Bugün günlerden ‘şaka’
Gelenek haline gelmiş 1 Nisan’ın bugünü ve tarihi hakkında sizler için eğlenceli bir haber derledik.
Nisan 1’in oluşumu hakkında pek çok efsane bulunuyor. Bunlardan ilki şöyle; 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirerek, 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı.
Nisan 1 ile ilgili bir diğer efsane ise, Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramı. Ayrıca Nisan 1, Antik Roma'da Hilarya adıyla, Hindistan'da ise 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanıyor.
Buram buram şaka kokan, bazen de insanlara korku dolu anlar yaşatan, türlü esprilerin oluşmasına zemin hazırlayan 1 Nisan’ın tarihi kadar, günümüzdeki Nisan 1 halleri de meşhur. Mesela yerini tehlikeye bırakabiliyor bazen, başta sevimli gözüken bu gün. Örneğin, abartıya kaçanlar bir yakınlarının ölüm haberini verebiliyorlar bir başka yakınlarına. Ya da derin hüzünlere, kalp çarpıntılarına yol açabilecek kaza haberleri havada uçuşabiliyor.
Nisan 1’in trajikomik bir şakası da, 2006 yılının 1 Nisanı’nda, Kadıköy Beşiktaş İskelesi’ne binen Murat Alas isimli yolcu tarafından yapıldı. Alas, yolculara üzerinde bomba olduğunu söyleyerek, korku dolu anlara sebep oldu. Bu kötü şaka sonunda, vapur iskelesi kıyıya yanaştı ve Murat Alas gözaltına alınmasının ardından 2 Nisan’da tutuklandı.
Etrafa korku salacak şakaları bir tarafa bırakıp, eğlenceli bir gün yaşamak isteyenler için ise pek çok şaka önerisi bulunuyor. Örneğin; ofis arkadaşınızın sandalyesinin altına korna monte edebilirsiniz. Bir soğanı kırmızıya boyayıp elma şeker görüntüsüne kavuşturup, talihli kişiye ikram etmek de acımasız ama hasarsız bir şaka olabilir. Öğrenciler ise, sınıflarının tabelasını bir başka sınıfla değiştirip, öğretmenlerine küçük bir kargaşa yaşatabilirler. Ayakkabı saklama şakası da eski, fakat günün anlam ve önemine uygun bir şaka olabilir.
Nisan 1 küçük bir şaka günüdür. Etrafımızda şaka yapabileceğimiz insanlar varsa onları yeterince tanıyoruz demektir. Bu durum, onların nelere nasıl tepkiler vereceğini de biliyor olduğumuz anlamına gelir. Şaka yaparken kalıcı hasarlar bırakmamaya özen gösterelim. Güldürmek isterken üzmeyelim.
Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2014, 21:43
Bugün günlerden ‘şaka’
Gelenek haline gelmiş 1 Nisan’ın bugünü ve tarihi hakkında sizler için eğlenceli bir haber derledik.
YORUM EKLE
1
Şili'de 8.2'lık deprem sonrası tsunami korkusu
2
İstanbul'da Ücretsiz internet dönemi başladı
3
AK PARTİ ATAŞEHİR BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ BELLİ...
4
Katı Yakıtlar, IV. Çeyrek : Ekim - Aralık, 2013
5
Ataşehir'in Mahalle Muhtarları Belli oldu
6
Ataşehir’de temiz siyaset ve halka hizmet kazandı
7
Kendini iyileştiren suni kas geliştirildi
8
Alex Futbolu bırakıyor
9
Tüketici Fiyat Endeksi, Mart 2014
10
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mart 2014
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler