AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya: Direnen belediye başkanı yok, bunu bilin lütfen.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, istifa iddialarıyla gündemde olan belediye başkanlarına ilişkin olarak, "Direnen belediye başkanı yok, böyle bir şey olmadığını bilin lütfen" dedi. Kaya, "Bazı belediye başkanlarımız kendi performanslarının düşüklüğünü kendileri de kabul ediyor" ifadesini kullandı.
Dünyada ‘hâkim partiler’ diye bir kavram var. Mesela, Japonya’da Liberal Demokrat Parti 56 yıldır kesintisiz iktidarda. Bu partilerin bu kadar uzun dönem iktidarda kalmalarının arkasında iki şey var. Birincisi, ekmeği ve pastayı büyütmüşler. Yani toplumlarını ve vatandaşlarını zengin etmişler. İkincisi de sürekli olarak kendilerini değişime tabi tutmuşlar. AK Parti’nin iktidara geldiği tarih olan 2002’den bu yana baktığımızda Türkiye’nin üç katı büyüdüğünü görüyoruz. AK Parti, dilini sürekli yenileyerek toplumsal değişim talebine sürekli olarak cevap veriyor. Şimdi de 2019’a giderken toplumun bir değişim talebi var ve AK Parti de bu talebe cevap veriyor.
'Toplumun değişim talebi var” derken neyi kastediyorsunuz?' sorusuna) Türkiye’de 1397 belediye var ve bunun 884’ü AK Partili. Bu 884 belediye başkanı, seçildiklerinin ertesi günü, "Biz seçildik, kendimize göre bir vizyonumuz ve bir tarzımız var. Bunu bu şehirde uygulayacağız" deme hakkına ve lüksüne sahip değil. Bu 884 arkadaşımızın her yıl devraldıkları şehri nereye taşıdıklarını takip ediyoruz. Kurumsal performanslarına bakıyoruz. Çünkü göreve gelirken dile getirdikleri vaatler artık AK Parti’nindir. Belediyenin mali bütçesini, personel harcamalarını, yatırım harcamalarını yıllar itibariyle takip ediyoruz. Bir anketle belediye başkanına sorulabilecek bütün soruların hepsini soruyoruz ve sonucunu kendisinin imzasıyla alıyoruz. Vatandaşların hangi hizmetlerden memnun olup olmadığını belirliyoruz. Sonunda belediye başkanımızı karşımıza alıp "Tablon buraya gidiyor. Şunlara dikkat et, şunları öncele, şunlara yoğunlaş" diye ikaz ediyoruz.
'Erken yerel seçim ihtimali var mı?' sorusuna) Asla yok. Çünkü Anayasa’mız "Yerel seçimler 5 yılda bir yapılır" diyor. Dolayısıyla, Anayasa değişmediği müddetçe erken yerel seçim tartışılamaz. Nokta. Ama bence bu yasa değişmeli. Çünkü seçimler kışın yapılıyor. Kış ortasında seçim yapmak, bu ülkenin coğrafi koşullarına uygun değil. Ayrıca belediye başkanının bütçesi ocak ayında başlayıp 31 Aralık’ta bitiyor. Ben, seçimlerin yapılacağı mart ayında hepsini kullanırım, ne kadar mermi varsa sıkarım. Çünkü seçime gidiyorum. Yeni gelen arkadaş için 9 aylık bütçe kayıp hale gelir. Dolayısıyla seçimler sonbaharda olmalıdır.
'Bir belediye başkanının rant için kendi cebine bir şeyler aktarmadığını AK Parti nasıl kontrol ediyor?' sorusuna) Böyle bir iddia sahibi olan insan varsa zaten gidip savcılığa suç duyurusunda bulunur. Mesela İstanbul-Ataşehir çok tartışıldı. Buradan yola çıkarak bütün bir partinin belediye başkanlarına atıfta bulunmak haksızlık olur. Yanlışlar mutlaka vardır. Bunlarla ilgili vatandaşlarımdan beklentim, bakanlığa veya savcılığa suç duyurusunda bulunmalarıdır.
Bazı belediye başkanlarımız kendi performanslarının düşüklüğünü kendileri de kabul ediyor.
'Ama direnen belediye başkanlarının da olduğu söyleniyor' yanıtı üzerine) Böyle bir şey olmadığını lütfen bilin.
'Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın istifasında 15 Temmuz gecesi ABD’de olmasının ve damadının tutuklanmasının payı var mı?' sorusuna) Böyle bir şey yok. Bu tür soruların sorulmasını bile Kadir Bey’e ve AK Parti ailesine yapılmış bir haksızlık olarak görürüm.
'Kaç belediye başkanı ile istifa görüşmesi yaptınız?' sorusuna) Şimdiye kadar 2 arkadaşımız için yaptığımızı söylememiz mümkün. Onların partiyle olan ilişkileri devam ediyor ama makamlarını boşaltmalarıyla ilgili kendileri bir tasarrufta bulundular. Biz de buna saygı duyduk.