Ağız Kokusundaki En Temel Nedenler

Ağız kokusu özel yaşamı ve sosyal yaşamı olumsuz yönde etkiliyen, bireyde özgüven eksikliğine neden olan önemli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Önemli olmasına karşın pek önemsenmeyen ağız kokusu rahatsızlığının bir çok nedeni olabilmektedir.

 Ağız Kokusundaki En Temel Nedenler
Halitosis olarak bilinen kötü ağız kokusu dünya nufusunun %25′inde görülmektedir. Bir çok hastalığın sebep olduğu kötü ağız kokusu genelde diş ve ağız rahatsızlıklarından kaynaklanmaktadır ve birçok hastalığında habercisidir.Kişiler arasındaki iletişimi olumsuz yönde etkiliyen kötü ağız kokusu, mide rahatsızlıklarından da kaynaklanabilmektedir.
Ağız kokusu şu şekilde sınıflandırılmaktadır;

1.Fizyolojik Ağız Kokusu: Fizyolojik ağız kokuları geçici olup, tamamen beslenme ve diş hekimliği restorasyonları ile alakalı bir durumdur.

Fizyolojik ağız kokularının nedenleri

-Tüketilen gıdalar (Sarımsak,soğan,alkol,baharatlı gıdalar vb.)
-İyi temizlenmemiş ağız boşluğu
-Hormonal değişiklikler
Uyarı:İyi yapılmayan diş tedavisileride fizyolojik ağız kokularına neden olmaktadır. (dolgu,protez vb.)
Fizyolojik ağız kokuları geçiçi olduğu için önemli bir rahatsızlık olarak görülmemektedir ve dişler fırçalanarak veya temizlenerek koku giderilebilmektedir.

2.Patojik Ağız Kokusu: Patojik ağız kokusu genellikle ağız içi sebeplerden kaynaklanmaktadır ve tedavi ile giderilmesi mümkündür.

Patojik ağız kokusunun %80′i ağız içi sebeplerden kaynaklanmaktadır, bu sebepler; dişeti hastalıkları , dil tabakası , yemek artıkları , ağız içi yaralar, kirli takma dişler ve tükürük miktarındaki azalmadır. (antidepresan,antipsikotik,narkotik ilaçlar tükürük azlığına neden olmaktadır.)

Ağız kokusunun tek nedeni ağız içi sebeplerden değildir. Burun akıntısı ve reflü hastalığı da ağız kokusuna neden olmaktadır. Özellikle burunda oluşacak tıkanıklık, ağız solunumu yapılmasına neden olmaktadır ve bu da ağızda kuruluğa neden olduğu için ağız kokusu ortaya çıkmaktadır.

Ağız dışı patojik rahassızlıklar; peritonsiller abse, retrofarengeal abse, tonsillit, sinüzit, yabancı cisimler, atrofik rinit, kıkırdak septumu etkileyen burun tüberkülozu, sifiliz, rinoskleroma, adenoit, nazofarengeal abse, larenks kanseri, larenjit.
Ayrıca akciğer absesi ve kanseri, bronşektazi, nekrotizan pnömoni, ampiyem gibi alt solunum yolu hastalıkları da kötü ağız kokusuna neden olmaktadır.

Diğer sistemik hastalıklar: gastrointestinal sistem rahatsızlıkları (mide kanseri, hiatal herni, pilor darlığı, ösefagus rahatsızlıkları, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu, karaciğer yetmezliği, kanserleri gibi), kronik böbrek hastalıkları, lösemi ve agranulositoz, karsinoid, AIDS, multipl skleroz ve metabolik hastalıklardır.

Öyle ki; ağız kokusu insanların hemen her hayat bölümünü ve dönemini ciddi anlamda olumsuz olarak etkiler. Bu nedenle de mutlaka bilinçli olarak hareket edilmesi ve tedavi ile ağız kokusunun giderilmesi gerekir.

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2012, 18:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER