“İstanbul’un Bizans Dönemi Banliyöleri” kitabı yayımlandı

Sanat Tarihçisi ve Arkeolog Enis Karakaya tarafından hazırlanan kitap, “İstanbul’un Bizans Dönemi Banliyöleri” hakkında önemli bilgiler içeriyor.

“İstanbul’un Bizans Dönemi Banliyöleri” kitabı yayımlandı

“İstanbul’un Bizans Dönemi Banliyöleri” kitabı yayımlandı

Sanat Tarihçisi ve Arkeolog Enis Karakaya tarafından hazırlanan kitap, “İstanbul’un Bizans Dönemi Banliyöleri” hakkında önemli bilgiler içeriyor.


Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları, İstanbul arkeoloji dünyasına yeni bir eser kazandırdı. Sanat Tarihçisi ve Arkeolog Enis Karakaya tarafından hazırlanan kitap, “İstanbul’un Bizans Dönemi Banliyöleri” hakkında önemli bilgiler içeriyor.

1980’li yıllarda çalışmalarına başlayan ve son 15 yıldır kapsamlı bir inceleme ile günümüze kalan kalıntı ve tarihi eserleri araştıran Enis Karakaya, İstanbul’un kırsal kesiminin Orta Çağ’daki yaşantısı hakkında bilgiler sunuyor. Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yayımlanan ve “İstanbul’un Bizans Dönemi Banliyöleri” adını taşıyan kitabın tanıtımında şu ifadelere yer verildi:

“Şehrin surları dışında kalan yerleşimlerde, kısıtlı olanaklarla can güvenliğinden büyük ölçüde yoksun biçimde yaşamlarını sürdüren; tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla uğraşan köylüler ile manastırlardaki yaşam anlatılmaktadır. Ordugâhlar, hapishaneler ve sürgün yerlerindeki trajediler de ele alınmaktadır. İmparatorluğun yazlık sarayları, asillerin ve varlıklı sınıfın yaşadığı villalar ile av köşkleri de bir başka bölüm oluşturuyor. Konu; sosyolojik, coğrafi ve tarihsel yönleriyle ele alınmış, ancak daha çok arkeoloji, mimarlık ve sanat tarihi ağırlıklı olarak incelenmiştir.”

Yazar Enis Karakaya, kitabın uzun ve detaylı bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade ederek şu bilgileri paylaştı: “Çalışmalarımda ilk hedefim, Bizans dönemine ait mimari elemanlar ile küçük buluntuları fotoğraflayarak literatüre kazandırmaktı. İstanbul’daki Bizans sur dışı kırsal yerleşimleri ve taşra yaşantısı hakkında bilgi sunmayı hedefleyen bu çalışmada, daha çok tarihi kaynaklardan edinilen bilgiler ve mevcut bulguların sunulması amaçlanmıştır.”

Genel Yayın Yönetmenliği’ni Dinç Çoban’ın, yayına hazırlama sürecini ise Yeliz Öztürk’ün üstlendiği kitapta, Bizans döneminden günümüze kalan kalıntıların çok sayıda fotoğrafı da bulunuyor. Kitap ayrıca, Bizans döneminde modern kent yaşamından uzak, köy ve taşra yerleşimlerinde bambaşka bir hayatın olduğunu yeniden hatırlatıyor.

 “İstanbul’un Bizans Dönemi Banliyöleri” kitabına Kuşdili Cad. Misk-i Amber Sok. No: 44/6 Kadıköy adresindeki ofisimizden veya www.kiletisim.com internet sitemizden ulaşabilirsiniz.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER