İmzalar atıldı, ABD'de Federal Hükümet Açıldı

Amerikan Kongresi’nin günler süren yoğun pazarlıklarının ardından dün gece son dakikada onayladığı, federal hükümetin yeniden açılması ve borçlanma tavanının yükseltilmesini öngören tasarı, Başkan Barack Obama’nın da imzalamasının ardından yasalaştı.

İmzalar atıldı, ABD'de Federal Hükümet Açıldı
İmzalar atıldı, ABD'de Federal Hükümet Açıldı

Amerikan Kongresi’nin günler süren yoğun pazarlıklarının ardından dün gece son dakikada onayladığı, federal hükümetin yeniden açılması ve borçlanma tavanının yükseltilmesini öngören tasarı, Başkan Barack Obama’nın da imzalamasının ardından yasalaştı.

Obama yasayı yerel saatle geceyarısından sonra imzaladı. Kararın yasalaşmasının ardından Amerikan federal dairelerinde görev yapan ve iki haftayı aşkın bir süredir zorunlu izne çıkarılan kamu çalışanlarının bu sabah (Perşembe) işbaşı yapması yönünde genelge yayınlandı.

Başkan, Amerikan halkının devlete kaybolan güvenini yeniden kazanma çağrısında bulundu ve iki partinin liderine de teşekkür etti.

Tasarı ilk olarak akşam saatlerinde Senato’da 18’e karşı 81 oyla kabul edildi. Ardından muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin denetimindeki Temsilciler Meclisi aynı tasarıyı 144’e karşı 285 oyla kabul etti. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, tasarının Genel Kurul’da oylanmasını engellemeyecekleri güvencesi vermişti.

Federal hükümetin yeniden açılması ve borçlanma tavanının yükseltilmesini öngören tasarı, Senato’da çoğunluğa sahip Demokrat Parti’nin grup başkanı Harry Reid ve Cumhuriyetçi Parti grubu lideri Mitch McConnell tarafından, iki partinin kendi politikalarından ödün vermesi sonucu hazırlandı. Borçlanma tavanının yükseltilmesini de kapsayan yasa, Washington saatiyle dün geceyarısına kadar onaylanmasaydı, Amerikan hükümetinin ilk kez borçlarını zamanında ödeyemez duruma düşmesinden, bunun da yeni bir küresel ekonomik krizi tetiklemesinden kaygı duyuluyordu.

Kısa vadeli çözüm

Bununla birlikte kabul edilen yasa, hükümete 15 Ocak tarihine kadar harcama, 7 Şubat tarihine kadar da borçlanma tavanını arttırma yetkisi veriyor.

Cumhuriyetçi Partililer, bu kısa zaman süreci içinde Obama yönetimini devlet harcamalarını kısmaya zorlamayı planlıyor. Ancak siyasi uzmanlar, aynı tartışmalar önümüzdeki aylarda yeniden gündeme gelse bile Cumhuriyetçiler’in federal hükümeti son haftalardakine benzer bir şekilde çıkmaza sokmasını beklemiyor.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili üyeleri, Eylül ayı sonunda onayladıkları bütçe yasasını, Başkan Obama’nın yasalaşması için büyük çaba harcadığı Sağlık Reformu’na ‘kaynak ayırmama’ önkoşuluna bağlayarak geçirmiş, ancak bütçe tasarısı o haliyle Demokrat Partililer’in çoğunluğundaki Senato tarafından destek görmemişti. Kongre’den bütçe onayı alamayan federal hükümet, 1 Ekim’den itibaren kısmen kapanmış, çalışanlarının üçte birini (800 bin kişi) zorunlu ücretsiz izne göndermişti.

Federal hükümetin 16 gün boyunca kapalı kalması Standard & Poor’s hesaplamalarına göre 24 milyar dolar kayba oldu. Devletin işleyişini önemli ölçüde yitirmesinin yanı sıra Amerika’daki ulusal parklar ve başkent Washington’daki Smithsonian müzelerinin kapalı kalması yüzünden ülke büyük ölçüde turizm geliri de kaybetti.

Devletin faaliyetlerini kısmen durdurması, başta Cumhuriyetçi Parti olmak üzere Amerikan kamuoyunun Washington’daki siyasetçilere de önemli ölçüde güveninin kaybolmasına yol açtı.

Senatör Harry Reid, federal hükümetin iki haftadır kapalı tutulması ve yaklaşmakta olan olası borç krizinin yol açtığı tedirginliği, tüm ülkeye gereksiz yere acı çektiren ‘yapay bir kriz’ olarak niteledi.

Temsilciler Başkanı Boehner ise, Obamacare adıyla da anılan Sağlık Reformu’nun pazarlığa zorlama konusunda Cumhuriyetçiler’in var güçleriyle çabaladığını, bundan sonra da bu yasanın uygulanması sırasındaki olası açıklara dikkat çekmeye devam edeceklerini açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2013, 11:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER