman
ATÖLYE ÇALIŞMASI
18 Aralık Cumartesi Saat: 14.00
JAPONYA’YI TANIYALIM
Düzenleyen: Japonya Kültür Ateşeliği
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
Türk çocuklarına Japonya'yı tanıtabilmek için Konsolosluğumuzun çalışanları okuları ziyaret edip, Japonya'yı tanıtma etkinlikleri düzenlemektedir. Çocuklar Japonya’yı tanıtan (Yokoso, Japan) DVD’sini izleyip, mini bilgi yarışmasına katılıp, gazete kağıdından samurai şapkasını katlayarak Japon kültürünü yakından tanıyabilirler.
SEMİNER
18 Aralık Cumartesi Saat:14.00
YUNUS EMRE OKULU
Düzenleyen:Mustafa Tatçı
Yer: Atatürk Kitaplığı
SEMİNER
18 Aralık Cumartesi Saat: 16.00
TÜRK ROMANI ÜZERİNE
Düzenleyen: Mustafa Miyasoğlu
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği
“Tanzimat Döneminin Dört Romanı ve Romancıları”
Mustafa Miyasoğlu, Türk Romanı konulu seminerde, Tanzimat devri romancılarından dört örnek üzerinde duracak: Her biri birer roman yazmış olan Recaizade Ekrem, Nabizade Nazım, Mizancı Murat ve Samipaşazade Sezai... Bunların dil ve anlatım olarak başarıları ile etkiledikleri yerli eserlere dikkati çekecek ve kendi anlatı geleneğimizle ilgilerini tartışacak… Bunların romanları yanında roman üzerine denemeleriyle İkinci Abdülhamit döneminin kültürüne katkısı üzerinde duracak…
SEMİNER
18 Aralık Cumartesi Saat: 18.30
ERHAN AFYONCU İLE TARİH SOHBETLERİ
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
KONSER
18 Aralık Cumartesi Saat: 19.00
AARON KOHEN KONSERİ
Yer: Yerebatan Sarnıcı
Aaron Kohen
1963 yılında İstanbul’da doğan sanatçımız Aaron Kohen yaklaşık 26 yıl süresince İstanbul’da Galata’daki Edirneliler Kuledibi’ndeki Neve-Şalom Ortaköy, Şişli ve Kuledibi’ndeki İtalyanlar, Karaköy’deki tarihi zülfaris sinagoglarında sinagog müezzinliği yaptı.
İslamiyet’i kabul ettiği 2008 yılının mart ayından bu yana Neyzen, mutasavvıf, solist Ender doğan ile birlikte çalışmalarını sürdürmekte solist-Udi İbrahim Karaoğlu ile birlikte Türk Tasavvuf Musikisi çalışmalarını konserler eşliğinde devam ettirmektedir.
KONSER
18 Aralık Cumartesi Saat:20.00
ERDEM ÖZGEN KONSERİ
Yer: Başakşehir Kültür Merkezi
KONSER
18 Aralık Cumartesi Saat: 20.00
YENİ TÜRKÜ KONSERİ
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi
Yeni Türkü
Yeni Türkü, Türk müzik grubudur. 1977 yılında Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan'ın Ankara'da kurduğu müzik grubu. Gruba isim babalığını şair ve yazar Yaşar Miraç yapmıştır. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç'ın 1979'da Nisan-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan Güney Amerika orijinli bir müzik akımıydı. Bu akımın dünyadaki temsilciliğini Şilili grup İnti İllimani yapmıştır.
Grup 1979 yılında ilk albümleri Buğdayın Türküsü'nü LP formatında çıkardı. Bu albümde sert sol söylem kullanılmıştı ve albüm çok az satmıştı. Ayrıca bu albümün dağıtımı 12 Eylül darbesinden sonra durdurulmuş ve yakılmıştır. Bu yüzden bu albüm bir efsane olmuş ve albümün koleksiyon değerinin yüksek olmasına yol açmıştır. Bu arada gruba Murat Buket, Tuğrul Bayrak, Eftal Küçük ve Tuncer Tercan katıldı. Grubun asıl çıkışını sağlayan 2. albümü olan Akdeniz Akdeniz 1983 yılında çıktı ve grup Türkiye çapında tanındı. 1984'te Film Müzikleri ve 1985 yılında Çekirdek Sanatevi Kayıtları albümleri çıktı. Bu yılın sonunda grupta bağlama çalan opera sanatçısı Tuncer Tercan ve grupta buzuki, kemençe ve gitar çalan Eftal Küçük gruptan ayrıldı. Eftal Küçük, Tolga Çandar'la "Çağdaş Türkü" grubunu kurdu ve bu grupla 1986'da Bekle Beni ve 1987'de Delikanlıya albümlerini çıkardıktan sonra grubun dağılması nedeniyle müziği bıraktı ve ticarete atıldı.
1985 yılında gruba aslen mimar olan Fuat Oburoğlu ile makine mühendisi olan Cengiz Onural katıldı. 1986'da Günebakan albümü çıktı. Aynı yılın sonunda Zerrin Atakan geçici olarak gruptan ayrıldı. Ertesi yıl Günebakan albümünün devam albümü olan Dünyanın Kapıları albümü çıktı. Dünyanın kapıları albümü sadece kaset ve LP formatında yayımlandı. Albümün cd versiyonu Günebakan albümüyle birleştirilmiş halde ve bu albümdeki enstrümantal şarkı Bengi haricinde yayımlandı. 1988 yılında çıkan Yeşilmişik albümünden sonra grup içindeki anlaşmazlıklar su yüzüne vurmaya başladı. Bu nedenle grupta solo vokal yapan Zerrin Atakan gruptan kesin olarak ayrıldı ve 1989'da, 1975'te evlendiği Selim Atakan'dan boşandı. 1989'da grupta blok flüt, yan flüt ve klarnet çalan Fuat Oburoğlu Selim Atakan'la yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle geçici olarak gruptan ayrıldı ve gruba Halis Bütünley ve Tayfun Duygulu dâhil oldu.
KONSER
18 Aralık Cumartesi Saat:20.00
ŞİİRLERLE ŞARKILAR
Düzenleyen: Sadun Aksüt
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi
Ünlü tanbûrî, bestekâr, yazar ve musiki şinas Sadun Aksüt, 1932 yılında Merzifon'da doğdu. Konservatuarı bitirmeden Türk Musikisi Konservatuarı Derneği'ne giren Aksüt; burada Hüseyin Sadettin Arel, Dr. Suphi Ezgi ve Laika Karabey'den dersler aldı. Uzun yıllar İstanbul Radyosu'nda saz eserleri çaldı.
İstanbul Radyosu Türk Musikisi Nota Kütüphanesi'ne memur olarak çalıştı. Bir yandan da solo ve topluluk programlarında tanbur çaldı. TRT Türk Sanat Musikisi Repertuar Kurulu üyeliği yapan Sadun Aksüt'ün 100 kadar şarkı, 24 ilâhi, 50’ye yakın çeşitli makamlardan saz eserleri, üç çocuk şarkısı ve sazkâr makamında bir Mevlevî âyin-i şerifi bulunmaktadır. Tam 50 yıldır Türk sanat müziğini dostlarıyla paylaşan Sadun Aksüt, 50 yıldır müziğin devleriyle birlikte çalıp söylüyor, Radyoevi, gazino ve konser salonlarındaki müzisyenlerin, müziğin ve yankılarının tanıklığını yapıyor.
KONSER
18 Aralık Cumartesi Saat: 20.00
FARUK SALGAR KONSERİ
Yer: Yeşilpınar Kültür Merkezi
Faruk Salgar
1962 yılında Urfa'da doğdu. Küçük yaşlarda aile içindeki müzik toplantılarından etkilendi ve Türk Musıkîsi'ne ilgi duymaya başladı. Lise öğrenimine devam ederken Süheyla Altmışdört yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Türk Müziği Korosu’nun çalışmalarına katıldı.
1980 yılında İTÜ Türk Musıkîsi Devlet Konservatuarı'na girdi. 1981 yılında TRT'nin açtığı stajyer sanatçı sınavını kazanarak kurum içindeki kurslara katıldı.
Konservatuar ve TRT eğitimi sırasında başta Alaeddin Yavaşça, Bekir Sıdkı Sezgin, Abdi Coşkun, Faruk Timurtaş, Necdet Varol ve Tülin Korman gibi birçok kıymetli hocadan yararlandı. 1983 yılında Prof. Dr. Nevzat Atlığ yönetimindeki Devlet Klâsik Türk Müziği korosunun konserlerinde misafir sanatçı olarak görev aldı.
1984 yılında TRT'deki stajını tamamlayarak kadrolu ses sanatçısı ünvanıyla İstanbul Radyosu’nda göreve başladı. Radyo ve Televizyon programlarının yanı sıra birçok değerli müzisyenle CD ve kaset çalışmalarına katıldı. Seri olarak yayınlanan Altın şarkılar ve bestekar albümlerinde, ayrıca Yapı Kredi Bankası’nın çıkardığı Büyük Bestekârlar ve İmbat adlı CD'lerde solist olarak görev yaptı.
Uzun yıllar Konya'daki Semâ törenlerine ayinhan olarak katıldı. Farklı musiki toplulukları ile yurtiçinde ve Dünya'nın çeşitli ülkelerinde konserler verdi. 2001 yılında Eyüp Musiki Vakfı korosunu, 2002 yılından bu yana da Bakırköy Musiki Konservatuarı Vakfı korolarını çalıştıran Faruk Salgar 2005 yılında TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği Müdürlüğü görevine atandı . Aynı yıl İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı ses eğitimi bölümünde repertuar dersleri vermeye başladı... 2009 yılında yayına başlayan TRT müzik kanalında haftada 3 gün Radyo Günleri adlı müzik programında sunucu ve solist olarak hizmet veren Faruk Salgar 2010 yılında TRT Repertuar Kurulu üyeliği görevine atandı ... Türkiye Radyo Televizyon Kurumu solo albümler serisinde Dede Efendi’ye ait eserlerin bulunduğu bir solo CD çıkarttı. Halen bu görevlere devam eden Faruk Salgar İTÜ Türk Muziği Devlet Konservatuarı Tanbur bölümünde okuyan Merve Salgar’ın babasıdır.
KONSER
18 Aralık Cumartesi Saat:20.00
TULUYHAN UĞURLU VE MEHTER KONSERİ
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür
KONSER
18 Aralık Cumartesi Saat: 20.00
TELDEN DİLE KONSERİ
Düzenleyen:Musa Kazım Giritli
Yer: Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi
KONSER
18 Aralık Cumartesi Saat:20.00
HALK OZANLARI BULUŞMASI
Düzenleyen:Ahmet Poyrazoğlu
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi
KONSER
18 Aralık Cumartesi Saat: 20.00
GÜRSEL KOÇAK KONSERİ
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
Bektaşi Nefesleri
“Vakitler aşk olsun, Şerler Defolsun Hü”
Türk tekke edebiyatının belli başlı örneklerini meydana getiren nefeslere yeryüzünde başka bir milletin edebiyatında rastlamak mümkün değildir.
Nefes, kelime anlamı olarak soluk, yani havanın alınıp verilisi, teneffüs edilişi demektir. Edebiyat terimi olarak ise daha çok Bektaşi dergâhlarında sazlar eşliğinde genellikle makamla okunan nükteli, zarif manzumelere denir.
Nefeslerin büyük bir kısmında insandan, insanın mahiyetinden, yeryüzündeki varlıklar içinde en yüce mahlûk oluşundan, yani ilahi bir yanı bulunuşundan bahsedilir. Bektaşililer bu şiirlere, Cenab-ı Hakk’ın ilhamı ile söylendiğine inandıkları için “nefes” adını vermişlerdir.
Bektaşi müziğinde, ne bir kuşku, nede karamsarlık bulunmaz. Bütün ezgiler pırıl pırıl ne aydınlık bir neş’e içinde gönülleri fethederler. Bektaşi nefesleri insanı hayata bağlayan bir dünya görüşünü yansıtırlar.
Türk edebiyatının şekil ve anlatım yönünden en güzel nefesleri Yunus Emre, Seyyid Nizamoğlu Suyfullah, Eşrefoğlu Rûmi, Hatayi, Pir Sultan Abdal; daha yakın tarihlerde ise Rıza Tevfik, Derviş Ruhullah ve Samim Rıfat gibi şairler tarafından kaleme alınmıştır.
İşte bu akşam Bektaşi Nefesleri konserimizde, kendilerine özgü bir dünya görüşü ve felsefesi olan bu gönül erlerinin şiirlerinden bestelenmiş tasavvuf musikimizin en nadide örneklerinden oluşan bir müzik demetini sizlerle paylaşacağız. Bir kez daha musikinin nefeslerle hayatımızın ne kadar içerisinde olduğuna tanık olacağız.
“Vakitler Aşk Olsun, Şerler Defolsun Hü”
Bektaşi müziğinde, ne bir kuşku, nede karamsarlık bulunmaz. Bütün ezgiler pırıl pırıl ne aydınlık bir neş’e içinde gönülleri fetheder. Bektaşi nefesleri insanı hayata bağlayan bir dünya görüşünü yansıtırlar.
KONSER
18 Aralık Cumartesi Saat: 20.00
GECE YOLCULARI KONSERİ
Düzenleyen:Gürtuğ Yılmaz
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi
Gece Yolcuları
Grubu 1993 yılında kurulmuştur. Grubun sözlerinin ve bestelerinin tamamına yakını kendisine ait olup, Melodik Pop-Rock olarak adlandırdıkları müzik tarzında üretim yapmaktadırlar.
İlk albümleri öncesinde, Türkiye'nin birçok yerinde konserler yaparak, hem kendi müziğini ilerletmiş, hem de dinleyicileriyle paylaşma imkanı yakalamıştır. Bu açıdan oldukça tanınan ve sevilen bir müzik grubu olmuştur.
2004 yılında ilk albümleri Gece Yolcuları' nı yayımlayan grup bu albümle çok yüksek bir başarıya imza atmış ve hedeflerini yakalama ve ilerletme konusunda öngörülerini haklı çıkarmıştır.
Gece Yolcuları albümünün çıkış parçası "Unut Beni" ile haftalarca radyo-TV müzik listelerde kalmış ve müzik otoritelerince son yılların en başarılı parçalarından biri olarak değerlendirilmiştir.
2005 yılı sonlarında ikinci albümleri için stüdyoya giren grup, “Gece Yolcuları 2” albümünü, Mart 2006’da yayımlamıştır. Bu albümde “Nerdesin” ve “Hüzün” gibi kendi şarkılarıyla dikkat çeken grup “Seninle bir dakika” coverı ile de konuşulmaya devam etmiştir.
2008 yılında üçüncü albümleri “Kalbin Kadar Yakın”ı çıkaran grup, “Değer mi” diyerek müzik listelerinin zirvesine çıkmayı yine başarmış ve ardından “İhtimal” ve “Yıldızlardayım” videolarını yayınlamıştır.
2009 itibariyle yola yenilenmiş kadrosuyla devam eden Gece Yolcuları şu sıralar son albümlerinin dördüncü videosu ‘Dur Gitme’ ile radyo-Tv’lerde yer almaktadır.
Bu müzikal serüven boyunca, Üniversiteler başta olmak üzere Türkiye’nin hemen hemen her yerinde konserler vererek dinleyicileri ile buluşmuş, etkileyici konser performansları ve repertuarları ile de en çok konuşulan müzik guruplarından biri olmuştur.
Diğer Haberler için tıkla
YORUM EKLE
1
Stajyer Öğrenciler Yemekte Buluştu
2
AB istememişti! Ancak İran müzakerelerinin 4. turu...
3
Dünyayı sarsan Julian, İngiltere'de tutuklandı
4
Google'nin yeni hizmeti; online kitapevi
5
İstanbul Anadolu Yakası'nın elektrik dağıtımı...
6
Aston Martin 1.87 milyon TL ye satıldı!
7
Tatlıses in oteline alıcı çıkmadı
8
Müteahhitsiz ev yapılmayacak
9
Türk Telekom dan indirim
10
Porno izleyenler yandı! Bilgisayarında porno görüntüler...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler