Kurbanlıklar Geldi, Bu Yıl Çadırlar Boş

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İstanbul’a ve Ataşehir'de kurban satış yerlerindeki çadırlara kurbanlıklar gelmeye başladı.

Kurbanlıklar Geldi, Bu Yıl Çadırlar Boş
Kurbanlıklar Geldi, Bu Yıl Çadırlar Boş 
Recep Kenan/Ataşehirweb.com

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İstanbul’a ve Ataşehir'de kurban satış yerlerindeki çadırlara kurbanlıklar gelmeye başladı

Anadolu’nun çeşitli illerinden yetiştiriciler ya da yetiştiricilerden toplayan tüccarlar tarafından Kurban Bayramı’nda Kurban ibadetini geçekleştirecekleri kurbanlıklar gelemeye başladı.  

Ataşehir’in çeşitli noktalarında bulunan kurban yerlerinde yaptığımız araştırmalarda; bu yıl beklenen sayıda kurbanlık gelmediği, kurbanlık satış yerlerindeki çadırların çoğunun kiralanmadığını tespit ettik.



Geçtiğimiz yıllara göre nerdeyse yarı yarıya varan düşüşlerle bu yıl kurbanlık sıkıntısının yaşanması olası görülüyor.
Kurban satış yerlerinde konuştuğumuz üreticiler ve satıcılar; geçtiğimiz yıllarda birçok satıcının kurbanlıklarını satamayıp geri götürmek ve kesime vermek zorunda kaldıkları için zarar ettiklerini söylediler.

Fiyatların geçtiğimiz yılla aynı olduğunu söyleyen kurbanlık satıcısı Ayhan Şahin, 3 binden başlayan büyükbaş kurbanlık fiyatının 9 bin liraya kadar çıktığını söyledi. 7 yüz Liradan başlayan küçükbaş kurbanlık fiyatlarının ise büyüklüğüne göre bin 2 yüz TL ye kadar çıkabildiğini ifade etti. Bu sene kurbanlık getirenlerin sayısında önemli ölçüde düşüş olduğunun altını çizen Ayhan Şahin; kurban alacakların son günlere kalmamalarının kendilerinin menfaatine olacağını söyledi.

İbadet için kurbanlık alacakların hayvanların gözüne, ayaklarına ve genel sağlık durumuna dikkat etmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, kurbanlığın eksik organı olmaması gerektiğini söylüyorlar.

Satıcıdan kurbanlıkların kimliklerini istemeleri gerektiğinin altını çizen uzmanlar, kulaklarındaki küpelerin kimlik numarası olduğunu, dolayısı ile kurbanlığın bütün bilgilerine bu numaradan ulaşıldığını ifade ediyorlar. 

Hayvanın duruşundan sağlıklı olup olmadığının anlaşılabileceğini söyleyen uzmanlar, derisinin ve tüylerinin temiz ve canlı oluşunun da bunun işareti olabileceğini, bu açıdan kurbanlığın iyi incelenmesi gerektiğini söylüyorlar. 

HANGİ HAYVAN KURBAN OLMAZ?
Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konunun hayvanlarda organ eksikliği olduğunu söyleyen uzmanlar topallayan, gözünde ve diğer organlarında belirgin rahatsızlığı olan, hasta olan ve 2 yaşını tamamlamamış olan hayvanlardan kurban olamayacağını söylüyorlar.

Kapak atmak diye bilinen kurbanlıklarda 2 yaşını doldurduğunun işareti diş çıkarmanın da önemli bir işaret olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunun dışında gebe sığırlardan da kurbanlık olmayacağının altını çiziyorlar. Küçükbaş hayvanlarda ise kurabanlık olabilmesi için bir yaşının doldurması gerekiyor.

Gözü görmeyen, topal olup yürüyemeyen, dişlerinin yarısı yok olan, kulağının veya kuyruğunun çoğu olmayan, bir ayağı kesilmiş olan, çok zayıf olan, ölmek üzere olan hasta hayvanların kurban olmayacağının altını çizen uzmanlar, bu nitelikleri barındıran hayvanların kurbanlık olamayacağını söylüyorlar.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2013, 23:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER