TOSYALI İŞ ORTAKLARI CEZAYİR’DE BULUŞTU

Tosyalı Holding, Türkiye’nin dört bir yanından yüzden fazla iş ortağı ile Cezayir’deki Tosyalı Algerie tesisinde bir araya geldi.

TOSYALI İŞ ORTAKLARI CEZAYİR’DE BULUŞTU

TOSYALI İŞ ORTAKLARI CEZAYİR’DE BULUŞTU

Tosyalı Holding, Türkiye’nin dört bir yanından yüzden fazla iş ortağı ile Cezayir’deki Tosyalı Algerie tesisinde bir araya geldi.

Tesis ziyaretinden sonra düzenlenen toplantıda konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı; “Uzun yıllardır birlikte emek veriyoruz, aranızda 30-40 yıldır birlikte çalıştığımız iş ortaklarımız var. Ben bunu sadece iş ortaklığı değil, bir kader ortaklığı olarak da görüyorum. Koşullar çok değişken ve zorlu olsa da biz hep iyiye ve güzele ulaşma niyetiyle hareket ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Niyeti halis olanın akıbeti hayır olurmuş. O yüzden sizlerle her zaman karşılıklı olarak iyi niyet üzerine inşa edilmiş bir ilişki kurduk.

Sizleri özellikle burada ağırlayarak, sektörümüzün yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirliğe odaklandığı bu günlerde, Tosyalı olarak yıllar önce bu dönüşüm için attığımız stratejik adımların meyvelerini yerinde somut olarak göstermek istedik.  Önümüzdeki 5 yılda 6 milyar dolar değerinde bir yatırım planını hayata geçirmiş olacağız. Bu süreçte de ana gündem maddemiz her zaman sürdürülebilirlik olacak. Dünyada hidrojen ile çalışabilen DRI teknolojisine yatırım yapan ilk Türk şirketiyiz. Paris İklim Anlaşması ve AB Yeşil Mutabakat ile birlikte dünyada sürdürülebilirlikle şekillenen, yepyeni bir çelik endüstrisi doğuyor ve Tosyalı olarak teknoloji, AR-GE ve inovasyon ile şekillenen yatırımlarımızla bu yeşil dönüşümün dünyadaki öncülerinden biri olarak geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz” dedi

Türkiye’nin global demir-çelik üreticisi Tosyalı Holding, Türkiye’nin dört bir yanından yüzden fazla iş ortağını 16-18 Haziran 2022 tarihleri arasında, Cezayir’in Oran şehrinde kurulu olan Tosyalı Algerie çelik üretim kompleksinde ağırladı. 

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Tosyalı Holding üst yönetiminin de yer aldığı buluşmada, iş ortakları Tosyalı Holding’in yeni yatırımları ve yenilikçi işleri hakkında bilgi sahibi olurken çeşitli konularda da fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladılar. 

Dolar bazında %70 büyüme, 6 milyar dolar ciro

Toplantıda bir konuşma yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, demir-çelik sektörünün son yıllarda çok büyük bir ivme kaydederek Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğuna dikkat çekerken bu gelişmede Tosyalı Holding’in yeşil dönüşüm odaklı yatırımlarının önemli katkıları olduğuna işaret etti. Tosyalı Holding’in 2021’de de güçlü büyümesini sürdürdüğünü dile getiren Fuat Tosyalı, “Tosyalı Holding olarak senelerdir Anadolu’nun lideriyiz. İSO 500’de de tüm şirketlerimiz yükselişini sürdürüyor. 2021’de yurt içi pazarda neredeyse tüm segmentlerde tonaj olarak koyduğumuz büyüme hedeflerimizin üzerine çıktık. İhracat yaptığımız ülke sayısı 100’ü aştı. Daha önce gitmediğimiz yeni pazarlarda kalıcı olacak şekilde adımlar attık. Pandeminin getirdiği zorlu koşullara rağmen, önceki yıla göre dolar bazında %70’i aşkın bir artışla, 2021’i 6 milyar dolara yakın bir ciroyla kapattık. Toplam konsolide ihracatımız da 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Dünyada hidrojen ile çalışabilen DRI teknolojisine yatırım yapan ilk Türk şirketi

İleri teknoloji yatırımlarımızla bu yeşil dönüşümün dünyadaki öncülerinden biri olarak geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz. Bundan bir önceki İş Ortakları toplantımızın ana teması Yeşil Çelik üretimi idi. Bu buluşmayı ise özellikle Cezayir’de yaparak bu konunun bizim için sadece bir söylem değil eylemlerimizin temeli olduğunu sizlere yerinde göstermek istedik. 2007 yılında yatırım yapmaya karar verdiğimiz ve bugün içinde bulunduğumuz Tosyalı Algerie, bunun en güzel örneklerinden biri.  

5 etap olarak planladığımız 6 milyar dolarlık bu projeyle, Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük sınai yatırımı olan Tosyalı Algerie’nın, 2013’te de ilk etabının açılışını yaparak üretime başladık. Bugün itibariyle 4000 çalışanımızla; Cezayir’in, hidro-karbona dayalı sektörleri dışında, sanayideki en büyük şirketi ve ihracatçısıyız. Tam entegre limanımızla birlikte 5 milyon m2’ye yayılmış, Afrika’nın en büyük demir- çelik tesisi burası.  Şu an itibari ile Tosyalı Algerie, yıllık 2,5 milyon ton kapasite ile dünyanın en büyük DRI üretim tesislerine ve DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağına sahip. 2018’de devreye aldığımız bu ileri teknolojiyle; 2020’de tek bir DRI modülü ile 2.22 milyon ton/yıl, 2021’de ise 2.3 milyon ton/yıl üretim rakamına ulaşarak, iki yıl üst üste dünya rekoru kırdık. 

Şimdi, 2,5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olacak yeni DRI tesisi ve onun önünde kurulacak 4 milyon ton/yıl kapasiteli yassı çelik tesisi yatırımına başladık. Daha düşük karbon ayak izi ile bu alanda dünya çelik endüstrisindeki en iyi uygulamalardan birini hayata geçiriyoruz. Hidrojen ile çalışma kabiliyetine de sahip olacak bu yatırımla, dünyada hidrojen ile çalışabilen, böyle bir teknolojiye sahip ilk Türk şirketi Tosyalı olacak. Cezayir’deki tüm yatırımlarımızı tamamladığımızda 8,5 milyon ton yassı ve uzun mamul kapasiteli tam entegre bir tesis haline gelecek Tosyalı Algerie ile sadece Akdeniz ve Afrika’nın değil, dünyanın da en önemli ve stratejik demir-çelik üretim merkezlerinden biri olacağız” dedi. 

Ana gündem sürdürülebilirlik, nihai hedef sıfır karbon

Tosyalı Holding’in tüm faaliyetlerini uzun yıllardır sürdürülebilirlik odaklı olarak yürüttüğünü ve önümüzdeki 5 yılda da ana gündem maddesinin bu olduğunu dile getiren Fuat Tosyalı, “Bugün sürdürülebilirlik yatırımlarımız sayesinde dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biriyiz. Her şeyi döngüsel ekonomiyle yeniden değerlendiriyoruz. Tosyalı’da hava, su, enerji başta olmak üzere hiçbir şey israf edilmiyor, en küçük bir toz parçası bile teknoloji ve inovasyon ile insan, toplum ve doğa için yarar sağlayacak hale getiriliyor. Hatta üretim kabiliyetlerimizden ötürü  ülkenin sağlık sektörü için gerekli oksijeni de kendi tesislerimizde üretebiliyoruz. Covid 19 pandemisi boyunca da hem ülkemizde hem de Afrika’da hastaneleri destekledik. 

Bununla birlikte amacımız fosil yakıtları mümkün olduğu kadar azaltıp sıfır karbon hedefi için var gücümüzle çalışmak. Dünyada hidrojenle üretim yatırımına fiilen başlayan firma sayısı bir elin parmaklarını geçmezken Türkiye’de ise hiç yok. Hidrojenle üretim demek sıfır karbon ayak izi demek. Biz bunun için çalışıyoruz. İskenderun Sarıseki’de 2023 yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçecek yeni yatırımımız da tamamen en düşük karbon ayak izine ulaşma hedefi ile tasarlandı En gelişmiş teknolojileri kullanacağımız, Endüstri 4.0 ve nesnelerin interneti uygulamaları ile bizi küresel rekabette öne geçirecek Sarıseki Tesisi ile, daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı Tosyalı olacak. Bu yatırım da 2 tane dev, kuantum teknolojili çelikhane bulunuyor. 

Aynı yaklaşımla Türkiye’deki tüm tesislerimizde başlattığımız yatırımlarla birlikte dünyanın en büyük çatı üstü GES projesini hayata geçiriyoruz. Paris İklim Anlaşması ve AB Yeşil Mutabakat ile birlikte dünyada sürdürülebilirlikle şekillenen, yepyeni bir çelik endüstrisi doğuyor ve biz de Tosyalı olarak teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon ile şekillenen yatırımlarımızla bu yeşil dönüşümün dünyadaki öncülerinden biri olarak geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

2022 Tosyalı İş Ortakları Cezayir Buluşması

Tosyalı Holding’in grup şirketleri ile uzun yıllardır çalışan iş ortaklarının her yıl gelenekselleşen buluşması bu sene Cezayir’de Tosyalı Algerie çelik üretim kompleksinde gerçekleşti. Akdeniz ve Afrika’nın en büyük tesisini gezen Tosyalı müşterileri, yönetim ekibinden de gelecek planları hakkında detaylı bilgiler edindi. Üç gün süren etkinlik boyunca Tosyalı Algerie kompleksi içinde yer alan sosyal tesislerde ağırlanan iş ortakları, eğlenceli aktiviteler ile verimli ve bir o kadar da keyifli anlar geçirdiler.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER