Bu yıl danaya girmek yürek ister! İşte kurbanlık fiyatları

Kurban Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde kurbanlıklar satışa çıkmaya başladı. Edirne'de de Havsa Canlı Hayvan Pazarı'nda Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte büyük hareketlilik yaşanıyor.

Bu yıl danaya girmek yürek ister! İşte kurbanlık fiyatları
Kurbanlık danalar en düşük 6 bin liradan satışa çıkarken koçlar ise 600 liradan alıcı bekliyor. Bu arada satıcı ile alıcı arasında büyük pazarlıklar sonucu, el değiştiren kurbanlıklar yeni bir yolculuğa çıkıyor.

Hayvan üreticileri, bu fiyatların geçen yıla oranla aynı olduğunu belirtirken, alıcılar ise hayvanların pahalı olmasından dert yanıyor.

KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kurban Bayramı'nda gebe hayvanların kesilmesini önlemek için kurbanlıklara ultrason cihazıyla gebelik testi yaptırılması konusunda vatandaşlar uyarıldı.

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, pazarlarda kurbanlık seçerken öncelikle hayvanların kulak küpesine bakılması gerektiğini belirterek, hayvanın veteriner sağlık raporunun da bulunması gerektiğini söyledi.

Kulak küpesi olmayan hayvanların kaçak olabileceğini, dolayısıyla hastalıklı olabileceğini belirten Atasever, sağlık raporu olmayan ve küpesiz hayvanlardan uzak durulmasını önerdi.

Kurban bayramlarında çok yoğun bir şekilde hayvan kesildiğini anımsatan Atasever, ''2 milyonun üzerinde hayvan kesiliyor. Tabii büyük bir sektör oluşuyor burada. Hayvanları seçerken özellikle dişi hayvanlardan uzak durmamız gerekiyor. Kurban için erkek hayvanların kesilmesini önermek lazım'' diye konuştu.

Türkiye'de hayvan sıkıntısı yaşandığını anlatan Atasever, şunları kaydetti:

''Hayvan sayımız zaten yetersiz. Hayvan sıkıntısı yaşıyoruz. Yurt dışından da hayvan ithalatı yapıyoruz. Bütün bunların önüne geçmenin temel önlemlerden birisi dişi hayvanların kesilmesini önlemektir. Bundan daha önemlisi gebe hayvanların kesilmesini önlemek lazım ve pazarlarda çok sayıda gebe hayvan kesiliyor. Zaten yasal olarak gebeliğin ilk altı ayını geçirmişse kesilmesi yasak. Ama maalesef kurban bayramlarında çok sayıda gebe, dişi hayvan kesiliyor. Bunun ülke ekonomisine hem zararı var hem de hayvan refahı açısından gebe hayvanların kesilmesi doğru değil. Ama kesin olarak ülke ekonomisine büyük bir zararı var.''

İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER HUSUSLAR
* İlk dikkat etmesi gereken konunun hayvanların kulaklarındaki küpeler. Bu küpelerin üzerindeki numaralarda hayvanların geçmişlerine ait bütün bilgiler yer alıyor.

* Hayvanın kurban edilmeden önce kesilmesine engel bir kusur meydana gelmesi halinde, satın alan kişi zenginse yenisini alıp kesmesi gerekiyor. Kişi yoksulsa aldığı hayvanı kurban edebiliyor.

*Bir tosuna arkadan baktığımızda arka dirsekleri ile bel bölgesi ve yan kalçaları eğer kare ya da küp şeklinde ise o etli bir hayvandır. Eğer dikdörtgen ise biraz etli, üçgen ise etsiz demektir. Ayrıca kurbanlık alırken ince ayaklı hayvan tercih edilmelidir. İnce ayaklı büyükbaş hayvanlar daha etli olur.

KESİM İŞLEMİNDE İSE...
* Ölüm acısını azaltmak amacıyla kesim sırasında hayvanın elektrik veya narkoz vererek şok ile bayıltılması, bu hayvanın kurban olarak kabul edilmesine engel oluşturmuyor. Ancak hayvanın kesilmeden, şokun etkisiyle ölmesi gibi bir durumda kurban olarak sayılmıyor ve eti yenilemiyor.

* Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemesi gerektiyor. Kesim işleminin hızlı olması ve çevre temizliğine özen gösterilmesi için tedbir alınması da çok önemli. Ayrıca hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmeli.

ET BALIK KURUMU, ŞUBELERİ ADRES VE TELEFONLARI

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER