2014 yerel Seçimde nasıl oy kullanacağız?
"Oyumuzu nasıl kullanacağız ve kimleri seçeceğiz?"
SEÇİM YASAKLARI NEZAMAN BAŞLIYOR
29 Mart: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek.
30 Mart Pazar günü yerel yönetimlerin karar ve yürütme organını oluşturacak kişilerin seçileceği bir seçim yapılacak. 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası ile büyükşehir sayısı artarken, yerel yönetimlerde önemli değişiklikler de yapıldı.
Peki pazar günü yapılacak seçimde bizi neler bekliyor?
Sandık başına gittiğimizde oyumuzu nasıl kullanacağız ve kimleri seçeceğiz?
Yalova Üniversitesi Çınarcık Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler Program Başkanı İzzet İsmail Dur ile 30 Mart yerel seçimlerini konuştuk.
Öncelikle yerel yönetimler noktasında hangi karar ve yürütme organlarının seçimi yapılacak?
Türkiye’ de yerel yönetimleri belediye, il özel idaresi ve köy olarak üçlü gruba ayırmak mümkündür. Bunun dışında tam manasıyla yerel yönetim olmamasına rağmen köy ile benzerlik gösteren mahalle idareleri vardır. Yerel seçimlerde bu dört idarenin ilgili organlarının seçimi gerçekleşecektir.
30 Mart yerel seçimlerinde tüm illerin seçim içeriği aynı mı?
Hayır. İllerde yapılan seçim ilin büyükşehir olup olmamasına göre farklılık arz etmektedir.
Bu farklılığın sebebi nedir?
Bu farklılığın en temel sebebi en son yapılan yasal değişiklik sonucu büyükşehir olan illerde il özel idaresi ile köy idarelerinin kaldırılması ve köylerin mahalleye dönüştürülmesidir. Dolayısıyla bu illerde il özel idaresinin il genel meclisi üye seçimleri ile köyün organlarına ilişkin bir seçimde olmamaktadır. Buna karşın Büyükşehirlerde köy idaresi ile benzerlikler taşıyan mahalle idaresinin organlarının seçimi yapılacaktır.
Seçim yeri büyükşehirde olan bir seçmen hangi organların seçimini yapacak?
Büyükşehirde olan bir kişi öncelikli bulunduğu ilin büyükşehir belediye başkanını seçecektir. Daha sonra bulunduğu ilçenin belediye başkanı ve belediye meclisi üyelerini, son olarak da bulunduğu mahallenin muhtar ve ihtiyar heyeti seçimini yapacaktır.
Büyükşehir belediye meclis üye seçimi neden yapılmıyor?
Kanun gereği büyükşehir belediye meclisi ilçe belediyelerinde ki meclis üyelerinin beşte birinin gelmesi ile oluşuyor. Yani örnek verelim 25 tane meclis üyesi olan bir ilçe belediyesinin 5 üyesi aynı zamanda büyükşehir belediye meclis üyesi oluyor. Bu kişilerin tespitinde de ilçe belediye meclisinde ki partilerin ve bağımsız adayların aldıkları oylar dikkate alınıyor. Bu sebeple büyükşehir belediye meclisinin üye seçimlerini seçmen dolaylı olarak belirliyor demek yanlış olmaz.
Seçim yeri büyükşehir olmayan bir kişi hangi organların seçimini yapacaktır?
Seçim yeri büyükşehirde olmayan kişi öncelikle köy ve mahallede oturanlar ayrımı yapılmaksızın bulunduğu ilçenin il genel meclisi üye adaylarından, il genel meclisi üyelerini seçecektir. Daha sonra eğer kişi mahallede oturuyorsa sınırları dâhilinde olduğu belde veya ilçe belediyesinin; belediye başkanı ve belediye meclisi üyelerini seçecektir. Köy de oturanlar belediye başkanı ve belediye meclis üyesi seçimlerinde oy kullanmayacaktır. Son olarak seçmen oturduğu mahallenin veya köyün muhtar ve ihtiyar heyeti seçimini yapacaktır.
Büyükşehir olmayan illerde belediye başkanın belirlenmesinde veya belediye meclisi üyelerinin belirlenmesinde ildeki tüm seçmenler oy vermiyor mu?
Hayır. Bu sık karıştırılan bir husustur. İlin adıyla aynı adı taşıyan belediye aslında ilin merkez ilçe belediyesidir. Dolayısıyla sadece belediyenin sınırları dâhilindeki seçmenler oy verebilir. Ayrıca bu belediyelerde diğer belediyeler gibi sadece görevli olduğu belediye sınırında hizmet götürebilir.
Belediye ve il özel idaresi farklılığı gözetmeksizin yerel yönetimlerin encümenleri seçilmiyor. Bunun sebebi nedir?
İlgili yerel yönetim kanunları encümenlerin üye belirlenmesinde doğrudan seçimi ön görülmemiştir. Belediye ve il özel idaresi encümeni ilgili yerel yönetimin meclis üyeleri ile ilgili birim amirlerinin seçilmesi ile oluşuyor.
Seçmen Hangi zarfta neye, nasıl oy verecektir?
İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin seçim turuncu renkli birleşik oy pusulası ve turuncu renkli zarfa;
Belediye başkanlığına ilişkin seçim MAVİ renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa;
Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası mor renkli zarfa; konularak ilgili sandığa atılacaktır.
Ayrı renkteki zarflar tek bir sandığa mı atılacaktır?
Hayır. Seçmen; oyunu belediye, il genel meclisi, köy ve mahalle seçimleri için ayrı ayrı belirlenmiş olan sandıklarda atacaktır.
YSK 2014 Seçmen Sandık Bilgisi Sorgulama 30 Mart Yerel seçim (www.ysk.gov.tr) YSK 30 Mart Yerel seçimleri seçmen sorgulama ekranı... YSK kesinleşmiş aday listelerini açıkladı. YSK, 30 Mart 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde kimin, nerede oy kullanacağını internet sitesinden açıkladı. (www.ysk.gov.tr)
NEREDE OY KULLANACAĞIM TIKLA ÖĞREN
Nerede oy kullanacağım 2014 YSK 30 Mart Yerel seçimleri seçmen sorgulama ekranı (www.ysk.gov.tr) Nerede oy kullanacağım diye merak eden vatandaşlarımız için YSK'dan kolaylık...
YSK nerede oy kullanacağım 2014 30 Mart Yerel seçimleri seçmen sorgulama ekranı (www.ysk.gov.tr)
YSK kesinleşmiş aday listelerini açıkladı. Seçim yapılacak çevreleri de yayımlayan YSK, il, ilçe seçmen ve sandık sayıları, muhtarlık, belde, köy seçmen ve sandık sayıları ve siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralarını da açıkladı.Nerede oy kullanacağım diye artık araştırma yapmanız çok kolay....
YSK, 30 Mart 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde kimin, nerede oy kullanacağım diye merak edenler için ayrıntılı bilgiyi internet sitesinden açıkladı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 30 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerinde İl ve İlçe Seçim Kuralları tarafından kesinleşmiş olan aday listelerini açıkladı.
30 Mart 2014 Yerel seçimlerinde oyunuzu nerede kullanacağınızı öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki linke tıklayın.
NERDE OY KULLANACAĞIM, TIKLA
2014 yerel seçimleri için sandık bilgisi sorgulama YSK sitesine haberimizde verilen linkten ulaşabillirsiniz. 2014 yerel seçimleri için sandık bilgisi sorgulama YSK sitesinden yapılıyor. Peki seçmen lisetesini nasıl öğrenebilirim? Tüm bu soruların cevabı haberimizde bulabilirsiniz.
Yerel seçimlerde oy kullanacakların dikkatıne. 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Yerel seçim öncesinde oy kullanacak kişiler için listeler tek tek açıklantı ve tamamlandı.
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
30 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, YSK seçim çalışmalarına hız verdi ve YSK seçmen sorgulama işlemleri için internet sitesinde sandık sorgulama hizmetini hayata geçirdi. YSK'nın bu hizmetiyle nerede oy kullanacağınızı öğrenebiliyorsunuz
Sandık sorgulama için YSK sitesine girdiğinizde karşınıza çıkan alanda TC numaranız soruluyor. Ardından ise nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve kimliğinizdeki diğer bilgiler isteniyor.
YSK SEÇMEN SORGULAMA
NEREDE VE NASIL OY KULLANACAĞIM? TIKLA ÖĞREN
TC kimlik numarası cilt no aile sıra no resim doğrulamasınıda girdikten sonra oy kullanacağınız yeri tam olarak öğrenebiliyorsunuz. Dileyen kişiler aşağıya eklediğimiz resime de tıklayarak ilgili sorgulama sitesine gidebilirler.
TÜRKİYENİN SEÇMEN SAYISI BELLİ OLDU
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, siyasi partilerin, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesine yönelik kura çekimi öncesi yaptığı konuşmada, MHP Esenyurt ilçe seçim bürosuna düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden Cengiz Akyıldız'a başsağlığı diledi.
Demokrasinin, halkın kendi kendini yönetmesi olduğunu belirten Güven, yönetim yetkisini kullanacak halk temsilcilerinin dürüst, serbest belirlenmesi, seçimlerin özgür ve çoğulcu ortamda yapılması gerektiğini bildirdi. Bu nedenle seçimle ilgili işleri yapma ve yaptırma görevinin YSK'ya verildiğini anımsatan Güven, seçim çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Seçim sonuçlarının YSK ile aynı anda tüm siyasi partilere aktarılacağını ifade eden Güven, sandık kurulunun da taranması suretiyle sisteme koyulacağını ve hangi sandıkta kaç oy kullanıldığının görüleceğini ifade etti. Sadi Güven, şunları kaydetti:
"Ülkemizde elektronik oy kullanma yoktur, seçimler siyasi partiler eliyle şeffaf yapılmaktadır. Siyasi partiler sandıklara sahip çıkmalıdır. Partili üyelerini eğitip göndermelidir. Bu nedenle ilk defa bu sene tahmini atamalı sandık seçmen listelerini siyasi partilere verdik ki sandıkta görevlendirecekleri üyelerini daha önce tespit edip onları eğitsinler.
Daha önce oy kullanamayan, koşullu salıvermeden dolayı dışarıda olanlar, hükmü kesinleşmesine rağmen infazına başlanamayanlar cezaevinde bulunmamalarına rağmen oy kullanamıyorlardı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa gereğince bu sene ilk defa onlara oy kullanma hakkını getirdik."
Net rakamlar olmamasına rağmen yurt içi seçmen saysının 52 milyon 721 bin 589 olduğunu, bu sayının itirazların değerlendirilmesinin ardından az da olsa değişebileceğini söyleyen Başkan Güven, sandık kurulu sayısının 194 bin 701, sandık sayısının da 400 bin civarında olacağını bildirdi.
BAŞKA İLDE OY KULLANMAK MÜMKÜN MÜ?
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
YURT DIŞINDA YAŞAYAN SEÇMENLER NASIL OY KULLANACAK?
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, 09.05.2012 tarihinde kabul edilen 6304 sayılı Kanun gereği, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmaları halinde, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, 09.05.2013 tarihinden sonra yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi, Halkoylaması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerimizde kurulacak sandıklarda oy kullanabilirler.
Oy tartışmasına YSK nokta koydu
Yerel seçimler için geri sayım sürerken, Yüksek Seçim Kurulu da (YSK) seçim hazırlıklarını büyük oranda tamamladı.
Seçimde kullanılacak malzemeleri temin eden YSK, seçim güvenliği konusunda da bir dizi önlem alıyor. Devam eden çalışmalar hakkında AKŞAM'a bilgi veren YSK yetkilileri, "Suriyeli sığınmacılar seçimde oy kullanacak" iddiasına ilişkin tartışmalara da açıklık getirdi. Türkiye’de 6 aydan fazla ikamet eden Suriyeli sığınmacılara 9 rakamı ile başlayan T.C Kimlik Numarası verildiğini hatırlatan yetkililer, Türk vatandaşlarının kimlik numaralarının ise 9 rakamı ile başlamadığını vurguladı. Seçmen listelerine ilişkin sistemin, 9 rakamı ile başlayan kimlik numaralarını kabul etmediğini belirten YSK yetkilileri, bu durumdaki kişilerin oy verme girişimi halinde sistemin engel olacağını vurguladı.
SEÇİM YASAKLARI NEZAMAN BAŞLIYOR
29 Mart: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek.
30 Mart: Oy verme günü.
Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2014, 12:38
2014 yerel Seçimde nasıl oy kullanacağız?
30 Mart Pazar günü yerel yönetimlerin karar ve yürütme organını oluşturacak kişilerin seçileceği bir seçim yapılacak. 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası ile büyükşehir sayısı artarken, yerel yönetimlerde önemli değişiklikler de yapıldı.
YORUM EKLE
1
Prof. Dr. Mustafa Zengin'den veda
2
Ataşehir’de Ak Parti Kamyonuna saldırı
3
Yerli Twıtter "rturk.com.tr" Yayında
4
Başbakan Tayyip Erdoğan Ataşehir'e Geliyor
5
iPhone 6 işte bu tarihte geliyor!
6
Obama: Rusya askerlerini çekmeli
7
Saatler ne zaman ileri alınacak dikkat!
8
Seçim yayın yasakları başladı
9
2014 Yerel seçimlerin'de nasıl oy kullanılır
10
YGS 2014 Sonuçları Açıklandı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler