Bakkalda Veresiye Defteri dönemi bitiyor

İstanbul Bakkallar Odasınca (İSTBAKO) gerçekleştirilen proje kapsamında veresiye defterleri kaldırılıyor.

Bakkalda Veresiye Defteri dönemi bitiyor
Bakkalda Veresiye Defteri dönemi bitiyor

İstanbul Bakkallar Odasınca (İSTBAKO) gerçekleştirilen proje kapsamında veresiye defterleri kaldırılıyor.

Bakkallar artık veresiye defteri yerine kayıtlarını bilgisayar ortamında tutacak. Pilot bölge seçilen Beyoğlu'nda başlatılan projeyle, şehirdeki  tüm bakkalların bu sisteme geçmesi sağlanacak. İSTBAKO Başkanı İsmail Keskin, elektronik sisteme geçişin hayatın her alanında ciddi bir şekilde yaşandığını ve  bir ihtiyaç haline geldiğini belirterek, projelerini bu kapsamda  geliştirdiklerini anlattı.

MARKET SİSTEMİNE BENZİYOR, FARKI...

Projeyle esnafın, etiketleme, barkod ve otomasyon sistemlerini aktif  kullanmasının hedeflendiğini dile getiren Keskin, "Odanın, bakkallar için  geliştirdiği programı bilgisayarlarına yükleyeceğiz. Bu programla esnaf,  müşterinin aldığı bir ürünün barkodunu okuttuğunda anında fiyatını görecek.  Marketlerdeki sisteme benziyor. Ancak, burada farklı olan bu çıkan yekun, eğer  müşteri veresiye alacaksa program sayesinde direkt olarak müşterinin hesabına  kayıt edebiliyor. Eğer müşteri değilse kolay bir şekilde veresiye hesabı  açılabiliyor" diye konuştu.

Keskin, bu çalışmayı esnaf ve müşteri arasındaki ilişkiyi geliştirmek  için tasarladıklarını vurgulayarak, yeni dönemde esnafın iş kalitesinin  artacağını söyledi.

MÜŞTERİ İNTERNETTEN HESABINI GÖREBİLECEK


Bakkalların yıllardır veresiye defteri alışkanlığının bulunduğunu  ifade eden Keskin, şöyle devam etti:

  "Bakkal ve veresiye defteri toplumumuz için can simidi olup esnafımıza  atadan, dededen kalma bir örf, adettir. Mahalleliye, semt sakinine sırtınızı  dönmeniz, hayır demeniz mümkün değil. Zaten mevcut ekonomi içerisinde bakkalın  önemi buradan daha iyi anlaşılabilir. Türkiye'de bakkal esnafı, veresiye  defterinde 1 milyar lira civarında vatandaşın yükünü taşıyor.

Türkiye'nin en zor dönemlerinde bile eğer bir sosyal patlama  yaşanmıyorsa bunda bakkalın veresiye defterinin payı da var. Biz de bakkal ile  müşteri arasındaki bu ilişkiyi, hem pratik hem de güven ilişkisi kuvvetli bir  aşamaya getirmeye çalışıyoruz. Bu program sayesinde müşteri, aldığı ürünün  tarihini markasını ve saatine kadar her şeyi hesabında görebilecek. Hem bakkal  bütün bunları deftere yazarak zaman kaybetmeyecek, hem de müşteri bu bilgileri  görerek bakkalına daha çok güvenecek."

BORÇ TAKİBİ DAHA KOLAY OLACAK

Keskin, müşteri ve işletme açısından borç takibinin daha kolay  yapılabileceğine işaret ederek, müşterilerin ilerleyen dönemlerde bakkal  hesaplarını mobil olarak internet üzerinden takip edilebileceğini vurguladı.

Oda olarak her yıl esnafa eğitim verdiklerini aktaran Keskin, "Müşteri  ilişkileri, teknolojik ve modern gelişmeler ile gıda güvenliği ve hijyen  konularını sıkça işliyoruz. Telefonla aldığımız siparişlerin yanına internetten  sipariş eklendi. Dünya değişiyor, bizim aynı kalmamız mümkün değil.  Müşterilerimiz bizim için önemli. Bu açıdan teknolojiyi önemsiyor, kullanmaya ve  kullandırmaya gayret ediyoruz. Bu çalışmayla esnafımız müşterisine hem daha hızlı  cevap verebilecek hem de daha rahat bütçe yapabilecek. Sistemle birlikte  esnafımızın işlerinin de artacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.

BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLAYACAK

Beyoğlu'nda bakkal işleten Bahadır Ünal da sistemin büyük bir kolaylık  sağladığını dile getirerek, bu sayede müşterileriyle aralarındaki güvenin daha da  pekişeceğini kaydetti.
Ünal, veresiye defterine her şeyi detaylı olarak yazamadıkları için  bazen müşteriyle sorunlar yaşadıklarına değinerek, "Sistem, aylar öncesindeki bir  ürünün tarihini, saatini ve hatta markasını bile gösteriyor. Müşterilerimiz  aldığını unuttuğu zaman aramızda bazen güvensizlik doğuyordu. Ama artık bunları  aşacağız. Ayrıca, sistem sayesinde müşterimizi bekletmeden işimizi daha hızlı  yapıyoruz. Odamıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
(Milliyet)

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 14:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER