Çörekçiler Köyü,

Çankırı ilinin Ilgaz ilçesine bağlı bir köydür.

 Çörekçiler Köyü,

Çankırı ilinin Ilgaz ilçesine bağlı bir köydür.




KÜLTÜR
Çörekçiler köyünde yaşamış olan bu gönül ehlinin bazı riva-yetlere göre 15.16.Yüzyılda yaşadığı sanılmaktadır.Kendisi hakkında anlatılan iki menkıbeni-ninde konusu aynı ama zaman ve şahıslar değişiktir. Bunlardan ilki Fatih Sultan Mehmet Han’ın Otlukbeli seferine giderken, diğeri 4.Murat Han’ın Bağdat seferine çıktığı zamana atfedilir. Ortak yön ise, her iki rivayette de Ordunun Çörekçiler köyü yakınında konakladığı, Çörekçi Baba’nında bereketli çörekleriyle tüm ordu-yu doyurduğudur .
Atalarımız oğuz boylarından bozok kolundan:oğuzhan oğlu günhan oğlu kayıhan tarafından kurulan Kayı boylarındandır.
Kayılar Selçuklularla birlik fetihler esnasında ve daha sonraları orta asyadan Anadoluya gelip değişik bölgelere yerleşmişlerdir.
Osmanlı devletinin kuruluşunda esas nüveyi (tohumu,çekirdeği)oluşturdular.sultan II.Murat Han (Fatih Sultan Mehmet Han'ın babası)soyunu bu boya mensubiyetini göstermek için sikkelerine kayı boyuna ait iki ok ve bir yaydan müteşekkil damgayı koymuştur.
Sultan II. Murat han(Fatih Sultan Mehmet Han'ın Babası)ordusuyla sefere çıkar.Eski ipek yolu güzargahını izler.(şimdiki samsun yolu)Ordusu Eskiahır köyünde atlarıyla konaklar.
Komşumuz Alpaköyde atlarının yiyeceklerini (arpasını)eski adıyla Yörük olan köyde ordunun yiyeceğini karşılar.Sultan II,Murat Han habercisini köye gönderir ve iaşesinin gelmesini ister.
Haberciyi köyde nur yüzlü bir ihtiyar karşılar,iaşeyle birlikte padişahın yanına gideceğini söyler.Evine giderek ailesine bir adet kül çöreği yaptırır.Heybesine koyduğu çörekle padişahın çadırına gider ve askerlerinin sıraya girmesini ister.Pirivani zat besmele çekerek çörekten parça parça kopararak askerlere ikram ederek ,askerleri doyurur.Artan bir parçayıda padişah Sultan II.Murat Han'a verir.Bu kerameti gören padişah duygulanır ve pirivani ihtiyarın adını köyün ismi olarak koyar.O gün bu gündür köyün ismi Çörekçiler'dir.




KÜLTÜR
Köyün popüler yiyecekleri Keşkek,Çörek,Pığtı Oklaç ekmegi El Ekmeği Tarhana Çorbası Yarma Çorbası Sütlü Şehriye Çorbası Cimcik Hamuru Fasulye Yemeği ve Güvecidir, bunların yanında Türkiye'de yoğun olarak bulunan kebap kültürünün çıkış noktası da burasıdır ve en lezzetli kebaplar burada yapılmaktadır. Her yıl ağustos ayının ilk haftası düzenlenen festivallerle ve şenliklerle köyün gelenekleri ve yiyecekleri yaşatılmaktadır.Fer fene geceleri Oyunlar Fıkralar Tekerlemeler Köy Dernegi aracılıgıyla yaşatılmaktadır.
COĞRAFYA
Çankırı iline 68 km, Ilgaz ilçesine 18 Kurşunlu ilçesine 18 Kastamonu iline 88 Ankara'ya 185 İzmir'e 786 ve İstanbul'a ise 439 kilometre uzaklıktadır.Ilgaz Kurşunlu ilçe sınırındadır.Ayrıca köyün ortasından Devrez çayı ve Samsun İstanbul karayolu geçmektedir. Köyün güneyinde Köroğlu dağları uzanmaktadır.Batı karadeniz bölgesinde bulunmaktadır ama tipi anadolu iklimidir Ayrıca koyümüzün denizden yüksekligi yani rakımı 930 dir.köyün toprakları alivyonlu verimli topraklardır. köy çevre köylere nazaran daha büyük bir köydür ve hane sayısı 550 civarındadır. Yazın nüfus 7000'nin üzerine çıkmaktadır. Kışın ise nüfus 50 100 kişi civarındadır.Arazi bakımından da köy çevre köylere bakıldığında en büyük arazilere sahiptir.Batısında Eskiahır köyü,Göllüce Kızılca köyleri Doğusunda Belören köyü Kuzeyinde Kavaklı,Bucurayeniceköy,Kızılibrik,Söğütçük köyleri Güneyinde Dikenli köyü Güneydoğusunda Şeyhyunus köyü Kuzeybatısında ise Ağılözü ve Sivricek köyleri bulunmaktadır.Ayrıca arazi olarak Kurşunlu ve Korgun ilçeleri ile de komşudur.
NÜFUS
2019 'da ÇÖREKÇİLER KÖYÜ 262 Kişidir. 130 Erkek ,
132 Kadındır.

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2021, 22:52

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER