İstanbul, Ataşehir Finans merkezi ne zaman başlıyor?

İstanbul'u dünya kentleri arasına taşıyacak İstanbul Finans Merkezi için ilk kazma 2 ay içinde vurulacak.

İstanbul, Ataşehir  Finans merkezi ne zaman başlıyor?

Dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri olacak ve İstanbul'u dünya kentleri arasına taşıyacak İstanbul Finans Merkezi için ilk kazma 2 ay içinde vurulacak. Proje, 3 yılda tamamlanacak

İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması hedefiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projelendirilen Ataşehir'deki İstanbul Finans Merkezi için ilk kazma 2 ay içinde vurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Bakanlar Kurulu'na sunulan projenin son hali ve maketi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da olur aldı.

İstanbul'da akademisyenlerle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatına önümüzdeki 2 ay içinde başlamayı hesap ettiklerini belirterek, 3 yıl içinde tamamlanmasını planladıkları İstanbul Finans Merkezi'nde ilk iskânı 2.5 yıl sonra vermeyi hedeflediklerini anlattı.

3 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Yaklaşık 800 bin metrekarelik alana inşa edilecek İstanbul Finans Merkezi 2.5 milyon metrekare inşaat alanına ve 2.5-3 milyar dolarlık proje büyüklüğüne sahip olacak. Bayraktar'ın açıklamalarına göre, Ataşehir Finans Merkezi sadece gündüzleri yaşayan bir merkez değil, sosyal alanları ve yaşam alanlarıyla birlikte 24 saat yaşayan bir kent görünümünde olacak. Siluet olarak Topkapı Sarayı'nın görünümü ve çevre düzenlemesinden esinleniliyor.

Proje alanında 18 bin 457 metrekare alanda Vakıfbank Genel Müdürlüğü, 57 bin 561 metrekare üzerinde Halk Bankası Genel Müdürlüğü, 54 bin 390 metrekare üzerinde Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, 43 bin 434 metrekare üzerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 25 bin metrekare üzerinde ise Sermaye Piyasası Kurulu binaları inşa edilecek.

24 saat yaşayacak

İstanbul Finans Merkezi, finans kurumlarının yanı sıra sosyal, kültürel alanlarıyla da 24 saat yaşayan bir merkez olarak planlandı. Açık ve kapalı çarşıların yer alacağı merkezde, otel, ofis, konut, restoranların yanı sıra okuldan camiye, karakoldan kreşe, itfaiye merkezine kadar, her türlü sosyal, dini ve hizmet binaları da bulunacak. Tüm ulaşım avantajlarına ek olarak Finans Merkezi'ne metro bağlantısının yapılması da planlanıyor.

'Askeri alanlar da kullanılacak'

Erdoğan Bayraktar, askeriye tarafından kullanılmayan ve kullanılmadığı tespit edilen alanların kentsel dönüşüm sürecinde, Milli Savunma Bakanlığı'nın onayıyla değerlendirileceğini söyledi. Bayraktar, "Milli Savunma Bakanlığı'ndan uygun görüş almak suretiyle bu alanlar kentsel dönüşüm sürecinde rezerv konut alanı, rezerv kentsel alan olarak değerlendirilebilir" açıklamasında bulundu.

'DÖNÜŞÜM' HAFTAYA GENEL KURULDA

Erdoğan Bayraktar, Afet Riski Taşıyan Alanların Dönüşümü Yasa Tasarısı'nın haftaya Meclis Genel Kurulu'nda görüşülebileceğini söyledi. Bayraktar, "Ayakta kalma şansı olmayan ya da yıkılma riski olan binaları yıkmak zorundayız. Vatandaş odaklı bunu yürüteceğiz" dedi.

Siyaset üstü bir mesele

Türkiye'nin Avrupa ile bütünleşmesi, kentsel dönüşümün hayata geçirilmesi, afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesi gayreti içinde olduklarını söyleyen Bayraktar, bundan sonraki amaçlarının başta üniversiteler olmak üzere STK'lar ile birlikte çalışmak olduğunu kaydetti. Bayraktar, "Bu mesele siyaset üstü bir mesele. Kentleri düzeltmenin yanında refah ve gelişmiş bir toplum olmak için bilincin yakalanması gerek. Yapacağımız çalışmada vatanın menfaatlerini ön planda tutacağız" dedi.

Bülent Yoldaş/Sabah



 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER