Ataşehir’in Trafik Anayasası Hazır!
Recep Kenan/Ataşehirweb.com
Ataşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Ataşehir’in trafiğini düzenleyen planlara alt yapı oluşturacak Ataşehir’in trafik anayasası İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da onaylandı.
Konu hakkında görüşlerini aldığımız Ataşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürü Deniz Kutlu, uzun süredir devam eden planın çalışmasını tamamlayıp Büyükşehir’e gönderdiklerini ve Ataşehir Trafik Planı’nın Büyükşehir tarafından onaylandığını söyledi.
Bundan sonra ilçede yapılacak yatırımlara ve çalışmalara atlık oluşturacağını, Ataşehir’in Trafik Anayasası da kabuledilebilecek bu plana hem ilçe belediyesinin hem de Büyükşehir Belediyesi’nin uyma zorunluluğu olduğunu ifade eden Deniz Kutlu, Ataşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da onaylanan Ataşehir Trafik Planı hakkında Recep Kenan’a şu açıklamaları yaptı:
2009’da mahalli idareler seçimi sonrası Ataşehir İlçesi kurulduktan sonra yaklaşık 1750 sokakta yürütülen bir çalışma başlatıldı. İlk etapta gördüğümüz belli başlı sıkıntılar vardı. Daha önceki ilçe belediyeleri tarafından Münferit olarak alınmış ulaşım koordinasyon kararları vardı. Bir birini tamamlamıyordu bu kararlar. Buna paralel bizim son 5 yıl içerisinde Ana Arter statüsünde olan yerlerde Büyükşehir Belediyesi’nden çeşitli taleplerimiz olmuştu.
Dal – çık, Alt geçit, Üstgeçit, yol düzenlemesi gibi. Bunları yoğun bir şekilde talep ettik ama sonuç alamamıştık. Son bir yıldır da Fen İşleri Müdürlüğü ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğümüz ile ortaklaşa bir hizmet alımı yaptık. Ataşehir’e bir trafik planı hazırlamak için. Kamere ile araç sayımlarına, yol simülasyonlarına, engelli standartlarına yönelik çalışmaların altıkları, bisiklet yolları, yaya yoları standartlarına varıncaya kadar hepsini bir standartta toplamak için bir proje hazırladık.
Bir yıllık bir emek sonrası dün itibarı ile Ulaşım UTK kararı çıktı Büyükşehirden. Ataşehir’in bir ulaşım ve trafik planı oluştu. İstanbul’un 39 ilçe belediyesinde olmayan bir proje. Alt yapı altlıkları bu projede toplandı. Bundan sonar Ataşehir Belediyesi’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’de bu altlıklardaki çalışmalara uygun hareket etmek zorunda. Örneğin; Arifpaşa İlköğertim Okulu önünde bir üst geçit talebimiz vardı. Büyükşehir’e yazıyorduk sonuç alamamıştık. Bu proje kapsamında tekrar incelendi. Ve oraya üst geçit yapılması gerektiği ortaya çıktı. Üst geçit projeye eklendi, yapılacak. Kayışadığı Caddesi’nden Yeditepe Üniveristesi’ne çıkarken İnönü Mahallesi’nde anlamsız bir yan yol vardı trafiği kesen. Bu kapsamda yapılan değerlendirmede o yan yolun kaldırılması kabul edildi. Bu kısımda bisiklet yolları ön görülüyor. Buna benzer çok ciddi trafik düzenlemeleri var. Bununla beraber bundan sonra Ataşehir trafiğinde rahatlamalar yaşanacak. Bunu devamında yine Ataşehir’de belli noktalarda parklanma yasağı ile ilgili bir projemiz var. Bunu da bir ay içerisinde Büyükşehir’e sunacağız. İlçenin tümünde park yasağı, bazı caddelerde kamyon giriş yasağı kararı alacağız. İlçenin bazı caddelerine kamyon ve tırlar giriyor.
Bunun dışında toplu ulaşım ile ilgili Büyükşehir’den çeşitli taleplerimiz vardı. İETT Garajı burada olmasına rağmen Ataşehir önemli ölçüde toplu ulaşım sorunu yaşıyor. Bunu daha önce çok defa dile getirdik. İETT otobüsleri ve halk otobüslerinin mevcut güzergahları ve istediğimi yeni güzergahlar ve hatlarla ilgili çalışmalarımızı da toparladık. Bunu da Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne ve İETT’ye göndereceğiz. Bunun akabinde Ataşehir’in trafiğinde ciddi bir rahatlama olmasını bekliyoruz.