TAKSİCİLER TAŞ DURAKLAR İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

TAKSİCİLER TAŞ DURAKLAR İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

TAKSİCİLER TAŞ DURAKLAR İÇİN HAREKETE GEÇİYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında taksicileri ikinci kez ziyaret etmesi üzerine çalışma koşulları son derece sıkıntılı olan taksiciler tekrar gündeme gelmeye başladı.

Başbakan Erdoğan’ın özellikle “Durakların tuvaleti, mutfağı ve oturma alanı olmalı. Ben durağa gittiğim zaman rahatlıkla çay içebilmeliyim. Gelip geçici değil taş yapıdan duraklar yapılmalı.” demesi  yeni durak tasarımlarını gündeme getirdi.

Konu ile ilgili sıkıntıları ve çözüm önerilerini anlatan İTEO Başkanı Y. Yahya Uğur şunları söyledi: “Taksicimiz özellikle kış mevsiminde çok zorluk yaşıyor. Durak ortamı müsait olmayan arkadaşlar yağmurda, karda dışarıda kalmamak için otomobillerin içinde müşteri bekliyor. Bu durum meslektaşlarımızı zor durumda bırakıyor. Oysa ki Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği üzere mutfağı, tuvaleti ve bekleme alanı olan duraklar taksicinin çalışma esnasındaki ihtiyaçlarını karşılayacağı gibi sorunu da çözecektir.

Duraklar konusundaki sorunlarımız bununla da bitmiyor. Taksi duraklarının yerleri şehir planlamasına göre sürekli değişkenlik gösterdiğinden bir yerde gördüğünüz taksi durağını bir daha ki sefere yerinde görememeniz doğaldır. Halbuki İstanbul yaşantısına baktığınızda taksici mahalleyi gözeten, sahiplenen ve de acil durumlarda ilk başvurulabilecek yerler arasındadır. Ancak şimdiki duruma baktığımızda İstanbul’u temsil ve ifade etmeyen ve yeri sürekli değişen duraklar, yapılan işi ve yeri sahiplenememeye sebep olmaktadır.

Şehir planlaması yapılırken, 10 bin konutluk siteler, toplumun sıklıkla kullandığı resmi kurumlar, hastaneler projelendirilirken taksi duraklarını bu projelere dahil edilmemesi yaşadığımız sıkıntıların ana sebebi aslında. Çağlayan Adliyesi’ne bakın mesela. En büyük adliye sarayı dediğimiz yerde taksi durağı alanı yoktur. İmar planı çerçevesinde yer alamamıştır. Biz geçen yıl Büyükşehir Belediyemizden site planları onaylanırken oradaki nüfusa yeterli hizmeti verebilmesi için taksi duraklarına uygun yerlerin de başlangıçta tespit edilmesi için başvurularda bulunduk. Hatta asıl olması gereken taksi duraklarının hem birer sosyal tesis gibi düşünülerek hem de 24 saat aktif olması sebebiyle güvenlik hizmeti de verdiğini göz önüne alarak parkların ve yeşil alanların yakınlarında yapılmasıdır.
Yine duraklar yapılırken şehir mimarisine uygun yapılar seçilmeli. Binaların taş yapılar olması taşınamaz olmasını dolayısıyla sahiplenilmeyi sağlayacaktır. Ayrıca bu durum taksi duraklarını navigasyon sistemlerinde POI olarak adlandırdığımız ikonlarla belirlenmesine ve müşterilerimizin yolculuklarının da zaman ve kalite açısından artmasına yardımcı olacaktır. Yine bu ikonların yönlendirme levhası şeklinde cadde üzerlerinde görünen yerlere konması ve hastane, postane gibi bilinir bir merkez haline getirilmesi müşterilerimizin işini kolaylaştıracaktır.”




YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER