Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) tarafından Yalova Armutlu’ya bağlı tatil köyünde düzenlenen çalıştay başladı.
Işıkdağ: Basın İletişimin En Önemli Safhası
Gazetecileri yerel ve ulusal medya mensupları diye ayırmanın ortadan kalktığını ifade eden AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ, “Basın iletişimin en önemli safhasıdır” dedi.
Işıkdağ: Basın İletişimin En Önemli Safhası
Gazetecileri yerel ve ulusal medya mensupları diye ayırmanın ortadan kalktığını ifade eden AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ, “Basın iletişimin en önemli safhasıdır” dedi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ, habercilerin doğru bilgi akışını sağlamakla mükellef olduğuna dikkat çekti. Yerel basının kurtuluş savaşı döneminde verdiği mücadelenin önemini de belirten Işıkdağ, günümüzde yerel ve ulusal basın ayrımının teknolojiyle birlikte ortadan kalktığını aktardı.
“Basının Yereli ve Ulusalı Diye Bir Ayrım Yoktur”
Dernek olarak mesleki çalışmalar ve eğitimlere önem verdiklerini hatırlatan Başkan Işıkdağ şunları ifade etti: “Çalıştaya gelirken maalesef yolda üzücü bir olay olduğu haberini aldık. İstanbul’da meydana gelen deprem dolayısıyla tüm İstanbul’a ve ülkemize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. İletişim, Sosyoloji, Yerel Medya, Basının Güncel Sorunları, Basın Hukuku, Basında Örgütlenmenin Önemi gibi konular üzerinde duracağız. Yerel basın kamu görevi ile halk arasında bir köprü görevi görmektedir. Yöneticilerin belli konulara dikkatini çekebilmektedirler. Kamuoyunu aydınlatma ve bilgilendirme kitle iletişim araçlarıyla gerçekleşirken bunun da başında basın gelmektedir. Günümüzde web siteleri aracılığıyla yerel ve ulusal basın ayrımı da kalkmaya başlamıştır. Yaptığımız haberlere Dünyanın her yerinden ulaşılma imkanı bunu mümkün kılmıştır. ”
“Basın İletişimin En Önemli Safhasıdır”
Toplum odaklı gazeteciliğin öncelikli hedefleri olduğunu da vurgulayan Işıkdağ, Silivri açıklarında meydana gelen depremi örnek göstererek, “Teknolojinin çaresizliği karşısında yazılı ve görsel basın önemli bir sınav vererek görevini en iyi şekilde yapmıştır. İletişim operatörlerinin devre dışı kaldığı noktada basın her zaman olduğu gibi yine iletişimin en önemli aşaması olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir” diye konuştu.
Başkan Işıkdağ konuşmasına, çalıştayın verimli geçmesi temennisinde bulunarak son verdi.
Kılıç: Toplumsal Değerler Medyadan Bağımsız Değil
Başkan Işıkdağ’ın ardından Uzman Sosyolog ve Yazar Gülay Kılıç konuştu. Toplum-Medya İlişkileri ve İletişim Sosyoloji üzerine katılımcılara bir sunum yapan Kılıç, gazetecilerin toplumun değişim ve dönüşümündeki rolüne vurgu yaptı. Kılıç, tüketim toplumu ve bireysel hazcılıkta gazetecilerin de etkisi olduğunu kaydetti. Kılıç, toplumun bilgiyi öğrenme yerine postcahil bir yapıya büründüğünü iddia ederek toplumsal kültür ve değerlerin medyadan bağımsız olamayacağını söyledi. Kılıç, toplumların uluslararası bir sermayeye hizmet ettiğini de sözlerine ekledi.
Program soru ve cevap bölümü ile devam etti.
29 Eylül günü tamamlanacak olan çalıştayda mesleki eğitimlerin yanı sıra çeşitli sosyal etkinlikler de bulunuyor.
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2019, 15:52