TÜBİTAK’ın desteği ve Özyeğin Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen “Tıp Eksenli İnsani Bilimlerde Kültür Ötesi Diyaloglar” çalıştayı bir ilke imza attı. Türkiye’de Tıp Fakülteleri dışında ilk kez düzenlenen çalıştay, İngiltere ve Türkiye’den birçok araştırmacıyı ağırladı.
Tıp bilimi ile edebiyat, felsefe, antropoloji, tarih ve kültürel çalışmalar arasında köprü kurmayı hedefleyen çalıştayda, Simone de Beauvoir’dan D.H. Lawrence’a, Sevim Burak ve Sevgi Soysal’dan Erdal Öz ve Peyami Safa’ya birçok önemli yazarın metinleri üzerine yapılmış çalışmalar ve travma, psikanaliz, göçmen sağlığı, yaşlılık, hikaye anlatıcılığı, hastalıkların edebi metinlerde temsili gibi konularda yürütülen incelemeler tartışıldı.
TÜBİTAK’ın 2016 Türkiye-Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Yılı Etkinlik Desteği ve Özyeğin Üniversitesi’nin katkılarıyla, 24-25 Kasım 2016 tarihlerinde BomontiADA’daki Atölye İstanbul’da “Tıp Eksenli İnsani Bilimlerde Kültür Ötesi Diyaloglar Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştay, Türkiye’de Tıp Fakülteleri dışında düzenlenen ilk çalıştay olması açısından öncü bir nitelik taşıyor.
Tıp Eksenli İnsani Bilimler, biyomedikal sağlık hizmetleri ile edebiyat, felsefe, antropoloji, tarih incelemeleri ve kültürel çalışmalar arasında köprü kurmayı hedefleyen yeni bir disiplinler arası çalışma sahası olarak gelişiyor. “Tıp Eksenli İnsani Bilimlerde Kültür Ötesi Diyaloglar Çalıştayı”, bu alanda yapılan araştırmalar ve metodolojik yaklaşımlarla ilgili fikir alışverişi yapılabilecek bir forum oluşturmayı amaçlıyor.
EDEBİYAT VE TIP EL ELE
Sheffield Üniversitesi’nden Prof. Dr. Brendan Stone ile bipolar bozukluk uzmanı psikiyatrist Prof. Dr. Timuçin Oral’ın açış konuşmacısı olarak katıldığı çalıştay, İngiltere ve Türkiye’den birçok araştırmacıyı ağırladı.
Tıp eksenli insani bilimlerin ülkemizde farklı alanlarda dağınık olarak ilerlediğine dikkat çeken Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çimen Günay Erkol, “İnsani bilimlerin, özellikle edebiyatın bu konunun ağırlık merkezini oluşturduğu bir çalıştay bu anlamda yenilikçidir. Benlik anlatılarını hakkıyla kavramak sadece tıbba değil insanlığı geliştirecek pek çok alana yardımcı olacak veriler sunar” dedi.
İNSANİ BİLİMLERİN ‘İYİLEŞTİRİCİ’ GÜCÜ
“Tıp Eksenli İnsani Bilimlerde Kültür Ötesi Diyaloglar Çalıştayı”nın, bu alanda yapılan araştırmalar ve metodolojik yaklaşımlarla ilgili fikir alışverişi yapılabilecek bir forum oluşturmayı amaçladığını vurgulayan Dr. Günay, “İnsani bilimlerin farklı disiplinlerle dirsek teması kurarak arttırdığı ‘iyileştirici’ gücünü tartışmak istiyoruz. Tarihsel travmaların, nesilden nesile aktarılan genetik mirasın ağırlığının, hastalık ve sağlık gibi konular hakkındaki değişen algımızın tartışmaya açılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.
SIMONE DE BEUVOIR’DAN PEYAMİ SAFA’YA
Çalıştayın, İngiltere ve Türkiye’den uzmanları buluşturduğunu vurgulayan Dr. Günay, şu bilgileri verdi: “birçok önemli yazarın metinleri üzerine yapılmış çalışmalar ve travma, psikanaliz, göçmen sağlığı, yaşlılık, fenomenoloji, hafıza ve beden, hikaye anlatıcılığı, hastalıkların edebi metinlerde temsili gibi çeşitli konularda yapılan incelemeler, çalıştaydaki panellerde ve yuvarlak masa toplantılarında tartışmaya açıldı.”
EDEBİYATIN GÜCÜ TIBBI DÖNÜŞTÜRÜYOR
“Tıp Eksenli İnsani Bilimler, tıp araştırmalarının insanlara daha derinlikli bir şekilde ulaşmasını sağlayan bir kanal açmış ve dikkat çekici bir alan olarak belirginleşmiştir” diyen Dr. Günay, şöyle devam etti:
“Bu alanda çalışan araştırmacıların amacı, insanların travmatik yaralanmalar, ölümcül hastalıklar ve psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklar karşısında gösterdikleri tepkileri, hissettikleri korku ve çelişkileri detaylı bir şekilde incelemek ve tıp alanındaki tartışmaların derinleşmesine katkı sağlamaktır. Edebiyat, başka türlü anlatılması zor olan his ve korkuların direkt ve detaylı anlatımını barındırması nedeniyle Tıp Eksenli İnsani Bilimler alanındaki araştırmalara temel teşkil eder.”
GİRİŞİMCİ VE YENİLİKÇİ ÜNİVERSİTEYİZ
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde son beş yıldır ilk 10’da yer alan ve 2016 Sıralamasında Türkiye’nin En Yenilikçi 4. Vakıf Üniversitesi olan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk şunları söyledi: “Yenilikçi ve girişimci vizyonumuz doğrultusunda, Türkiye’de tıp fakülteleri dışında bu alanda düzenlenen ilk çalıştaya öncülük etmekten gurur duyuyoruz. ‘Tıp Eksenli İnsani Bilimlerde Kültür Ötesi Diyaloglar Çalıştayı’, bu alanda yapılan araştırmalarla ilgili fikir alışverişi yapılabilecek bir forum oluşturduğu için de ayrıca mutluyuz. Bu etkinliğin, hem bilimsel araştırmalara katkıda bulunacağına, hem de toplumsal fayda yaratacağına inanıyoruz.”
ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA:
Yaşamla iç içe, yenilikçi, yaratıcı ve girişimci bir öğrenim merkezi olarak topluma hizmet vermek amacıyla Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından kurulan Özyeğin Üniversitesi, yükselen mesleklerde derinlemesine bilgi sahibi, yabancı dile hâkim, iletişim ve bilgi teknolojileri kullanımında yetkin, uygulama becerisi olan, girişimci, çevresinde ve çalışacağı kurumlarda/kuruluşlarda fark yaratacak bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Başarılı öğrencinin, şartları ne olursa olsun kaliteli eğitime ulaşabilmesi gerektiğine inanan Özyeğin Üniversitesi’nde 2016-2017 akademik yılında kayıtlı lisans öğrencilerinin yüzde 86’sı burslu öğrenim görüyor. Üniversite, 6 fakülte ve 2 yüksekokul çatısı altında, toplam 23 lisans programıyla; 3 enstitü bünyesinde 30 lisansüstü programla eğitim veriyor. Çekmeköy’de bulunan kampüsünde, toplam 280 bin metrekare alanda öğrencilerini hayata hazırlıyor.