Bin 500 yıllık boya atölyesi bulundu

Bin 500 yıllık boya atölyesi bulundu

Bin 500 yıllık boya atölyesi bulundu

Bin 500 yıllık boya atölyesi bulundu
Andriake kazıları, tarihe ışık tutmaya devam ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi adına Antalya'nın Demre ilçesinde sürdürülen Myra-Andriake Kazıları'nda Bizans dönemi boya maddesi üretim tesisleri bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik yaptığı açıklamada, Myra'nın limanı olan Andriake'de (Çayağzı) yapılan kazılarda Antik Çağ'da 'murex'den (bir deniz canlısı) üretildiği bilinen boya maddesinin işlenmesiyle ilgili bulguların ortaya çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Çevik, şöyle konuştu:

"Deniz kabuğu artıklarından ve Antik Çağ yazarı Pilinius'tan varlığını bildiğimiz murex işlemesiyle elde edilen boya maddesine ilişkin geniş çaplı üretim işlikleri ve içlerinde bulunan objeler, Andriake Limanı'nın MS 4. Yüzyıl sonrasında boya üretim işlikleriyle dolduğunu gösterdi. Yükte hafif pahada çok ağır olan bu maddeden kırmızı ve mor-erguvani renkler elde ediliyordu. Antik Çağ soylu ve ruhban giysilerinin boyanmasında kullanılan lüks renkler Demre denizinde yaşayan murex brandarisden elde ediliyordu. İşliklerin yakınlarında oluşan murex kabuklarından oluşan tepecikler üretimin ne denli büyük boyutlu olduğunu göstermektedir. Ortaya çıkarılan mimari kalıntılar Pilinius'un boya üretim anlatımını karşılar niteliktedir. Liman Agorası'nın Bizans dönemi kullanım evresinde ortaya çıkardığımız entegre işliklerde üretilen renk maddesi (boya) Andriake limanının sadece uluslararası bir ticaret merkezi olmaktan öte bir boya endüstrisi merkezi olduğunu da göstermektedir."

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Prof. Dr. Nevzat Çevik, Myra-Andriake kazılarının son aylarının restorasyon, konservasyona (koruma) ve konsolidasyona (güçlendirme) ayrıldığını kaydetti. Bu sezon ortaya çıkarılan Andriake Liman Tesisleri ve Myra Küçük Kilisesi'nin kazılarının tamamlandığını bildiren Çevik, kazı ekibinin bu yapılardaki koruma çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Bu yıl Andriake'de ortaya çıkardıkları liman yapıları ve Myra'da toprağın 6 metre altından freskolarıyla çıkardıkları kiliseyle ilgili onarım ve sağlamlaştırma işlerini bu sezon tamamlamayı planladıklarını anlatan Çevik, eserleri sağlıklı halleriyle kış yağmurlarına çıkarmak istediklerini bildirdi.

Tarihi yapılarda restorasyona paralel yürüttükleri çevre koruma ve düzenleme çalışmalarıyla bu yapıların en kısa zamanda turizme de sunulmasını sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Çevik, "Bu amaca yönelik olarak Andriake kazı alanında daha ilk sezonda bir taş onarım hastanesi ve merkez ofisimizde de küçük eserler için onarım atölyesi kurduk" dedi.

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER