Yeryüzünde nadir bulunan “Aygül” çiçeği Kırgızistan’ın sadece Batken bölgesinde yetişiyor. Nisan ayında insanlar bu çiçeğin açmasını büyük bir coşkuyla karşılıyorlar. Halk arasında bu büyük bir olay olarak nitelendirilse de “Aygül” çiçeği, nesli tükenmekte olan bitkiler listesinde yer alıyor.
Kırgızistan’ın güneybatı bölgesindeki Batken eyaletinin dağ eteklerinde yetişen ve dünyada türüne seyrek rastlanan çiçek bitkisi olan Aygül (Edward Petilium) nisan ayı içinde 2-3 haftalığına turuncu rengindeki güzel çiçeklerini açıyor.
Bu dönemde Aygül’ü görmek için yerli halk ve komşu ülkelerden insanlar uzun yolları kat ederek Batken’e geliyorlar. Turistlerin de ilgisini çeken ve bu bölge iklimine yetişen Aygül aynı zamanda Batken’in de sembolü halini almıştır.
AYGÜL YIL GEÇTİKÇE AZALMAKTA
Sovyetler Birliği yönetimi tarafından 1978 yılında resmen korunmaya alınan Aygül’ün yıl geçtikçe çiçek açan alan sayısı azaldığı görülmüştür. O yıllarda bitki alanı 250 hektar arazi üzerinde bulunurken şimdi sadece 6 hektar alanda yetişmektedir. Devletin aldığı tedbirleri yetersiz kalırken, ziyaretçiler tarafından çiçek dalından kopartılarak yetişmesine izin verilmemektedir.
Dünyada sadece Kırgızistan ve Afganistan’da yetiştiği öne sürülen Aygül’ün korunması ve çoğaltılması için çalışmaların yapılmadığı da ortada. Tohumu toprağa verildikten sonra elverişli iklimde 3 yıl sonra çiçek açmaya başlayan Aygül sene geçtikçe dalına bir çiçek yuvası da eklenmektedir. Böylece çiçek açan dönemde bu güzel bitkinin kaç yaşında olduğunu da hesaplamak mümkün.
Aygül çiçeği dalı 2 metre uzunluğuna kadar yetişmektedir. Türü azalmakta olan bu bitkinin coğrafi ilmindeki adı Edward Petilium olarak bilinirken, Kırgızlar ay aşığında açan çiçeği nedeni ile Aygül adını vermiştir.