Şanghay resti işimize yaradı

Fransa’nın AB ile pazarlıklarda 22’nci faslı müzakerelere açacağı sinyalinin ardından Paris’e giden AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Başbakan Erdoğan’ın AB’ye yönelik “Şanghay beşlisine girebiliriz” çıkışının Avrupa’da ellerini güçlendirdiğini söyledi.

Şanghay resti işimize yaradı
Şanghay resti işimize yaradı

Fransa’nın AB ile pazarlıklarda 22’nci faslı müzakerelere açacağı sinyalinin ardından Paris’e giden AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Başbakan Erdoğan’ın AB’ye yönelik “Şanghay beşlisine girebiliriz” çıkışının Avrupa’da ellerini güçlendirdiğini söyledi. Bağış, “Türkiye’nin seçeneksiz olmadığının vurgulanması akılcı bir stratejinin ürünüydü” dedi.
 
Avrupa Birliği'nde (AB) dönem başkanlığının İrlanda'ya geçmesinin ardından Brüksel ile ilişkilerde 'ikinci bahar' sinyali güçlenmeye başladı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa'nın müzakere sürecinde 22’nci faslın açılmasına yeşil ışık yakmasının ardından Paris'i ziyaret etti.

FRANSA'DAN ÖNEMLİ ADIM
Sarkozy'nin Türkiye karşıtı tutumu nedeniyle Fransa, Günay Kıbrıs'ın ardından 5 faslın açılmasına engel koymuştu. Yeni Cumhurbaşkanı Hollande'ın Türkiye ile ilişkilere verdiği önemin bir yansamısa gibi görünen yeni fasıl adımı, Türkiye'den de karşılık buldu. Bağış, resmi temasları öncesi uçakta yeni döneme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu:

YETMEZ AMA EVET!

"Türk-Fransız ilişkilerinin tarihi var. Sarkozy bu önemli geçmişi unutarak ikili ilişkileri siyasete alet etti. Ciddi zarar gördük. En büyük zararı da Fransız iş dünyası gördü. Bir Fransız atasözü, 'yüzeyde hazine bulamazsınız' der. Fransız dostlarımıza, gündelik siyasetle hazineye ulaşamayacaklarını anlatacağız. Taşı delen suyun şiddeti değil, damlaların sürekliliğidir. Biz de bu direnci reformlarla kırdık, kırmaya da devam edeceğiz. Tek fasıl açıldı diye fasıl eğlencesi yapmayız. Zil çalıp oynamıyoruz. Bunu önemsiyoruz ama yeterli görmüyoruz. Bu sadece bir başlangıç."

BU DA FASIL AÇILIMI

"22’nci fasıl özellikle açılım sürecinde çok önemli. Bu fasıl, bölgesel kalkınmayı hızlandıran ve sosyoekonomik farkların azaltılmasını öngörüyor. Zamanlaması da enteresan. Terörün çözüm sürecini destekleyici unsurlar var... Bu fasıl için hangi adımların nasıl yapılacağına ilişkin hazırladığımız eylem planını teslim ettik. Açılış müzakerelerini tamamlayıp haziranda faslın resmen açılmasını sağlayacağız."

ŞANGHAY RESTİ İŞE YARADI
Bağış, AB ile sürecin yeniden hızlanmasına, Başbakan Erdoğan'ın son dönemde yaptığı 'Sabrımız tükeniyor' şeklindeki çıkışlarının etkili olduğunun altını çizdi: "Başbakan'ın çıkışlarını anlamayanlar oldu. Şanghay beşlisine girebiliriz sözleri bizim Avrupa'da elimizi çok güçlendirdi. Bu söylem müzakere sürecinde bize imdat gibi yetişti. Türkiye'nin seçeneksiz olmadığının vurgulanması akılcı bir stratejinin ürünüydü..."

YAŞAM STANDARTLARI İÇİN

AB Bakanı, "Fasıllar açılıyor ama Güney Kıbrıs engeli nedeniyle hiçbiri tamamlanamıyor. Bunun Türkiye'ye faydası nedir?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Kurumlarımızı teşvik açısından oldukça önemli. Örneğin çevre faslı. 24 değişik kurum, 14 bakanlık müzakere pozisyon belgesinde anlaştı. Bu ne anlama geliyor? Fabrikalara çevre kirliliğine karşı filtre takılıyor, belediye otobüsleri çevreyi daha az kirletiyor. 25 milyon hayvana küpe taktık. Velhasıl yaşam standartlarımız yükseliyor. Bu zorunluluklar olmazsa, birçok alandaki reformlar bu hızla hayata geçmezdi. Üye olmak önemli değil.. Almanların otoyolu, Fransızların hijyen, İsviçre'nin insan hakları standardını yakalamak önemli..."

 AB YOLU VARSA, DGM YOK
"Ama bundan da önemlisi Avrupa Birliği çıpası olmasaydı, asker üyeli DGM'ler varlığını koruyor olacaktı. Etnik kökenler özgürce dile getirilemeyecekti. Gerek Müslüman, gerek gayrimüslim vatandaşlarımız ibaretlerini bu kadar rahat yerine getiremeyecekti. Milli Güvenlik Kurulu'nun eski yapısı aynen devam edecekti. Özetle AB sürecinin demokratikleşmemize ne kadar katkı sağladığını unutmamamız gerekiyor."

4.9 MİLYAR EURO DAHA YOLDA
"Avrupa Birliği'nin son 6 yıllık bütçesinden Türkiye'ye yaklaşık 4.9 milyar Euro ayrılmıştı. Bu yılın sonunda hazırlanacak yeni bütçede Türkiye için yine en az 4.9 milyar Euro ayrılacak. Türkiye'nin sınırlarını daha iyi koruması için ilave bütçe isteyeceğiz. Bu çok önemli, çünkü insan geçişlerini engelleyebilirsek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının AB'de serbest dolaşım hakkını sağlamak daha kolay olacak. Ama bunu çözsek bile vizenin tamamen kalkması en az üç yıl sürer."

ÜÇ ÇOCUK BOŞUNA DEĞİL
"Türkiye'nin 2023'teki ihracat hedefinin 3 katını Almanya bu yıl hayata geçirdi. OECD verilerine göre 2050 yılında İngiltere Avrupa'nın en büyük ekonomisi olacak. Türkiye ise ikinci büyük ekonomi olacak. Genç nüfus, demografi ve ekonomi bu sıralamada çok önemli unsurlar. Başbakan'ın üç çocuk talebi inanca bağlıyorlar ama aslında bu ekonomik hesaplamanın sonucudur..."

Bu arada AB ile yeniden ısınan ilişkiler Başbakan Erdoğan'ın ajandasına yeniden girmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Balkan turu yapan Erdoğan, 19 Mart'ta Danimarka ve 20 Mart'ta Hollanda'yı ziyaret edecek. Almanya Başbakanı Merkel de 25 Şubat'ta Ankara'da olacak.

SARIGÜL-KIRMIZIGÜL FARK ETMEZ
AB Bakanı Egemen Bağış'ın gazetecilerle sohbetinde, yaklaşan yerel seçimler de gündeme geldi. Kendisinin de İstanbul belediye başkanlığı için adının geçtiği anımsatılınca, Bağış şöyle konuştu:

"Vakti zamanı geldiğinde bunları değerlendiririz. Şu anda seçimler yok. Ben işsiz güçsüz bir kişi değilim. Türkiye'nin en önemli projelerinden birinin, Avrupa Birliği'nin koordinasyonundan sorumluyum. İstanbul da sahipsiz değil, görevi başında başarılı bir belediye başkanı var. Partimiz hangimizi nerede görevlendirirse hepimiz o görevi en iyi şekilde yapmaya çalışacağız."

Ak Parti'nin kim aday olursa olsun İstanbul'u yüzde 60'la alacağını savunan Bağış, "CHP, Sarıgül-Kırmızıgül diye seçim şarkısı bestelerken kendini kaybetti. Kılıçdaroğlu'nun da işi zor. Sarıgül'ü aday gösterse, koltuk gidecek. Göstermezse kahraman yaratacak. Bence kendisi bizzat olsun, yine biz kazanacağız" dedi.

SALATALIK KRİTERİ
Bağış, AB üyesi bir ülkenin cumhurbaşkanıyla görüşmesinden de ilginç bir anekdot aktardı:
"Ben Türkiye'nin AB yolundaki çabalarına rağmen önüne konan engellerden yakınıyordu. Nazikçe sözümü keserek, 'Avrupa Birliği bir uzlaşma kulübüdür. Hepimiz ikna olmazsak, ürettiğiniz salatalıkların ebadını bile bahane ederek üyeliğinize onay vermeyiz' dedi."

EVDE BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR
Geçmiş dönemde AB Bakanı Egemen Bağış, müzakere süreci nedeniyle 160 dış seyahat gerçekleştirdi. Bunların 131'i AB'ye üye ülkelere. Güney Kıbrıs'ın dönem başkanlığının sona ermesiyle Bağış'ın seyahat trafiği yeniden hızlandı. Bakan'ın, eşi Beyhan Bağış'la İstanbul Atatürk Havalimanı'nda karşılaşması bunu teyit eder nitelikteydi. 3 gündür eşini ilk kez gören Beyhan Bağış, "Turlar yeniden başlıyor. Evde durum nasıl?" sorusu üzerine, "Önemli olan Türkiye'nin AB üyeliği... Bakanımız koşturmak zorunda. Hedef önemli olunca biz de evden destek vermeye çalışıyoruz" dedi. BU sözler üzerine Bakan Bağış, "Gördüğünüz gibi bizim evde başkanlık sistemi işliyor" esprisi yaptı.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2013, 19:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER