“Ataşehir Sosyal Değişim, Sosyal Gelişim 2013”
ATASAV'ın Yeditepe Üniversitesi'ne yaptırdığı Bilimsel araştırma, Ataşehir’in karanlık ve aydınlık yüzünü ortaya çıkardı.
ATAŞEHİR, GELİR ADALETSİZLİĞİ KISKACINDA
İstanbul’un ‘’Cazibe Merkezi’’, ‘’Parlayan Yıldızı’’yakıştırmaları ile dikkat çeken Ataşehir için yapılan bilimsel bir araştırma, sosyal, ekonomik ve adaletsiz gelir dağılımında düşündüren bir tabloyu gözler önüne serdi.
Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ile Ataşehir Sosyal, Ekonomik Araştırmalar ve Eğitim Vakfı’nın (ATASAV) işbirliği ile gerçekleştirilen, ‘’Sosyal Değişim, Sosyal Gelişim-2013’’ (SDSG) başlıklı araştırmanın sonuçları, üniversite’nin Güzel Sanatlar Fakültesi konferans salonunda, kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıya, Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, CHP İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Kent Konseyi üyeleri, işadamları, Üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencilerinin aralarında bulunduğu 300 Ataşehirli katıldı. Toplantıya CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Pendik Belediye Başkanı Dr. Salih Kenan Şahin, birer kutlama mesajı gönderdiler. Ataşehir CHP Belediye Başkanı Battal İlgezdi ise, mazereti nedeniyle toplantıya katılmadı.
Bu araştırma ihtiyaçtan doğdu
Toplantının açış konuşmasını yapan Yeditepe Üniversitesi Rektörü Nurcan Baç, ‘’Yeni bir ilçe olan ve Üsküdar, Kadıköy, Ümraniye’den katılan mahallelerle sosyal ve demografik bir yapı değişikliğine uğrayan Ataşehir’de, bilimsel metodlara dayalı sosyal bir araştırma ihtiyacı doğmuştu. ATASAV’ın desteğiyle Sosyoloji Bölümü’ndeki akademisyenler ve öğrencilerimiz, deneklerle yüz yüze görüşerek bilimsel çalışmayı tamamlamıştır.
Bu çalışma akademisyenler ve ilgi duyanlar için kullanıma açıktır.” dedi. Daha sonra konuşan ATASAV Mütevellililer Kurulu Başkanı Sefa Sarısoy, bilimsel çalışma ile Ataşehir’in adeta emarını çektirdiklerini belirterek, araştırmanın sonuçlarını vakfın bastırdığı bir kitapta yayınladıklarını söyledi. Sarısoy, araştırmanın akademisyenler, genç araştırmacılar, öğrenciler, siyasetçiler ve yerel yöneticilere, bilimsel bir ışık tuttuğunu belirterek, ‘’Bu araştırmanın bizi en çok üzen ve dikkatimizi çeken çarpıcı sonuçlardan biri de, gelir dağılımındaki büyük adaletsizliğin ortaya çıkmasıdır’’diye konuştu. Sosyal Değişim, Sosyal Gelişim 2013, araştırması Yeditepe Üniversitesi Ssoyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aykut Toros, öğretim görevlisi Önay Alpago, Prof. Dr. Meral S. Öztoprak, Sefa Sarısoy, Sami Özeren ve Ahmet Koçaslan’dan oluşan Teknik Yürütme Kurulu tarafından gerçekleştirildi. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Aykut Toros da konuşmasında, yüz yüze 1200 hane halkıyla yapılan çalışmanın Siyaset Sosyolojisi bilimi alanında, ihtiyaç duyulan verilerin sağlanmasını amaçladığını ifade ederek, şunları söyledi:
‘’Bu çalışma Ataşehir ilçesinde ekonomik ve sosyal yapı değişiklikleri, bu değişikliklerin normatif yapı ile siyasi tercihlere etkilerini belirlemek üzere kurgulandı. Ayrıca Ataşehir için pek çok sayıda gruplamaların değerlendirilmesine ihtiyaç vardı. Günümüzde maalesef bu konuda veri yetersizliği söz konusuydu. Sosyal Değişim, Sosyal Gelişim araştırmasında kırsal ve kentsel kökenli bireylerden, erkek ve kadınlardan, eğitimliler ve eğitimsizlerden veriler sağlanmıştır. ATASAV’ın bu konuda üniversitemizle yaptığı işbirliğine teşekkür etmek istiyorum’’
Gelir dağılımında adaletsizlik
Araştırmada en dikkat çekici nokta, Ataşehir’in arka ve ön yüzünde gelir adaletsizliği açısından büyük uçurum olduğunun ortaya çıkmasıydı.
Ataşehir’de gelir dağılımı eşitsizliği, Dominik Cumhuriyetinin altında yer aldı. Milli gelir dağılımının eşit olup olmadığını gösteren ‘’Gini’’ katsayısı esas alınarak yapılan araştırmada Ataşehir, yüzde %47.10 değerle, Gambiya ( % 47.2), Kongo (% 47.32) ve Kenya’nın (% 47.68) altında, 123. sırada yer aldı. Nüfusa göre yaş ve cinsiyet dağılımındaki 15-19 yaş gurubunda % 8.41 erkek, yüzde 9.16 kadın, 40-44 yaş gurubunda % 6.5 erkek, yüzde 8.34 kadın nüfusu saptandı. İstihdamda çalışmak istediği halde iş bulamayanların % 36.3’ünün ev kadınlığını, % 18.2’sinin emekli durumunu, %5.1’nin de çalışmak istediği halde iş bulamama nedenlerini sıraladığı anlaşıldı. Takım taraftarlığında Fenerbahçe taraftarı %32,13, Galatasaray taraftarı %31,68, Beşiktaş taraftarı %14,69, Trabzonspor taraftarı %3,42, takım tutmayan %16,19 olarak belirlendi. Ataşehir’e Anadoludan göçün 2004-2013 yılları arası % 35, 14 ile yüksek bir ivme yaptığı anlaşıldı.
Finans merkezi görüşleri
‘’Ataşehir’de temelleri atılan ‘’Uluslararası Finans Merkezi’nin kurulmasını destekliyor musunuz’’ sorusuna %65.83 ile ‘’Evet’’ cevabı verildi. Desteklemeyenlerin oranı ise, %13.78 olarak tespit edidi.
Deneklere ‘’Ataşehir’deki en önemli sorun nedir?’’ sorusuna %16.49 imar, %14.8 yeşil alan ve parkların yetersizliği, %12.51 yol ve kaldırımların bakımsızlığı, %6.13 kentsel dönüşüm, %5.49 trafik, %4.47 çevre düzenlemesi, %3.06 sosyal tesis yetersizliği cevabı alındı. Ankete katılanların %80,3 herhangi bir siyasi partiye üye olmadıklarını söyledi.Gelecek beklentileri ile ilgili soruya ‘’Daha kötüye gidiyor’’ diyenler %39.6, ‘’Daha iyiye gidiyor’’diyenler %39.4, ‘’Aynı kalır’’ diyenler %11.9, cevapsız %9.1 veri grubunda toplandı. Araştırmada Belediye hizmetleri de sorgulandı, ‘’Belediye hizmetlerinde kayırmacılık yapıldığını düşünüyor musunuz’’ sorusuna %53.28 evet, %22.20 hayır, %18.8 fikrim yok cevabı alındı. %6.43 ise soruyu cevapsız bıraktı. ‘’Belediye Başkanı seçiminde parti mi önemlidir, aday mı önemlidir’’ şeklindeki soru, % 67.21 aday, % 26.01 parti oranıyla karşılık buldu. Bu konuda cevap alınamayanlar %6.78 olarak belirlendi
Toplantı sonunda Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurcan Baç ve Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Aykut Toros, ATASAV Başkanı Sefa Sarısoy'a teşekkür plaketi verdiler.
Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2013, 10:21
“Ataşehir Sosyal Değişim, Sosyal Gelişim 2013”
ATASAV'ın Yeditepe Üniversitesi'ne yaptırdığı Bilimsel araştırma, Ataşehir’in karanlık ve aydınlık yüzünü ortaya çıkardı.
YORUM EKLE
1
ALTA SANAT GALERİSİ, SERAMİK SERGİSİ
2
VALİ MUTLU: İSTANBUL HALKI SİZLERİ MİNNETLE ANACAK
3
Doktordan Tatlıses’e Dava
4
İspanyollardan Türk Fındığına Darbe
5
Tarkan Kara Listede!
6
Sony’e Tebrik
7
Akit’ten Atatürk’e Hakaret
8
Yetenek Sizsiniz’de Kaza
9
Türk Kahvesi UNESCO’nun Korumasına Alınacak
10
Doğum Sırasındaki Bebek Ölümleri En Aza İnecek
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler