Darülaceze sakinleri Söğüt ve Bilecik’teydi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Müessese Müdürlüğü sakinleri Çanakkale Şehitliği gezisinin ardından Osmanlı devletinin tohumlarının atıldığı ve ilk başkenti olan Söğüt ile Bilecik’i gezdi.

Darülaceze sakinleri Söğüt ve Bilecik’teydi
Darülaceze sakinleri Söğüt ve Bilecik’teydi…

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Müessese Müdürlüğü sakinleri Çanakkale Şehitliği gezisinin ardından Osmanlı devletinin tohumlarının atıldığı ve ilk başkenti olan Söğüt ile Bilecik’i gezdi.

Darülaceze sakinleri olarak ilk defa tarihi hafızamızın dönüm noktası olan Söğüt ve Bilecik’i ziyaret ettiklerine vurgu yapan Müessese Müdürü Nevzat Bayhan; “Sosyal sorumluluk bilincini, sosyal devlet politikası haline getiren Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Sayın Bakanımız Fatma Şahin’in şefkatli himayelerinde mutlu ve huzurlu bir hayat yaşayan sakinlerimiz, atalarımızın bizlere emanet olarak bıraktığı tarihî mekânları ziyaret ederek onları bize miras bırakanları hayırla ve dua ile andılar.”dedi.

Bayhan, Millet olarak ecdadımızı bir nebze olsun anmak ve şükranlarımızı iletmenin mutluluğunu yaşamak için bu gezileri gerçekleştirdiklerini, “hayalimizin başlangıç noktası, başkenti Söğüt’ü ve Bilecik’i ziyaret ederek ecdadımıza vefamızı ifa etmekteyiz.” dedi.

Bu organizasyonda imkânlarını esirgemeyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın Bey’e ve Kültür İşleri Müdürü Mustafa Aydın Bey’e çok teşekkür ettiğini belirten Bayhan, her köşesi bir cennet olan ülkemizin değişik yörelerine benzeri kültür gezilerinin devem edeceğini sözlerine ekledi.

Söğüt ve Bilecik gezisinin başlangıç noktası, Söğüt ilçesine bağlı Küre kasabasında, Söğüt Bilecik karayolu yakınında huniyi andıran bir tepe üzerinde bulunan doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmeyen, Şeyh Edebali’nin damadı ve Osman Gazi’nin bacanağı Dursun Fakih’in türbesi oldu. Rehberimiz Haluk Atasoy eşliğinde gezisine devam etti.

Dursun Fakih Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra Söğüt’e geçilerek Müslümanlar ile Gayri Müslüm mahallelerinin tam birleşim noktasında bulunan Ertuğrul Gazi Mescidi yani Kuyulu Mescid ziyaret edildi. Oradan, 1414-1420 yılları arasında Çelebi Mehmet tarafından yapılmış ve Sultan Abdülhamid Han döneminde büyük bir onarımdan geçirilmiş olan Çelebi Mehmet Camii, oradan; 1917 yılında Sultan Reşat Dönemi Söğüt Kaymakamı Sait Bey tarafından yaptırılmış olan Kaymakam Sait Bey Çeşmesi, oradan da; Ertuğrul Gazi Müzesi ziyaret edildi.

Müze rehberimizin vermiş olduğu bilgiye göre Ertuğrul Gazi Müzesi’nin içerisinde bulunan objeler o yörenin insanlarının elinde bulunan tarihi eserlerdi. Ve bu müzenin en önemli objesi de döneminin padişahı cennet mekân Abdülhamid Han’ın göndermiş olduğu Osmanlı Sancağı idi.

Müzeyi gezdikten sonra 1905 yılında Sultan Abdülhamid Han tarafından yaptırılmış olan Hamidiye Camii ve giriş kapısının üzerinde bulunan dokuz manda arabasıyla İstanbul’dan getirtilen Osmanlı arması bulunan Hamidiye İdadisi ziyaret edildi. Hamidiye İdadisi’nin yanında yani külliyenin içinde üniversitenin kullanımına verilen ve şu anda içinde sergilerin bulunduğu Hamidiye Darü’l-Eytam’ı ziyaret edildi.

Söğüt gezisinin son durağı ise 1886 yılında Sultan Abdülhamid Han Dönemi’nde onarımı yapılan Ertuğrul Gazi Türbesi’ni ve Osman Bey’in mezarı ziyaret edilerek dualar edildi.

Söğüt gezisi burada tamamlandıktan sonra Bilecik’e geçilerek Şeyh Edebali türbesi ziyaretiyle gezi son buldu.


Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2013, 17:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER