İBB KÜLTÜR A.Ş. 1 - 8 MAYIS ETKİNLİK BÜLTENİ

İBB KÜLTÜR A.Ş. 1 - 8 MAYIS ETKİNLİK BÜLTENİ

İBB KÜLTÜR A.Ş. 1 - 8 MAYIS ETKİNLİK BÜLTENİ
SEMİNER

03 Mayıs Salı Saat: 18.30
FELSEFE VE SANAT
BİR RESSAM BİR TABLO
Düzenleyen: Dücane Cündioğlu
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Öncelikle ve daima felsefe. Sonra sanat. Ama hüzünle... ışığın ve renklerin dünyasından hareketle... duyuların ve duyguların...
Ne ki eninde sonunda kavramlara... kuram’a... akl’ın o sevimsiz melekûtuna...
Toplanmak için dağılacağız. Yaklaşmak için uzaklaşacağız.
İzini bulamayacağımızı bildiğimiz o sevgilinin uğruna... Kim bilir belki de bulmayı istemediğimiz, hani o karşılaşmaktan, hatta gözlerine bakmaktan bile çekindiğimiz ahu’nun...
Neşe yasaklanmış bize!
İsteksizce tavaf edeceğiz bu yüzden etrafında. Kanayan yüreğimizle.
Sadece nefesini duymak için.
İnsanın nefesini.
Duyarsak ayaklarının dibine düşeceğiz. Hâlsizce.
Secde edeceğiz.
İnsana.
Bağışlanma hakkımızı kullanmaktan vazgeçeceğiz.
Ölüm orucu tutuyoruz diyeceğiz bakan gözlerinin nûr-ı siyahına bakmayı bile beceremeyen gözlerimizle...
Burak’ın üstünden inecek ve vuslatı reddedeceğiz.
Şiddetle.
Firaktan haz mı alınır? Rahm etmedin, aldırdın.
Bizi hicrana sen müptelâ eyledin ey sevgili,
Ünsiyete hasretiz,
diyeceğiz.
İnsana.
Naz edeceğiz bu sefer inad edeceğiz.
Duymazlıktan geleceğiz cebrinin sesini.
Ayağının dibinden kalkmayacağız.
Eşikteyken uykuya dalacağız.
Dersleri uykudayken yapacağız




KONSER

03 Mayıs Cumartesi Saat: 20.00
İNCESAZ KONSERİ
Solist: Dilek Türkan
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi



SEMİNER

05 Mayıs Perşembe Saat: 18.30
ÇAĞDAŞ TÜRK DÜŞÜNCESİ DERSLERİ
Düzenleyen: İsmail Kara
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi



SEMİNER

05 Mayıs Perşembe Saat: 18.30
YURTTAŞLIK BİLGİSİ OKUMALARI
Düzenleyen: Abdurrahman Dilipak
Yer: Yazarlar Birliği

Dilipak bu ay, seçimlere az bir zaman kala, adaylar, seçim vaadleri, ittifak arayışları, toplumsal talepler konusunu ele alacak.. Partilerin seçim beyannamelerinde ne var? Aday profili, sandığa nasıl yansıyacak? Liderler ne vadediyor, seçmen ne bekliyor? Seçimlerden sonra, içeride ve dışarıda Türkiye’yi bekleyen gündem ve seçim sonuçlarının bu sürece muhtemel etkisi ne olacak? Bu günden geleceğe devreden sorunlar ve çözüm arayışları neler?




SEMİNER

05 Mayıs Perşembe Saat: 18.30
50 YIL ÖNCE 50 YIL SONRA
Düzenleyen: Üstün İnanç
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi



SEMİNER

05 Mayıs Perşembe Saat: 18.30
DÜNYA METROPOLLERİ
Düzenleyen: Sadettin Ökten
Yer: İstanbul Tasarım Merkezi

Londra, Paris, Berlin, New York, San Francisco, Tokyo, Amsterdam, Viyana, Rotterdam, Roma, Kahire, Chicago, Madrid, Barcelona gibi tarihi derinliği olan ve aynı zamanda güncel dinamikleri bir arada barındıran kentlerin kuruluş süreçlerini ve günümüz yerleşimini inceleyerek sosyal yapılanma ile fiziki yapılanma arasındaki ilişkileri araştırmak ve gözlemlemek amacıyla dünya metropolleri dersi yapılmaktadır.

Program Prof. Dr. Sadettin Ökten tarafında yürütülecektir.




SEMİNER

05 Mayıs Perşembe Saat:18.30
DİVAN ŞİİRİNDE OSMANLI HAYATININ RENKLİ YANSIMALARI
Düzenleyen: Muhammet Nur Doğan
Yer: Atatürk Kitaplığı



SEMİNER

06 Mayıs Cuma Saat: 18.30
AHLAK VE ETİK
Düzenleyen: Cafer Sadık Yaran
Yer: İstanbul Tasarım Merkezi



SEMİNER

06 Mayıs Cuma Saat: 18.30
ERGUVAN KONUŞMALARI
Düzenleyen: Hüseyin Emiroğlu
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği



SEMİNER

06 Mayıs Cuma Saat: 18.30
EDEBİYATTA İSTANBUL’U OKUMAK
Düzenleyen: Kazım Yetiş
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Mayıs bahar ayıdır, buna uygun olarak XX. yüzyıl Türk şairlerinin bahar mevsiminde İstanbul'u anlatan şiirlerinde bir gezinti yapılacaktır. Şiirlerde özellikle İstanbul'un güzelliğini veren metinlere yer verilecektir. Bu bakımdan sohbette anılan dönemde yaşayan şairlerin şiirleri ile üç güzellik buluşacaktır: İstanbul, bahar ve şiir. Bu üç güzelliği beraber yaşamak için sizleri toplantıya davet ediyoruz.



KONSER

06 Mayıs Cuma Saat: 20.00
AHMET YESEVİ’NİN BESTELENMİŞ ESERLERİ
Düzenleyen: Vedat Erenoğlu
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi



KONSER

06 Mayıs Cuma Saat: 20.00
KAYBETTİĞİMİZ ÇINARLARA SAYGI- ARİF NİHAT ASYA
Düzenleyen: Fazlı Karaman-Halil Gökkaya
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi


KONSER

06 Mayıs Cuma Saat:20.00
RUMELİ TÜRKÜLERİ
Düzenleyen: Vedat Erenoğlu
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi

“Bülent Nurcan Müzik Topluluğu”

Rumeli Musikisinden örnekler sunulacaktır.



KONSER

06 Mayıs Cuma Saat: 20.00
AYŞENUR ERGEN GRUP KUMPANYA KONSERİ
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi




KONSER

06 Mayıs Cuma Saat: 20.00
KENT ORKESTRASI MOTİF HALK OYUNLARI VE THM KONSERİ
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi



KONSER

06 Mayıs Cuma Saat: 20.00
FERYAD-I HAVVA
Düzenleyen: Elif Avcı
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi

“Hikâyeleriyle, Anadolu’dan Kadın Ağzı Türküler”

Havva’nın yaradılışıyla birlikte kadın, tüm medeniyetler içerisinde önemli bir yer teskil etmiştir. Bazı zamanlar kırılgan ve ezilmiş ama varlığını yitirmemiş, bazı zamanlar ise cesur, güçlü ve savaşçı olmuştur.

‘ Feryad-ı Havva’  ise;  birçok kadının ortak yazgısını, bu yazgıya, en azından türkü söyleyerek, başkaldırışlarını, içlerinde birikmiş öfkenin, isyanın, sevincin, mutluluğun, heyecanın ve kederin; kısık bir çığlığa dönüşmesidir adeta. Bu çığlık; Çoğunun sahibi belli olmasa da bazen bir ananın şehit olan oğluna haykırısını, bazen sılada terk edilmiş taze gelinin dramını, bazen gurbette ana, baba, kardeş hasretiyle yananları ve bazen sonu ölümle biten ayrılıkları çınlatır kulaklarımızda…

Elif Avcı Anadolu’nun dört bir yanından her tema üzerine işlenmiş olan kadın ağzı türküleri, bu proje içerisinde hikâyeleri eşliğinde seslendirecektir.

Elif Avcı

21.06.1990 Beyoğlu/İstanbul doğumlu. Aslen Malatya’ lı. İlköğretimini Fatih              Kocamustafapaşa İlköğretim Okulu’ nda (1996 – 2004), ortaöğretimini Fatih Yedikule Lisesi’ nde (2004-2007) ve Lisans öğrenimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü’nde halen sürdürmektedir.  (2007 , - )
         
Lise yılları içersinde liseler arası Türk Halk Müziği yarışmalarından bazı dereceler aldı. Bunlardan bazıları, Türk Halk Müziği 2005 Fatih solo ilçe birinciliği, Türk Halk Müziği 2006 Fatih solo ilçe üçüncülüğü vb. kısa bir dönem Fatih Belediyesi’nin hazırlamış olduğu etkinliklerde sahne aldı. 2006 yılında, Türk halk müziği solfej, repertuar, koro eğitimi derslerini özel olarak almaya başladı. 2007 yılında Özel olarak şanda yöresel tavır çalışmaları içersinde bulundu.‘her müziğin başı halk müziği, önce Türk halk kültürü ’, diyerek çıktığı yolda ilk olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu  seçti ve bu yöre üzerinde Türk Folklorunu tanımaya başladı. Baraklar üzerinde hançere teknikleri, kelime telaffuzları, kısaca yöresel tavrı ön planda tutarak Türk Halk Müziğini usulüne uygun olarak icra etmeye çalıştı. Sonra sırasıyla Kerkük, Azerbaycan, Doğu Anadolu, Rumeli, Karadeniz, Ege ve diğer yöreler üzerinde de yöresel tavır çalışmaları içinde bulundu, halen de devam etmektedir.

2008 yılından itibaren TRT Radyo ve Televizyonu işbirliği ile Türkülerle Atatürk, Tatlı Dile Güler Yüze, Gönül Penceresi, Gece Mavisi, Her yerde müzik, Türkü söylemek lazım vb. THM programlarında solist olarak görev aldı. Yine bu zaman içerisinde, Kanal D başta olmak üzere birçok özel kanalda türkülerini icra etmiştir. ( Sabahların Sultanı, Beyaz Show vb.)
 
2009 yılında ise TRT 1 ekranlarında ‘Sen Türkülerini Söyle’ adlı Türk Halk Müziği solist yarışmasına aday olarak katıldı…16.000 kişi arasından seçilen 16 kişi ile birlikte 13 hafta süren bir maceranın sonunda jüri üyelerinin puanları ve halktan gelen SMS’ler sonucunda 1. lik tahtına oturdu.

2010 yılı içerisinde TRT Müzik kanalında yayınlanmakta olan birçok THM programında solist olarak görev yapmaya devam etmektedir. Ayrıca Spikerlik – sunuculuk, diksiyon ve yaratıcı drama dersleri almaktadır.



ÇOCUK OYUNU

07 Mayıs Cumartesi Saat: 12.00
DÜNYANIN TADI
Düzenleyen: Parantez İçinde Tiyatro
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi



ÇOCUK OYUNU

07 Mayıs Cumartesi Saat: 12.00
DANS EDEN PRENSESLER
Düzenleyen: Altınok Tiyatrosu
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi
“Balerinler Eşliğinde Muhteşem Dans Şöleni”
Oyun, 2006-2007 yılında başarılı bir sezonun ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Elim Sende Çocuk Şenliği kapsamında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde iki gün üst üste sahne almıştır. 2007 Temmuz ayında Kadıköy Belediyesi Ve Çoged (Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneği) tarafından organize edilen 6. Kadıköy Çocuk Şenliği programı dahilinde Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatrosu’nda başarı ile sahnelenmiştir.
2007-2008 sezonunda Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği Çocuk Şenliği kapsamında Mustafa Kemal Merkezi’nde, 2008-2009 İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Şenliği kapsamında uluslararası bir organizasyonda Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde sahnelenmiştir. Kalabalık bir kadroyla sergilenen oyunun koreografisi profesyonel dansçılar tarafından uzun bir prova süresinden sonra hazırlandı. Oyunun finalinde ise seyirciyi muhteşem bir dans gösterisi bekliyor.

Oyunun konusu:

Dans etmenin yasak edildiği bir ülkede en büyük tutkuları dans etmek olan prensesler bu yasaklamanın nedenini çok geçmeden öğrenirler. En küçük prenses Minüetin yaş gününde hediye olarak gelen kitaplar, büyük bir sırrın da anahtarı olur. Dileklerin gerçeğe dönüştüğü şaşırtıcı ve sihirli bir dünyanın kapılarını açacak gizemi keşfeden sarayın uşağı papyon ve prensesler, büyük bir sürpriz ile karşılaşırlar. Bu sürpriz aslında yeni bir başlangıç olacaktır Babalarının krallığının tehlikeye girmesi üzerine Prenses ve kız kardeşleri, birlik olmak hem günü hem babalarını kurtarmak için çalışmak zorunda kalacaklardır. Böylece sorunların üstesinden gelmek için aile birliğinin ne kadar önemli olduğunu öğreneceklerdir. . .




ÇOCUK OYUNU

07 Mayıs Cumartesi Saat: 12.00
SİHİRLİ ORMAN
Düzenleyen: İstanbul Sahne Oyuncuları
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi

Çiçek ve Güneş sürekli oyunlar oynayan çok iyi iki arkadaştır. Oyunlarını her zaman evlerinin yakınında ki ormanda oynarlar. Bir gün yine ormanda oynarlarken, ağaçları kesen iki kötü niyetli adama rastlarlar. Çiçek ve Güneş, ağaçların faydaları ve onları kesmenin suç olduğunu, kötü adamlara ne kadar çok anlatsa da adamlar, çocukları küçümser ve dalga geçerler. Çocuklar da düşünüp bir çare bulmaya çalışırlar. Akıllarına çok parlak fikir gelir anne ve babalarından da yardım alırlar. Çok ilginç ve komik bir yol bulurlar. Bu yolla adamlara çok güzel bir ders verirler.

Yazan: Erdal Yıldırım




ÇOCUK OYUNU

07 Mayıs Cumartesi Saat: 12.00
SİHİRLİ BEBEK
Düzenleyen: Acıbadem Sanat Evi
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi

Küçük bir kızın bir gece oyuncak bebeğinin canlı bir bebek olmasını, onun ve  diğer oyuncak arkadaşlarının küçük kıza verdikleri dersi konu alan müzikli danslı çocuk oyunudur.



ÇOCUK OYUNU

07 Mayıs Cumartesi Saat: 12.00
KIZILDERİLİ ŞAŞKIN
Düzenleyen: Ortadirek Tiyatrosu
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi

Kızılderililer kabile zirvesinde küresel ısınmanın ve çevre sorunlarının önemini anlatan bilge gamlı tüye kabileler inanmazlar ve güler geçerler. Gamlı tüy, buna kızar ve akıl küpünü alıp Türkiye’deki Belgrat ormanına gelir. Akıl küpünü burada saklar. Zamanla küresel ısınmaya karşı aciz kalan kabileler, Apaçi kabilesinin reisinin oğlunu ve arkadaşını görevlendirirler. Belgrat ormanına akıl küpüne gelirler ve tatlı serüven başlar.   

Oyun; dünyada yaşanan küresel ısınmanın ve çevre sorunlarının önemini ve sebeplerini anlatmaktadır; farklı kültürlerin yakınlaşmasını tanışmasını benimsetir. Atalarımızın özdeyişleri atasözleri ve yaşam koşullarını bilimin önemini barış dostluk kardeşliği mesaj olarak içermektedir.



ÇOCUK OYUNU

07 Mayıs Cumartesi Saat: 12.00
MESNEVİDEN DERS ALDIM
Düzenleyen: Goncagül Tiyatrosu
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

Hz. Mevlana’nın ölmez eseri Mesnevi'nin hikmet dolu öyküleri bu sefer ormandaki sevimli hayvanlarla canlanarak çocukların dünyasına girmekle, onların geleceğine rehberlik edecek silinmez  ibret dolu dersler vermekte… Mevlana öykülerinde, küçük büyük tüm insanların ders alacağı durumları, hayvanları konuşturarak sanki onların başından geçiyormuş gibi tasvir etmiştir. İzleyenler bu epik anlatılan olaylar örgüsünü seyrederken kendi düştükleri durumları kıyaslayıp, ders çıkarmaktalar. Hüseyin Goncagül’ün sahne yorumuyla küçüklerin olduğu kadar büyüklerin de zevkle izleyeceği müzikli, semazenli oyunumuz toplam bir saattir…

Mevlana’nın çağları aşan fikirlerinin gönüllerde bırakacağı kutlu etkiyi seyircilerimizle paylaşmayı düşünerek uzun bir çalışma sonucu bu eseri sahneye taşıdık.



ÇOCUK OYUNU

07 Mayıs Cumartesi Saat:12.00
İYİLİK AĞACI
Düzenleyen: Uygur Çocuk Tiyatrosu
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi

İbiş; saf ve sevimli bir görünüme sahip ama aslında oldukça bencil ve yalancı, köylü bir çocuktur. Memiş ise; İbiş’le aynı yaşlarda, iyi niyetli ve dürüst şehirli bir çocuktur. Aynı gün, bir çocuk tiyatrosuna gitmek için yola çıkan bu iki çocuk, tanışır ve arkadaş olurlar. İbiş, hasta annesine ilaç alabilmek için satmaya götürdüğü eşeğini kaybetmiş; memişse, derslerindeki başarısından dolayı anne ve babasının kendisine armağan ettiği bisikletini çaldırmıştır. İki kafadar, başlarına gelen bu kötü olaylar nedeniyle ne yapacaklarını kara kara düşünürken, “iyilik ağacı” onlara sorunlarını halletmeleri için bir kese altın verir ve altını eşit bir şekilde paylaşmalarını ister. Fakat aç gözlü İbiş, Memiş’i kandırır ve altınların hepsini alarak kaçar. Bunun üzerine Memiş, iyilik ağacı, Pamuk nine, Hork ve Cork; İbiş’e bir oyun oynarlar. Yaptığının yanlış olduğunu, İbiş’in anlamasını sağlarlar. Oyun “mutlu son” la biter.




ÇOCUK OYUNU

07 Mayıs Cumartesi Saat:12.00
DÜNYA BİZE KALSIN
Düzenleyen: Tiyatro Yansıma
Yer: Başakşehir Kültür Merkezi

Oyun; gündelik hayatımızda önem vermeden israfta bulunduğumuz su ekmek zaman yiyecek para elektirik su doğalgaz gibi birçok önemli kaynağın israf edilerek verimsizce kullanımını anlatmakta ve seyirciyi de bu konuda olumlu anlamda bilgilendirmektedir.
Oyunumuz; eğlenceli bir üslupla görsel bir eğitim sağlamaktadır.
Oyunun amacı; oyunumuzu seyreden küçük kardeşlerimize, tutumlu olmayı öğretmek, toplumun bireyin kişiliğini ezmesini önlemek, bireyin düşünceyi eyleme sokma yeteneğini ortaya çıkarmasına yardımcı olmak, kamu bilincini kazandırmak, toplum içinde ve aile içinde sorumluluk sahibi oldukları düşüncesini sağlamaktır.

Yazan: Erkay Yavuz
Yöneten: Erkay Yavuz
Oyuncular: Deniz Kurubaş, Can Ermiş, Melike Şişman, Mehmet kurt
Ses-Işık: Hakan Çetiner
Müzik: Alp Tuğhan Taş




ÇOCUK OYUNU

07 Mayıs Cumartesi Saat: 12.00
ÇİRKİN ÖRDEK YAVRUSU
Düzenleyen: Tiyatro Akkaş
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi



ÇOCUK OYUNU

07 Mayıs Cumartesi Saat: 12.30
KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ (KUKLA OYUNU)
Düzenleyen: Tomurcuk Çocuk Tiyatrosu
Yer: Yeşilpınar Kültür Merkezi



SEMİNER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 14.00
YENİ BİR SİNEMAYA DOĞRU
Düzenleyen: Faysal Soysal
Yer: Atatürk Kitaplığı

Yeni Bir Sinemaya Doğru' bu ay Bilim ve Sanat Vakfı kısa film atölyesini konuk ediyor. Etkinlik kapsamında 2009-2010 yılları arasında yapımı gerçekleştirilen 6 kısa film sinemaseverlerle buluşacak. Yalnız kondu, Kıl(l)ık, Adem'in Gerçeği, Fernando Majellan, Duvar ve Obsesyon filmlerinin yönetmenleri ve ekip arkadaşları gösterimden sonra konuklarla Faysal Soysal'ın moderatörlüğünde söyleşi gerçekleştirecek.




SEMİNER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 14.30
YAZARLIĞIN SAKLI BAHÇESİ
Düzenleyen: Ali Ural
Yer: Yazarlar Birliği



SEMİNER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 16.00
TÜRK ROMANI ÜZERİNE
Düzenleyen: Mustafa Miyasoğlu
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği

Manzum roman olarak Mehmet Akif'in Asım adlı şiir kitabı ve bunun memleketimden insan manzaraları ile tutunamayanlara etkileri... Türk romanında manzum anlatım denemelerinden örnekler... Epik şiir ile destandan tiyatro ve romana yöneliş...




SEMİNER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 18.30
TÜRK MODERNLEŞMESİ
Düzenleyen: Süleyman Seyfi Öğün
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi



SEMİNER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 19.00
İSTANBUL GAZELHANLARI
Düzenleyen: Melih Berse
Yer: Yerebatan Sarnıcı

Kar, Beste, Mevlevi Ayini gibi büyük formda musiki eserleri artık bestelenmiyor. Peşrev, saz semai gibi çalgı musikileri neredeyse özel gün ve konserlerde çalınmaktan öteye geçemiyor. Bütün musiki zevki Hicaz, Rast, Nihavend, Hüzzam gibi birkaç makamla sınırlı "şarkı" formuyla köşeye sıkışıp kaldı. Türk sanat musikisinin temelini oluşturan bu saz ve söz eserleriyle birlikte "Gazel" formu da payına düşeni aldı. Üstelik yapısındaki zorluklardan dolayı günümüzde, diğerleri kadar bile şansı yok. Ne dinleyeni kaldı, ne de yetkin bir icracısı.

Son söz olarak bu projenin gazel formunun yeniden kazanılmasının musiki dünyamız açısından önemli bir girişim sayılacağına olan inancımızla dinleyenlere de bu keyfi vermesini diliyoruz.



KONSER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 20.00
DUYGU KOÇAK KONSERİ
Yer: Yeşilpınar Kültür Merkezi

Duygu Koçak

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü mezunu. Mezuniyetinin ardından yine aynı okulda yüksek lisansını tamamladı. Yüksek lisans eğitimi sırasında müzik öğretmenliği yaptı. 2006 yılında “Karam” adlı albümüyle türkü severlerin beğenisini kazandı. TRT başta olmak üzere bir çok ulusal televizyon kanalında müzik ve eğlence programlarında türkü severlerle buluştu. İstanbul Televizyonu’nda müzik ve aktüel içerikli program hazırladı ve sundu. Yurt dışında ve yurt içinde konserler verdi. Yedi bölgeden oluşan geniş repertuarıyla bu sezonda İstanbul’un kültür merkezlerinde dinleyenleriyle buluşuyor.



KONSER

07 Mayıs Cumartesi Saat:20.00
UMUT AKYÜREK KONSERİ
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi

Türk Sanat Müziği’nin son yıllardaki önemli icracılarından Umut Akyürek, klasik dönem eserlerden çağdaş döneme uzanan eserleri seslendireceği programda dinleyenleriyle buluşuyor.




KONSER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 20.00
ZAFER PEKER KONSERİ
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi



KONSER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 20.00
TULUYHAN UĞURLU VE MEHTER KONSERİ
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi



KONSER

07 Mayıs Cumartesi Saat:20.00
DOĞAN CANKU KONSERİ
Yer: Başakşehir Kültür Merkezi

Doğan Canku

1958’ de Ankara Devlet Konservatuarı’nı kazanarak altı yıl boyunca viyonolsel ve piyano eğitimi gören ve 1964 yılında klasik gitar ile tanışan Doğan Canku, bu enstrümana büyük bir tutkuyla bağlandı. Kısa denecek bir sürede gitar çalmayı öğrenip, ülkenin en iyi gitar virtüözleri arasına adını yazdırdı. 1981 yılında kendi ismi ile çıkardığı solo albümüne “ Köçekler”,”Sonsuzadek&Ayrılık”,”Doğan’nın Uyanışı”  isimli albümlerini de ekleyen sanatçı aynı zamanda “Modern Folk Üçlüsü” ile birlikte birçok albüme ve projeye de imza attı.



KONSER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 20.00
RUHNÜVAZ KONSERİ
Düzenleyen: Mehmet Refik Kaya
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

Mehmet Refik Kaya   

1957 yılında İstanbul’un Üsküdar semtinde doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi G.S. F. Heykel Bölümü mezunu olan M.Refik Kaya İ.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü T.S.M. alanında Bahariye Mevlevi hanesi ve son şeyhi Mevlevi Hüseyin Fahreddin Dede Efendi’yi konu alan teziyle Yüksek Lisans , ‘Dünden Bugüne Rebap Ve Yeniden  Ele Alınması’ adlı teziyle de Doktorasını yaptı. İlk müzik derslerini Ud yapımcısı ve müzisyen olan babası Teoman Kaya dan aldı. Çocukluğundan itibaren telli ve mızraplı müzik aletlerinin onarımı yapımı ve icra şekillerine ilgi duyarak bu alanda çalıştı. İlk olarak Klasik gitar çalmasını öğrendi. Zeki Onaran’dan uzun yıllar klasik ve modern armoni, kotrpuan ve orkestrasyon dersleri aldı. Bir müddet reklam ve tiyatro müzikleri yaptı. 1972 yılında atıldığı profesyonel müzik yaşamını çeşitli guruplarla farklı enstrümanlar çalarak yurt içinde ve dışında sürdürdü. 1978 yılında Mübeccel Çetin ile kemençe çalışmaya başladı. 1980-1982 yılları arasında İst Üniversitesi Belediye Konservatuarı İcra Heyetinde Klasik Kemençe çaldı. İlk Mevlevi Musikisi Topluluğunu, Mevlevi postnişini Ahmet Bîcan Dede ile kurdu. Daha sonra Nezih Uzelin İstanbul Sema Topluluğu’nda 1987 ye kadar kemençe çaldı. Kendisinin kurduğu ve yönettiği mistik müzik topluluğu ile 1986’dan 1994’e kadar yurt içi ve dışında 500’ün üzerinde Mevlevi, Ayini ve tasavvuf müziği konseri yaptı. Bu toplulukla biri sadece kendi besteleri olmak üzere 2 tasavvuf müziği albümü çıkardı. Yine, Emi Plaktan yayınlanan ve enstrümanlarının çoğunu kendisinin çalıp yönettiği III.Selim’in Suzidilâra Ayini’ni albüm yaptı. Kemençe üstadı İhsan Özgen ile Anatolia topluluğu konsepti içerisinde İstanbul festivali, yurt içi ve dışı birçok müzik festivaline katıldı. Ege ve Balkan dansları, Meragi ve Itri gibi CD çalışmalarına değişik çalgılar icra ederek katıldı. Piyanist Tuluyhan Uğurlu’nun Senfoni Türk ve İstanbul albümlerinde solist olarak çaldı

1994 yılına kadar resim ve heykel alanındaki çalışmalarını da sürdürmüş olan M.R. Kaya kişisel sergileri dışında müşterek sergilere de katılmış olup Doğuş Holding, İst. Büyükşehir Belediyesi Başkan odası, gibi birçok özel koleksiyonda resim ve heykelleri bulunmaktadır. 1985 yılından itibaren Rebap üzerinde yoğunlaşan çalışmalarıyla M.R. Kaya unutulmağa yüz tutmuş ve bazı amatör çevrelerdeki az sayıdaki icracı ile kısıtlı bir repertuar içerisinde kalmış bu çalgıyı, yeniden gündeme getirdi, geniş kitlelere sevdirdi. Çalgıyı, yüzlerce yıldan günümüze gelen morfolojisine sadık kalarak geliştirdi, günümüz müziğinde, her formdaki eserin icrasına yeterli olabilecek durumu kazandırdı. Rebabın icra tekniğini de geliştirerek günümüze kadar bu çalgıyla çalınamamış eserleri radyo TV konser ve CD’ler de çaldı... Rebabın arkadaşı anlamına gelen’Refik i  Rebab’ adını verdiği enstrümanıyla 1994 yılında T.C. Devleti Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’na davet edildi. Ve ilk defa olarak rebab ve icrası T.C.Devletinin profesyonel bir müzik topluluğu içerisinde yer almış oldu. Ateşi Aşk, Kenan Rıfai, Zekai Dede ve Padişah bestekarlar gibi albümlere çaldı. Kalan Plâktan Ruhnüvaz adıyla ilk solo albümünü çıkarttı. Kendisi ve rebab icrasını konu alan, Samanyolu TV, ‘’Sizin Hikayeniz’’ ,TRT TV.’’Çalgı Atölyesi’’isminde belgeseller yaptı.




KONSER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 20.00
GÖKHAN KIRDAR
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi

Gökhan Kırdar

1970’te Aydın’da doğan Gökhan Kırdar orta öğrenimi tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü kazandı.

1994’te ilk albümü ‘Serseri Mayın’ı çıkardı. Albümdeki ‘Yerine Sevemem’ adlı parça büyük beğeni topladı. 1995 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji Bölümü'nü kazandı. Sanatçı 1995’te ‘Tutunamadım’ albümünü piyasaya çıkardı.   

1997’de kendi müzik şirketi Loopus'u kurdu. Türkiye’nin ilk elektronik müzik albümü unvanını alan Gökhan Kırdar birçok albüme ve projeye imza attı.



KONSER

07 Mayıs Cumartesi Saat: 20.00
TUĞÇE PALA KONSERİ
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER