Hurda otomobili olanlara müjde

Hurda otomobili olanlara müjde

Hurda otomobili olanlara müjde
Hurda otomobili olanlara müjde    Hurda araç sahipleri 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren araçlarını ülke genelinde belirlenen toplama merkezlerine teslim edecek
Hurda araçları mali değere sahip olan vatandaşlar, en uygun fiyatı veren toplama merkezini seçebilecek. Mali değeri olmayan ve imhası maliyet getirecek olan, tamamlayıcı parçaları eksiksiz bulunan hurda araçlar için ise araç sahibinden herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Çevre ve Orman bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamındaki uygulamanın 1 Ocak 2011’de yürürlüğe gireceği bildirildi. Açıklamaya göre, hurda araç sahipleri 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren araçlarını ülke genelinde belirlenen toplama merkezlerine teslim edecek. Hurda araçları mali değere sahip olan vatandaşlar, en uygun fiyatı veren toplama merkezini seçebilecek. Mali değeri olmayan ve imhası maliyet getirecek olan, tamamlayıcı parçaları eksiksiz bulunan hurda araçlar için ise araç sahibinden herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Yeni sistem ile vatandaşın hurda aracını elinden çıkarması kolaylaşırken, atık araçların uygun yöntemlerle bertarafı ve geri dönüşümü sayesinde çevre kirliliğinin önüne geçilecek ve ülke ekonomisine katkıda bulunulacak.

KAPSAMDAKİ ARAÇLAR

Yeni uygulamanın kapsamına M1 (sürücü dışında en fazla 8 kişilik oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlar), N1 (azami kütlesi 3500 kg’ı aşmayan motorlu yük taşıma araçları) kategorisindeki araçlar, motosiklet ve motorlu bisiklet haricindeki üç tekerlekli araçlar ve bunlara ait aksam parçalar girecek. 1 Ocak 2011 itibari ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen araç hurdaya ayırma işlemleri sırasında "Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu" zorunlu hale gelecek.

HURDA ARAÇ TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK

"Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu"nun kullanılması ile gerek kullanım ömrünü doldurarak son sahibi tarafından gerekse herhangi bir kaza sonucu sigorta şirketleri tarafından tam hasarlı olarak tanımlanan ve hurdaya ayrılmasına karar verilen araçların tekrar trafiğe çıkması engellenecek. Ayrıca araçların lisanslı bir işleme tesisinde işlem görmesi zorunlu hale gelecek. Bir aracın hurdaya çıkmasından bertarafına kadar izleyeceği yol, işlem göreceği tüm tesisler söz konusu form ile takip edilebilecek.

ÜLKE GENELİNDE 679 TESLİM YERİ

Ülke genelinde toplam 679 noktada hurda araç teslimi yapılabilecek. "Ömrünü Tamamlamış Araç Teslim Yeri" olarak tanımlanan bu noktaların listesine www.atikyonetimi.cevreorman.gov.tr adresinden ulaşılabilecek. Hurda araç sahibi bu noktalardan istediğini seçebilecek. Hurda aracının ekonomik değeri varsa teslim noktasından ödeme talep edebilecek olan araç sahibi, ekonomik değeri olmayan ve bertarafı ile maliyet oluşacak tamamlayıcı parçaları eksiksiz bulunan araçlar için ise herhangi bir ücret ödemeyecek. Böylece hurda araç sahipleri araçlarını kolaylıkla elden çıkarırken, hurda araçların çevreye zarar vermeksizin uygun yöntemle bertarafı ya da geri dönüşümü sağlanmış olacak. Geri dönüşüm sayesinde çevreye olduğu kadar ülke ekonomisine de katkı sağlanacak

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER