Kaçak elektriğin bedelinin tüm abonelerce ödenmesine devam
Elektrik Piyasası Kanunu ile ilgili tasarı tamamlandı ama elektrik faturalarına yansıtılan kaçak elektriğin bedelinin tüm abonelerce ödenmesine devam edilecek!Enerji Bakanlığı, Elektrik Piyasası Kanunu ile ilgili tasarıyı tamamladı. Tasarının yasalaşması halinde elektrik brim fiyatları için 2013'te başlayacak bölgesel tarife uygulaması 2015 yılına ertelenecek.
Elektrik faturalarına yansıtılan kaçak elektriğin bedelini de söz konusu yıla kadar tüm aboneler ödemeye devam edecek. 2015'ten sonra uygulamanın devam edip etmeyeceğine ise Bakanlar Kurulu karar verecek. Kayıp-kaçak elektriğin parasını halen bütün aboneler ödüyor.
Ulusal tarife olarak adlandırılan sistem ile kayıp-kaçak dahil bütün maliyetlerin eklenmesiyle elektrik birim fiyatları hesaplanıyor. Ve ülke genelinde tek tip tarife uygulanıyor. Abonelerden gelen itiraz üzerine harekete geçen bakanlığın çalışmasıyla ulusal tarifenin 31 Aralık'ta sonlandırılmasına karar verilmişti. Bu şekilde her elektrik dağıtım bölgesinde kayıp-kaçak ve diğer maliyetler dikkate alınıp birim fiyat belirlenecek. Bölgesel tarife, her bölgenin kendi kayıp-kaçak bedelini ödeyecek olması nedeniyle abonelerin büyük çoğunluğu tarafından destekleniyor. Kayıp-kaçak elektrikle ilgili çalışmalar bununla sınırlı değil.
Park-bahçe gibi aydınlatma faturalarını belediyeler, güvenlik aydınlatma faturalarını İçişleri Bakanlığı, camilerin aydınlatma faturalarını ise Diyanet İşleri Başkanlığı ödeyecek. Cadde, sokak, trafik ışıklarının faturası Hazine'den karşılanacak. Camilerdeki aydınlatma için Diyanet İşleri Başkanlığı'na ödenek verilecek. Sokak aydınlatmaları ve trafik ışıklarının parasını Hazine öderken park, bahçe gibi yerlerin parasını belediyeler verecek. İlgili belediye ödeme yapmadığı takdirde Elektrik ve Hava Gazı Tüketim Vergisi ile genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılan paydan kesinti yapılacak. Taslakta güvenlik aydınlatma faturaları da yeniden düzenleniyor: Güvenlik amaçlı yapılan aydınlatma paralarını İçişleri Bakanlığı ödeyecek.
Taslakta dikkat çeken bir başka husus da lisanssız elektrik üretimi yapacak (500 kW altı) tesisler için lisans alma ve şirket kurma zorunluluğu olmayacağı ile ilgili. Ayrıca bu tesisler, ihtiyaç fazlası ürettiği elektriği dağıtım şirketleri almak zorunda olacak. Kanunun ilgili maddesi şöyle: Lisans alma yükümlülüğünden muaf olan kişilerin ihtiyacının üzerinde ürettiği elektrik enerjisinin sisteme verilmesi halinde elektrik enerjisi dağıtım şirketince, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi için 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'da kaynak türü bazında belirlenen fiyatlardan, kojenerasyon ve mikro kojenerasyon tesislerinde üretilen elektrik enerjisi için Türkiye ortalama elektrik toptan satış fiyatından satın alınır. Çalışmada Devlet Su İşleri'nin (DSİ) elindeki barajların da Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) devredileceği belirtiliyor. Devirle birlikte EÜAŞ, mevcut sözleşmeler kapsamında işletme hakkı devri yoluyla özel hukuk hükümlerine tabi tüzel kişilere devri yapılmış veya yapılacak tesis ve işletmelerin ve bunlara yapılacak ilave, ikame ve idame yatırımların mülkiyetini muhafaza edecek.
Zaman
YORUM EKLE
1
2020' de düzenlenecek Olimpiyatlar için İstanbul'un...
2
Kira Beyannamesi İçin Maliyeden Mektup alan ev sahipleri...
3
Malatyada 4.7 lik Deprem Korkuttu
4
Sahrayıceditliler Bağdat Caddesi'ne Otobüs Hattı...
5
Halkbank, 60 yeni şubede Bin Eleman İstihdam Edecek
6
THY'da ağır kış şartlarından yarınki 40 seferi...
7
Fenerbahçe’nin cezalı maçına 43 bin bilet
8
Ataşehir Belediyesi Halk Müziği Korosu Kuruluyor
9
Meclis'te Hakan Şükür karnesi tartışması
10
Dikkat! Rus Kışı geliyor Yoğun kar tufana dikkat!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler