İzmir Atatürk OSB'de yer almak isteyen sanayicinin karşısına kimler çıkıyor:
Kuyumcu, doktor, ev kadını, avukat akın etti
Dinçer GÖKÇE imzalı Hurriyetgazetesi haberi, Türkiye’nin en modern sanayi tesislerinden biri olarak öne çıkan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), gayrimenkul yatırımcılarının akınına uğradı. Doktor, avukat, kuyumcu, ev hanımı OSB’de fabrika avına çıkınca fiyatlar bir yılda yüzde 50 arttı. İzmir'in önde gelen isimleri konuyu hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
İzmir Atatürk Organize’deki fabrikaların, gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini çekmesi bir dizi avantajdan kaynaklanıyor. Gelişmiş altyapısı nedeniyle tercih edilen İAOSB’ye Türkiye’nin en ucuz elektriği veriliyor.
İzmir Atatürk OSB'nin, şehir merkezi, liman ve havaalanına yakınlığı ile gelişmiş altyapısı öne çıkan tercih nedenleri arasında yer alıyor.
İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, son dönemde sanayicinin yanı sıra kira geliri elde etmek isteyen gayrimenkul yatırımcısının da bölge ile ilgilenmeye başladığını ifade ederek, bu durumun kurulu fabrikaların satış ve kira bedellerini yükselmesine yol açtığını söyledi.
Hilmi Uğurtaş, hafta sonu Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, geçen yıl 500 bin lira seviyesinde olan küçük sanayi parsellerindeki tesisler için, bu yıl 750 bin lira istendiğini, büyük parsellerde de talep edilen fiyatların 3 milyon liraya çıktığını kaydederek, fiyatların bir yılda yaklaşık yüzde 50 artmasının kendilerini de şaşırttığını ifade etti.
İAOSB Başkanı Uğurtaş, açıklamasının devamında “Geçen hafta yatırım için yer arayan bir arkadaşımız, yaptığı araştırmada hiç yer olmadığını, boşalacak ilk tesis için 10. sıraya yazıldığını anlattı.
Bölgede sadece yatırım yapmayı amaçlayanların yanında rant elde etmek isteyen yatırımcılar da var. Tesis satın alıp kiraya vermek suretiyle önemli ölçüde gelir elde edenler var.
Sanayicinin yanında kuyumcu, doktor, emekli gibi değişik meslek gruplarından insanların fabrika satın alarak kiraya verdiğini gözlemliyoruz” şeklinde bilgi verdi.
Uğurtaş, bölgeye olan bu talebin memnuniyet verici gibi gözükse de yatırım için yer ihtiyacı olan sanayiciyi kaçırdığını, fiyat artışının bu kadar hızlı olmasının kaygı verici olduğuna işaret ederek, bu noktada yönetim olarak yeni sanayi parseli satışlarında tedbir almak zorunda kaldıklarını söyledi.
Tariş İplik arazisi parça parça satılacak
Bölge içinde satın aldıkları 200 bin metrekare arazi üzerinde Tariş İplik Fabrikası ile ilgili parselizasyon işlemlerinin tamamlandığını söyleyen Uğurtaş, şu bilgileri verdi:
“Sanayicinin yatırım yapmak için boş yer aradığı, kuyrukta beklediği bir ortamda 20 parselin birden satışa sunulması önemli bir hareketlilik getirdi.
20 Mart 2012'de yapacağımız ihaleyle ilgilendiğini belirten çok sayıda sanayicimiz var. Bu artırmada fiyat spekülasyonunu önlemek için çeşitli tedbirler aldık. Buna göre açık artırmada alıcılara sanayi odasına kayıtlı olma şartı getirdik.
Ayrıca bölgede yeri olduğu halde kiraya veren sanayicilerimizin başvurusunu da kabul edemeyeceğimizi bildirdik.
Bu kararımız biraz tepki çekti, ama burasının bir üretim bölgesi olduğu unutulmamalı.” 20 Mart’ta ihale edilecek parseller ile ilgili yoğun bir ilginin olduğu ifade edilirken, İzmir’in yanı sıra İstanbul’dan da yatırımcıların ilgi gösterdikleri öğrenildi.
35 bin kişinin çalıştığını sanayi bölgesinde toplamda 530 kadar sanayi tesisinin yer aldığı öğrenildi. İzmir Organize Sanayi Bölgesi’nin yıllık toplam ihracatı ise 2.5 milyar dolar seviyesinde.
Arsa fiyatları arttı
Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan
Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, ekonomik krizden ötürü kapanan işyerlerini sanayici olmayan kişilerin satın aldığına dikkat çekerek “2008 krizi sonrasında Organize Sanayi'de bazı işyerleri boşaldı.
Sanayici olmayan bu insanların OSB’de fabrika alması gerçek sanayici için ciddi soruna yol açıyor. Bu ilgiden dolayı arsa fiyatları artmış durumda.
Orada yatırım yapmak isteyen istihdam sağlamak isteyen sanayici sorun yaşıyor. Oysa sanayicinin teşvik edilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Burası rant yeri değil istihdam alanı
Sanayici Bayram Talay
Organize Sanayi'de 23 yıldan bu yana faaliyet gösteren Meba Reklamcılık'ın sahibi Bayram Talay, "Burası bir rantiye yeri değil; istihdam yaratma, katma değer sağlama alanı. Kuyumcu da geldi, avukat geldi, doktor geldi...
Arsaların metre kare fiyatları 40-50 liradan 400 liraya çıktı. Burada gerçek sanayicileri görmek bizi de mutlu eder" şeklinde konuştu.
Ev hanımı da kuyumcu da sanayide!
Bölgede faaliyet gösteren Organize Gayrimenkul şirketinden bir yetkili “Fabrikaların kira getirisi konuttan çok daha fazla olduğu için yoğun bir ilgi var.
Kuyumcu da, doktor da ev hanımı da buradan yer alıp kiraya verdi. Küçük parsellerin kira geliri 3 bin ile 3 bin 500 lira arasında değişiyor. Büyük parsellerde ise 17 bin 18 bin lira kira geliri var.
Aynı kaynak “Özellikle kriz ya da durgunluk dönemlerini bekleyen yatırımcılar var. Geçtiğimiz yıllarda tesis fiyatlarının düşmesiyle çok sayıda fabrikanın satışı yapılmıştı. Şu anda talep eden çok kişi var, ama boş tesis yok. Kira fiyatların bu seviyeye yükselmesi nedeniyle bazı sanayiciler de üretim yapmak yerine tesisini kiraya vermeyi tercih eder hale geldi” dedi. Kaynak: Hürriyet
İzmir Atatürk OSB'ye Kuyumcu, doktor, ev kadını, avukat akını fiyat artırdı
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), gayrimenkul yatırımcılarının akınına uğradı. Doktor, avukat, kuyumcu, ev hanımı OSB’de fabrika avına çıkınca fiyatlar bir yılda yüzde 50 arttı.
YORUM EKLE
1
Aydınlar: 'Fener'e 100 milyon Dolar hibe edeceğim!'
2
Dünyanın konuştuğu Türkiye'nin de olduğu iddia
3
Bülent Arınç'dan İnternet medyasına müjde!
4
Kadına, Yarim deyip kıyanın, kızım deyip vuranın...
5
Toplum Polisleri Ataevi’nde
6
Arda Turan, Sevgilisinin Eşyalarını gönderdi
7
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Maltepe’de Kutlandı
8
Battal İLGEZDİ: 'Hizmette Ayrım Yapmıyoruz'
9
Doğa Koleji'nden 'Eğitim Tarihi' sergisi!
10
Dr. Zeki Uygur, 86 yaşında vefat etti.
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler