TÜBİTAK TSK'nin hizmetinde
Türkiyede Tamamen yerli olarak geliştirilen milli seyir füzesi, beton delici bomba, lazer güdümlü füze dedektörü gibi TSK'nın gücüne güç katacak silah ve sistemler sayesinde Türkiye, savunma alanında dünyada daha fazla söz sahibi olmaya başlıyor.
TÜBİTAK, TSK'nın ihtiyacı olan üstün nitelikli modern silah sistemlerini milli imkanlarla geliştiriyor ve bu sistemlere ait teknolojileri yerli savunma sanayi şirketlerine transfer ederek üretime geçmesini sağlıyor.
Türkiye'de ilk kez geliştirilen seyir füzesi SOM, beton delici bomba NEB, akıllı bomba olarak bilinen HGK, lazer güdümlü füzelerin dedektörü, füze ve güdüm kitlerinde kullanılan ısıl piller, TSK'nın kullanımına sunuldu. TÜBİTAK, bunların dışında Türkiye'yi savunma alanında söz sahibi yapacak bir çok proje üzerinde de yoğun bir çalışma yürütüyor.
Öte yandan, silah ve sistemlerinde önemli bir yol alan TÜBİTAK, yazılım ve işletim sistemlerinde de tamamen milli projeler geliştiriyor.
- F-16'ların elektronik harp sistemleri yerli olacak -
TÜBİTAK, F-16 savaş uçaklarında kullanılan elektronik harp sistemini milli olarak geliştirecek yüksek bütçeli projeleri destekleyecek. Dünyada sadece 5 ülkenin üretebildiği ve F-16'ları hava savunma unsurlarına karşı koruyacak sistem, radar algılayıcı ve karıştırıcı özelliklere de sahip olacak.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı işbirliğiyle yeni bir proje için düğmeye basan TÜBİTAK, F-16'ların olmazsa olmazı elektronik harp sistemlerinin milli olarak tasarlanması ve geliştirilmesi için hazırlanacak yüksek bütçeli projelere destek verecek.
Bu kapsamda, "F-16 Elektronik Harp Podu Sistemi"nin yerli olarak geliştirilmesi için çağrıya çıkan TÜBİTAK, projenin başarıyla sonuçlanması durumunda uçak başına maliyeti yaklaşık 2 milyon dolar olan sistem, tamamen yerli olarak üretilecek. Öte yandan Türkiye, söz konusu sistemleri ithal eden değil ihraç eden bir ülke konumuna yükselecek.
F-16'lara takılıp sökülebilen bir sistem olan elektronik harp podu, harekat esnasında savaş uçaklarını tehdit eden radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlıyor. Sistemin, tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltan özelliği de bulunuyor.
- Türkiye, dünyanın tek nüfuz edici bombasını seri olarak üretiyor -
TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir başka modern mühimmat olan Nüfuz Edici Bomba (NEB) ise Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından seri üretime alındı. NEB, sahip olduğu Ardışık Delici Harp Başlığı ile dünyanın ilk ve tek uçak bombası olma özelliğini taşıyor.
- Milli seyir füzesi -
Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM), yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen SOM, Türkiye'nin ilk milli seyir füzesi olma özelliğini taşıyor.
Gerekli olan operasyonel esnekliği destekleyecek modüler tasarıma sahip olan SOM, yüksek hassasiyete ve düşük görünürlüğe sahip. SOM, tüm hava şartlarında görev yapabiliyor ve uçuş sırasında hedef tanımlanabiliyor.
- Savaş uçaklarının bombası akıllı oldu -
TÜBİTAK, uzun ve yoğun bir çalışma sonucunda savaş uçaklarında kullanılan bombaları akıllı hale getiren Hassas Güdüm Kiti'ni (HGK) geliştirdi. Dünyada sadece 4 ülkenin üretebildiği HGK'lar sayesinde uçaklar, hedeflerini 25 kilometre uzaklıktan, tam 12'den vurabiliyor.
HGK'lar ile akıllı hale getirilen bombalar, koordinatları belirlenen hedefi uydu ve özel algılayıcıları yardımıyla, en fazla 6 metre gibi düşük bir sapma değeri ile yok ediyor. Böylece ortadan kaldırılması istenen hedef dışındaki yerlere zarar verilmeden harekat yapılabiliyor.
Üzerindeki ilave kanatçıkları ve özel yüzeyi ile akıllı bombalar, havada süzülerek yol alıyor. Uçak, tehlikeli bölgeye girmeden görevini güvenli güvenli bir şekilde tamamlıyor.
- Yeni nesil mayın tespit sistemi -
TÜBİTAK tarafından geliştirilen yeni nesil mayın tespit sistemi ETMTS-2, içerdiği iki algılayıcı yapısı sayesinde metalik ve plastik mayınları tespit edebiliyor.
Sistemde bulunan LCD ekran, kullanıcının verileri görsel olarak takip etmesini sağlıyor. böylece operatör, tespit uyarılarını sadece işitmekle kalmayıp, görsel ikazları da takip ederek tespit başarımını artırabiliyor.
- Yerli füzeye "göz" -
Füze teknolojisinde bir ilke daha imza atan TÜBİTAK, lazer güdümlü füzelerin gözü olarak bilinen dedektörleri, tamamen milli kaynaklar kullanarak geliştirdi. Lazer dedektörler, ilk olarak yerli füze CİRİT'lerde kullanılmaya başlandı.
TÜBİTAK'ın geliştirdiği yerli lazer dedektörler, füze teknolojisinde kritik parçalardan biri ve yurt dışındaki örneklerine göre üstün teknik özelliklere sahip. "4 Kadranlı" olarak bilinen dedektörler, yüksek hız ve doğruluk, düşük parazitik kapasite, yüksek belverme gerilimi, düşük kaçak akımı, geniş dinamik çalışma aralığı ve yüksek tepkisellik özellikleri ile uluslararası pazarda öne çıkan yeteneklere sahip.
- Isıl pil -
TÜBİTAK güdüm kitleri, füzeler, tapalar, akustik karıştırıcı/aldatıcılar gibi sistemlerde temel güç kaynağı olarak kullanılan ısıl pil teknolojisini de Türk savunmasına kazandırdı.
Dünyada çok az ülkenin sahip olduğu teknoloji ile Türkiye, ithalatı yüksek maliyetli olan ve yüksek gizlilik derecesine sahip olan ısıl piller konusunda yurt dışına bağımlı olmaktan kurtuldu. Türkiye'nin tek ısıl pil tedarikçisi olan TÜBİTAK tarafından şu ana kadar farklı teknik ve özelliklere sahip 10 çeşit ısıl pilin tasarımı ve üretimi yapıldı.
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2014, 15:07
TÜBİTAK TSK'nin hizmetinde
TÜBİTAK, TSK'nın ihtiyacı olan üstün nitelikli modern silah sistemlerini milli imkanlarla geliştiriyor ve bu sistemlere ait teknolojileri yerli savunma sanayi şirketlerine transfer ederek üretime geçmesini sağlıyor.
YORUM EKLE
1
TSK'nın gizli silahları
2
ÜNİVERSİTE SINAVINA GİREN ÖĞRENCİ VE VELİLERE...
3
Beykoz Camı Turistik Bölgelerde Tanıtılacak
4
Başkan Keskin Çözüm Masası’nda Çağrıları...
5
Güllaç Tarifi
6
Nanoteknoloji Konferansı başladı
7
Altın'ın yükseliş sektörü bile şaşırttı
8
ÜMRANİYE’DE SÜNNET ŞÖLENİ BÜYÜK ÇOŞKUYLA...
9
Fenerbahçeli Basketbolcular Şampiyonluğu Ataşehir'de...
10
Kadıköy Belediyesi Amatör korolar Ödül Töreni
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler