Petrol zengini Körfez ülkeleri, güvenli limanı Türkiye'de buldu. Son 10 yılda Türkiye'ye 30 milyar dolarlık yatırım yapan Körfez ülkeleri, önümüzdeki 3-5 yılda bir bu kadar daha yatırım yapabilir. Körfez fonlarının en büyük gözdesi ise bayındırlık, enerji, sağlık, gayrimenkul, sanayi ve altyapı projeleri olacak
Körfez'den 10 yılda 30 milyar $ geldi, 30 milyar $ daha yolda!
Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip Körfez bölgesi ülkelerinin (Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Katar, Umman) yatırım konusunda Türkiye'ye olan ilgisi her geçen yıl artıyor. Körfez fonlarının toplam değeri 2,5 trilyon doları, yurt dışı yatırımları ise 1,8 trilyon doları geçiyor. Bir dönem finans piyasalarından 'dışlanan' Körfez ülkeleri, şu anda son 80 yılın en kötü kriziyle karşı karşıya kalan ve milyarlarca dolarlık kurtarma paketlerine karşın köşeye sıkışan Batı ekonomilerini 'dizleri üzerine çöktürüyor'. Batı bankalarına son dönemde sağlanan kaynaklarla Körfez fonları bir 'kurtarıcı' rolü yüklenmiş bulunuyor.
TOPLAM MİKTARIN BİNDE BİRİ
Türkiye'nin, cazip projeleriyle ve Körfez finansal enstrümanlarına entegre olarak önümüzdeki 3-5 yılda Körfez fonlarından 30 milyar dolar sermaye çekebileceği vurgulanırken, bu fonların Türkiye'de özellikle bayındırlık, enerji, sağlık, gayrimenkul, sanayi ve altyapı projeleriyle yakından ilgili olduğu belirtiliyor. Son 10 yılda Körfez ülkelerinden Türkiye'ye yaklaşık 30 milyar dolarlık doğrudan sermaye yatırımı geldi. Bu miktar, 2,5 trilyon doları bulan Körfez potansiyelinin sadece binde birini oluşturuyor. Halbuki Körfez fonlarının 1,8 trilyon doları dış yatırımlarda kullanılıyor.
Sukuk kolaylaştıracak
YATIRIM finans danışmanlığı şirketi Gulf-Turk Capital Program Koordinatörü Suat Karabulut, Türkiye'nin ekonomik ve stratejik konumuyla, Körfez finansal enstrümanlarına entegre olarak önümüzdeki 5 yılda Körfez fonlarından 30 milyar dolar sermaye çekebileceğini, özellikle Sermaye Piyasası Kurulu'nun da (SPK) onayladığı sukuk tahvillerine Körfez yatırımcılarının daha kolay yatırım yapacağını, bu tahvillerin oturmuş piyasalarda, Londra ve Körfez borsalarında işlem gerçekleştirdiğini kaydetti.
5 milyar dolarlık inşaat
* Emaar Properties, Türkiye'de 5 milyar dolarlık yatırım hedefliyor ve sağlık, alışveriş merkezleri, oteller ve gayrimenkul sektörlerine odaklanıyor.
* Kuveyt Maliye Bakanlığı, Libya Hazine Sekreterliği ve Abu Dabi Yatırım İdaresi'nin yüzde 75 hisseye sahip olduğu ABC Türkiye de yatırım yapacak.
* Starbucks, Body Shop, Topshop ve Vero Moda'yı Türkiye'ye getiren Kuveytli Alshaya Group, 3 yıl içinde 100 milyon dolar yatırım yapacak.
Oger Telecom TT'yi aldı
Körfez ülkelerinden Türkiye'ye gelen bazı yatırımlar:
* Kuwait Investment Authority, Cevahir İş Merkezi'ni satın aldı.
* BAE sermayeli PJSC Şirketler Grubu, İstanbul'un Anadolu yakasında 400 milyon dolara arazi aldı.
* Abraaj Capital, önce Acıbadem Hastanesi'ne, ardından da yat şirketi Numarine'ye ortak oldu.
* Lübnanlı Oger Telecom, Türk Telekom'u 6,5 milyar dolara satın aldı.
* Dubai şeyhi Al Makdum'un sahibi olduğu Dubai Islamic Bank, MNG Bank'ı satın aldı.
Körfez Ülkelerinden 10 yılda 30 milyar $ geldi, 30 milyar $ daha yolda!
Son 10 yılda Türkiye'ye 30 milyar dolarlık yatırım yapan Körfez ülkeleri, önümüzdeki 3-5 yılda bir bu kadar daha yatırım yapabilir. Körfez fonlarının en büyük gözdesi ise bayındırlık, enerji, sağlık, gayrimenkul, sanayi ve altyapı projeleri olacak
YORUM EKLE
1
Trabzon’u Şampiyonlar Ligi'ne kim gönderdi?
2
Trabzon ve Beşiktaş Avrupa veya Türkiye'de elenmezlerse...
3
Bugün Sigarayı Bırakma Günü
4
GRAFİKERLER ARANIYOR
5
'Yeşil' için yakalama kararı çıkartıldı
6
Hastane Fatura Takibi İçin Sadece TC Kimlik no ve...
7
AÇ KURTLAR KANGAL KÖPEĞİNİ YEDİ
8
İran televizyonundan çılgın Türkiye iddiası
9
Kadın A Milli Futbol Takımı'nın Almanya maçı...
10
Troya Ülker Sports Arena'da
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler