Tarım ve Hayvancılık Bakanılığı Balon ve diğer istilacı balıkları avlayanlara ücret ödenecek.
Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’nın bir süre önce verdiği soru önergesine Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’den geldi. Subaşı’nın önerisini kabul eden bakanlık Balon ve diğer istilacı balıkları avlayanlara ücret ödenecek.
Antalya Milletvekili Hasan Subaşı bir süre önce istilacı balon balıklarının Ege, Marmara ve Karadeniz’de de görülmeye, kıyı balıkçılığına ve balıklara zarar vermeye başlaması üzerine Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere bir soru önergesi vermiş, bu tür balıkların avlanmasının teşvik edilmesini, belirli bir bedel ödenmesini önermişti.
Öneri kabul gördü
Subaşı’nın önerisi ve sorularını cevaplandıran Bakan Pakdemirli, bu tür balıkların yoğunluğunun azaltılması için balık başına ücret ödeyerek avlanması için planlama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Bakanlığın Subaşı’na gönderdiği cevabi yazı aynen şöyle:
‘’Akdeniz' e kıyısı olan ülkelerde olduğu gibi, Ülkemizde de bulunan başlıca istilacı türler; Balon Balıkları, Sarı Kutu Balığı, Aslan Balıkları, Beyaz Sokar Balığı, Esmer Sokar Balığı, Göçmen Denizanası, Zehirli Hidroid, Çizgili Yılan Kedi Balığı, Ters-Düz Denizanası, Deniz Çıyanı, Deniz Kestanesi, Taş Balığı, Yağ Balığı, Üzgün Balığı olarak belirlenmiştir.
Balon Balığı’nın Ülkemiz Kıyılarında Yayılım Alanları, Biyolojisi ve Tetrodotoksin Düzeylerinin Belirlenmesi, olası Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması ve Aslan Balığının Ege Denizi ve Akdeniz'de Yayılım Alanlarının Belirlenmesi Projesi’ yürütülmekte olup, ‘Önemli Denizel Biyoçeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Oluşturduğu Tehditlerin Değerlendirilmesi Projesi’ de yürütülmeye başlanacaktır. Bu kapsamında balon balığı ve aslan balığı yaralanmalarına karşı balıkçılar başta olmak üzere tüm sektör temsilcilerine yönelik bilinçlendirme eğitimleri yapılmaktadır.
Bakanlığımız tarafından istilacı yabancı türlerin avcılığını teşvik ve ortamdan çekilmesi için balon balıkları üzerinde av baskı oluşturarak ekosistemdeki yoğunluklarının azaltılması ve stoğa katılımın düşürülmesi için balık başına ücret ödenerek avlatılması için planlama çalışmaları devam ettirilmektedir. Bu kapsamda söz konusu türlerin ücretleri ödenmesi kaydıyla balıkçılara avlatılarak ekonomiye kazandırılması noktasında yurtiçi-yurtdışı kurum ve kuruluşlarla görüşmeler devam etmektedir.
Ayrıca, Bakanlığımızca istilacı yabancı türlerle mücadele edilmesi, tedbir alınması ve izlenmesine ilişkin gerekli mevzuat çalışmaları yürütülmektedir’’
Balon Balığı nedir? Balon Balığı zehirli midir?
Balon Balığı, Türkiye'de Akdeniz, Ege, Marmara bölgesinde görülmekle birlikte genellikle yosunlu bölgelerde yaşamaktadır. Halk arasında Balon Balığı olarak anılan bu tür, Kirpi Balığı ismiyle de bilinmektedir. Genellikle deniz diplerinde yaşayan bu tür, etinin zehirli olması ve kendini tehlike altında görmesi halinde şişmesiyle dikkat çekmektedir. İşte, zehirli bir deniz canlısı olan Balon Balığı hakkında bazı bilgiler
Balon Balığı, ılıman denizlerde yaşayan bir balık türüdür.
Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Halk dilinde "balon balığı" olarak bilinir. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar. Nisan – Mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazen de acısu bölgelerine sokulup Temmuz – Eylül arasında üreme yapar. 10 – 20 000 yumurta döker. Yavrular önce planktonlarla daha sonra omurgasızlarla beslenir. Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır. Eti zehirlidir. İşgalci bir balıktır. Bazı türleri yerli balıkların neslini tehdit eder. Oltaları kopardığı için balıkçıların en kötü kabusudur.
Balon balıklarının yayılmasıyla yapılan bilimsel araştırmalar balon balıklarının tetrodotoksin (TTX) adı verilen bir nörotoksin içerdiğini göstermiştir. TTX güçlü denizel kaynaklı organik zehirdir. Balon balıklarının riskleri nedeniyle ülkemizde 2 türünün Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus karaya çıkarılması ve satılması yasaklanmıştır.
Akdenizde yapılan çalışmalarda, Lagocephalus lagocephalus türün görüldüğü Tunus kıyılarında yakalanan örneklerde balık etinin tüketiminin toksisite açısından oldukça tehlikeli olduğu bildirilmiştir