Ataşehir'de Kahtalı Mıçe'nın ismi  yaşatılacak

Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel ile Ataşehir sınırları içinde bir caddeye Kahtalı Mıçe'nın isminin verilmesi konusunda görüştük.

Ataşehir'de Kahtalı Mıçe'nın ismi  yaşatılacak

Ataşehir'de Kahtalı Mıçe'nın ismi  yaşatılacak

Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel ile Ataşehir sınırları içinde bir caddeye Kahtalı Mıçe'nın isminin verilmesi konusunda görüştük.


İstanbul Adıyamanlılar Derneği (İSAD) Başkanı Medet Öcal ve dernek üyeleri, merhum sanatçı Kahtalı Mıçe anısına İstanbul Ataşehir’de bir mevlit programı düzenledi. Ataşehir'deki dernek merkezinde gerçekleştirilen programa, Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Yazı İşleri Müdürü Abdulselam Er, Ataşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Cihan Mir Karakaş, dernek yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda Adıyamanlı vatandaş katıldı.


Mevlit programında konuşan İSAD Başkanı Medet Öcal, Kahtalı Mıçe'nin Adıyaman ve Kahta için büyük bir kültürel değer olduğunu belirterek, onun adını yaşatmak adına bir girişimde bulunduklarını duyurdu:

İSAD Başkanı Medet Öcal, “Dün akşam hemşehrimiz Kahtalı Mıçe için bir mevlit programı düzenledik. Programa Ataşehir Belediye Başkanı Sayın Onursal Adıgüzel de katıldı. Kendisi de sağ olsun, Kendisiyle Kahtalı Mıçe’nin adını yaşatmak için Ataşehir sınırları içinde bir caddeye isminin verilmesi konusunda görüştük. Sağ olsun bizi kırmadı. Pazartesi günü dilekçemizi belediye meclisine sunacağız.”

Bu girişimle birlikte Kahtalı Mıçe’nin adının İstanbul Ataşehir’de bir caddeye verilmesi planlanıyor.

KAHTALI MIÇE NE DEMEK?
Halk Müziğinde ülke çapında nam salmış bir sanatçı olan ve asıl adı Mustafa Aslan olan Kahtalı Mıçe, 1953 yılında Adıyaman'ın Kahta ilçesinde doğmuştur. Mıçe kelimesi Mustafa'nın kısaltılmışı olarak bilinmektedir.

Kahtalı Mıçe' olarak bilinen Mustafa Kahtalı kimdir?
KAHTALI MIÇE KİMDİR?

Asıl adı Mustafa Aslan olan Kahtalı Mıçe, 1951 yılında Adıyaman'ın Kahta ilçesinde doğdu. Yörede Mustafa'nın kısaltılması olarak kullanılan 'Mıçe' nedeniyle bu lakabı alan Kahtalı, ilkokulu Kahta Kubilay İlkokulu'nda okudu. Çocukluğunda, çoğunlukla pamuk tarlasında çalışmaya gittiği için ilkokulu 9 senede bitirebildi. Ortaokul diplomasını ise dışardan sınavlara girerek aldı.

17 yaşından itibaren Kahta'da düğün ve konserlerde türküler söylemeye başladı. 1975- 1985 yılları arasında albüme dökülemeyen ve resmi kayda geçmeyen albüm kayıtları yaptı. 1980 ihtilalinden sonra Kürtçe şarkı söylediği için 1 yıl cezaevinde kaldı.

KAHTALI MIÇE NEDEN ÖLDÜ?

Yaklaşık 1 yıldır ince bağırsak kanseriyle mücadele eden 'Kahtalı Mıçe' olarak ünlenen Türk Halk Müziği sanatçısı Mustafa Kahtalı (74), Antalya'da vefat etti. 

İlk albümü 'Kara Gözlüm'ü memleketi Adıyaman'da yaptıktan bir yıl sonra İstanbul'a giderek çıkardığı 'Gurbet Kuşu' albümüyle şöhreti yakaladı. Ahmet Sezgin, Nuri Sesigüzel, Mahsuni Şerif, Sami Kasap gibi sanatçıların parçalarını da seslendiren Kahtalı'nın 1975 yılında evlendiği Hülya hanımdan 2 kız, 2 erkek 4 çocuğu var. 'Aslan' olan soyadını 5 yıl önce mahkeme kararıyla 'Kahtalı' olarak değiştirdi.

KAHTALI MIÇE ALBÜMLERİ
"Kara Gözlüm (1985),

Gurbet Kuşu (1986),

Dilek Dağı (1987),

Dünden Bugüne Gazellerimiz (1988),

Acı Günlerim (1989),

Tanımaz Olaydım-Son Günlerde (1991),

Böyle Olur mu-Nerdesin (1993),

Şu Gurbetin Garibiyim (1995),

Dön Babom-Çıkalım Nemrut Dağına (1996),

Adaklar Ettim-Zelğo Can (1997),

Damımıza Kar Yağdı (1999),

Usta ile Çırak (2002),

Tık Dedi (2003),

Ben Adamı Gözlerinden Tanırım (Şiirler) (2003),

Düğünümüz Şen Ola-Mıçe Babo (2006),

Siz Gidin Biz Geloğ-Komşu Naile (2009),

Bir Peru Gördüm-Edi Bese (2013),

Yıllar Sensiz Geçiyor (2016),

Tencere Dibin Kara (2023)".

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2025, 00:03

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER