İstanbul'da Çatı Katlarına Yeni Düzenleme Geliyor!
İstanbul'daki ev sahipleri ve kiracılar için yeni dönem: Çatı katları artık daire oluyor.
İstanbul'da Çatı katları artık daire oluyor
İBB, İstanbul’daki çatı katlarını bağımsız konut olarak ruhsatlandırma kararı aldı. Yeni düzenlemeyle birlikte kentsel dönüşüm sürecine katkı sağlayarak çatı katlarının “çatı dairesi” olarak kullanılmasına olanak tanıyacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin mart ayı toplantılarında ele alınan "Meri İmar Planlarına Çatı Katlarına İlişkin Plan Notu İlavesi" teklifi oybirliğiyle kabul edildi. Bu düzenleme, İstanbul genelindeki çatı katlarının kullanımına yönelik farklı uygulamaları ortadan kaldırmayı ve eşitlik sağlamayı amaçlayan bir nitelik taşıyor.
KAÇAK YAPILAŞMANIN ENGELLENMESİ AMAÇLANIYOR
Bu yeni düzenleme ile çatı katlarının daha yaşanabilir bir hale getirilmesi hedeflenirken, kentsel dönüşüm sürecine de katkı sağlanması planlanıyor. Bu uygulama ile, imar planlarında konut inşasına uygun olan parsellerde belirlenen şartlara göre çatı dairesi yapılmasına olanak sağlanacak. Öte yansan riskli yapılar yıkılıp yeniden inşa edilirse, çatı katlarındaki kaçak yapılaşmanın engellenmesi sağlanacak.
BU UYGULAMA NASIL OLACAK?
Yeni düzenleme çerçevesinde, imar planlarında konut yapılmasına izin verilen alanlarda çatı dairesi yapılabilecek. Bu düzenlemeye göre belirlenen kurallar şu şekilde olacak:
Çatı daireleri, bina yüksekliği sınırlamalarına dahil edilmeyecek.
Çatı katına kadar asansör hizmeti sağlanması zorunlu olacak.
Çatı eğimi içinde kalmak şartıyla bağımsız bölüm olarak kullanılabilecek.
Çatıların ait olduğu cephede, daha aydınlık ve ferah alanlar oluşturulması amacıyla çift eğimli çatı uygulamasına izin verilecek.
Terasa açılan kapılar, pencereler ve güvercinlikler birleşmeyecek.
İkinci çatı yüzeyinde, çatı konturunu değiştirmeyecek şekilde pencere yapılabilecek.
Çatı dairelerinde, en az 2,20 metre yükseklik sağlayan alan üzerinden hesaplama yapılacak.