Sahte içki kâbusu sürüyor
İstanbul ve Ankara’da sahte içkiye bağlı ölümler artarken, uzmanlar metanol zehirlenmesine karşı hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguluyor
Son dönemde sahte içkiye bağlı ölümler endişe verici boyutlara ulaştı. İstanbul ve Ankara’da onlarca kişi sahte içkiden yaşamını yitirirken, birçok kişi yoğun bakımda tedavi görüyor. Bazı hastalar ise entübe edildi.
Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş, sahte içkinin insan sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, metanol zehirlenmesinde hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.
METANOL ZEHİRLENMESİ HIZLA İLERLİYOR
Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş, son zamanlarda ‘sahte içki’ denilen metanol zehirlenmesiyle çok sık karşılaşıldığını dile getirerek, “Metanol içki yapımında kullanılan etanole göre biraz daha ucuz ve üretimi biraz daha kolay olduğu için, evde veya merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerde üretimde kullanılıyor. Sahte içki diye halk arasında tabir edilen metanol zehirlenmesinde en önemli özellik, metanolün vücuda girdikten sonra dönüştüğü maddeler. Asıl zehir olan onlar ve çok hızlı bir şekilde dönüşüyor. Öncelikli olarak formaldehit dediğimiz bir maddeye dönüşüyor. Daha sonra da formik asit dediğimiz başka bir maddeye dönüşüyor. Formaldehit dediğimiz maddeyi patolojik inceleme yapmak için, dokuları sabitleştirmek için kullanıyoruz. Yani bir diğer ifadeyle onları parçalamak için kullanıyoruz.” dedi.
Metanol zehirlenmesinin ilk aşamada normal alkol zehirlenmesine benzer belirtiler gösterdiğini belirten Keleş, şu ifadeleri kullandı: “Bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, konuşmada peltekleşme gibi durumlar meydana gelebiliyor. İleri döneme doğru belirtiler değişiyor. Yani 1 saatten sonra belirtiler değişmeye başlıyor. Çünkü alkol ağızdan emilmeye başlar ama en çok mide ve bağırsağın üst kısmından emilir. Ve yüzde 100'e yakın emilir. Dolayısıyla hemen hepsi etki eder. Kandaki miktarı burada çok önemli. Çünkü alkolün kanda taşınması için başka herhangi bir maddeye bağlanmasına gerek yok. Direkt suda çözünür yani kanda çözünür ve bütün organlara taşınır.”
ZEHİRLENME DURUMUNDA NE YAPILMALI?
Metanol zehirlenmesine karşı hızlı müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu belirten Keleş, şu önerilerde bulundu:
Zehirlenme belirtileri başladıysa ve 1 saatten kısa bir süre geçmişse kişi hızlıca kusturulmalı.
1 saati geçmişse kusma etkili olmayacağından bol su içerek kandaki metanol konsantrasyonu düşürülmeye çalışılmalı.
En kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.