Fransa Meclisi'nin kararına Türkiye'den ilk tepkiler
'Soykırımı inkar yasası' teklifinin Fransa Ulusal Meclisi tarafından kabul edilmesi sonrasında Türkiye'den tepkiler gelmeye başladı
Fransa Ulusal Meclisi'nde 'soykırımı inkar yasası' teklifinin kabul edilmesi sonrasında Türkiye'den tepkiler yükseldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada "Fransa ile ilişkiler derhal dondurulmalı" derken, CHP Parti meclisi de yaptığı açıklamada "Fransa'nın kendi tarihine ihanet ettiğini" savundu.
CHP PM: "GELİŞMELERİ DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ"
CHP Parti Meclisi, Fransa Ulusal Meclisi'nde alınan kararı kınadı. Açıklamada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, CHP Parti Meclisi'nde yapılan değerlendirmeler sonunda, Fransız Ulusal Meclisi'nin aldığı bu kararla, kendi tarihine ihanetettiğini ifade ederek tasarının kabul edilmesi kararını kınadığı belirtildi. Çalışmalarına devam eden CHP Parti Meclisi'nin bu konuyla ilgili gelişmelerin büyük bir dikkat ve sorumluluk duygusuyla takip edilmesini de kararlaştırdığını kaydedildi.
"DEVLET BAHÇELİ: "İLİŞKİLER DONDURULMALI"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise kararın onaylanması sonrasında yaptığı yazılı açıklamada Fransa ile ilişkilerin dondurulması gerektiğini savundu. Bahçeli, "Fransa ile ilişkiler dondurulmalı, Ermenistan ile gerçekleştirilen protokoller iptal edilmeli" dedi.
BAKAN ÇELİK: ZAVALLILIK"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1915 olaylarıyla ilgili olarak Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemeyi "zavallılılık olarak gördüğünü" söyledi.
Çelik, Meclis Kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Tarihi gerçekleri bir kanunla değiştirebileceklerini zannediyorlar. Bütün AB standart, norm, hukukuna aykırı bir düzenlemedir bu. Bir zavallılık olarak görüyorum. Çünkü kendileri bunu seçime endekslediler. Kanuni Sultan Süleyman’dan yardım isteyen Fransuva, bugün bu tabloyu görse, kulağını çekmek değil dilini koparırdı Sarkozy’nin. Bunu Fransız halkı yapacaktır" dedi.
BDP'Lİ KAPLAN: "TARİHİ PARLAMENTO KARARLARIYLA BELİRLEYEMEZSİNİZ"
1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Hasip Kaplan, bunun kesinleşmiş bir kanun olmadığını, senato sürecinin bulunduğunu hatırlattı. Senato ve Cumhurbaşkanlığı seçim süreçlerini hesaplamak gerektiğini belirten Kaplan, ''Bu taktik daha önce de uygulanmıştı'' dedi. Kaplan, bu konuların kanunla düzenlenemeyeceğini ifade etti.
Türkiye'nin bunu kendi parlamentosunda cesaretle ele alması, geçmişle yüzleşme konusunda akademisyenlere, tarihçilere, bilim insanlarına kapıyı aralaması gerektiğini söyleyen Kaplan, şunları dile getirdi: ''Ucuz basit tepkiler çözmüyor. Çünkü 2015, yüzüncü yıl dönümü yaklaşıyor. Bu kartopu gibi büyüyecek ve bütün ülkelerin parlamentolarından buna benzer şeyler çıkmaya başlayacak. Her ülkenin tarihinde yüzleşmek istemediği olaylar var. Fransa'nın Ruanda ve Cezayir olayları var. Biz de Dersim olayı var, 1990'da yaşanan olaylar var. O açıdan cesaretle Meclisin buna el koyması lazım. İnanıyorum ki bu olayı çözecektir.
Hitler faşizmi karşısına Alman hükümeti öyle kararlar aldı ki bugün kimse Almanya'yı suçlamıyor. Bu konuda Fransa'nın Cezayir ve Ruanda konusunda geçmişiyle hesaplaşması gündeme getirilmeli.''
Konjonktür 2015'e doğru gittikçe Türkiye aleyhine işlediğini belirten Kaplan, tarihi, sosyolojik olayları parlamento kararlarıyla belirlemenin mümkün olmadığını ifade etti.
AJANSLAR
YORUM EKLE
1
İBB'nin 'Park Et Devam Et' Projesi İstanbulluların...
2
Gaziantep'in 90'cı Kurtuluş Yıldönümü
3
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KURSLARI
4
Fransa'dan Yaşar Kemal'e Büyük Ödül
5
Yalvaç Ural, Ekol Ana Okulunda Çocuklarımızla...
6
Tuzla Halk Meclisi, Mimar Sinan’da toplandı
7
SAKARLAR İŞ BAŞINDA
8
1. AŞURE ŞÖLENİ SULTANBEYLİ’DE YAPILDI
9
Memura Geçici Zam Yapılacak
10
Türk Futbolunda İlginç Transfer Tarihi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler