ABD’de Öğrenim Gören Yabancılara Oturma İzni Verilmesi Gündemde

Cumhuriyetçi Parti Texas Senatörü John Cornyn, ABD üniversitelerinde mastır ve doktora yapan öğrencilerin ABD’de yaşamaları ve çalışmalarına izin verecek bir yasal düzenleme teklif etti.

ABD’de Öğrenim Gören Yabancılara Oturma İzni Verilmesi Gündemde
Amerikan üniversitelerinin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında mastır ve doktora yapan yabancı öğrencilere oturma ve çalışma izni verilmesini öngören STAR Act adlı tasarıyla Birleşik Devletler’de eğitim gören nitelikli göçmenlerin ülkede tutulabilmesi amaçlanıyor.

Konuya ilişkin açıklamasında Senatör Cornyn, “ABD en iyi ve en parlak göçmenleri kendisine çekiyor fakat verilen vize sayısının kısıtlı olması nedeniyle birçok insanı evlerine geri yolluyoruz. Sonra bu insanlar kendi ülkelerinde iş imkanları yaratarak bizlerle rekabet ediyorlar,” diye konuştu.

STAR Act yasa tasarısı, Intel, Motorola, Google, Microsoft, Cisco Systems, the Consumer Electronics Association ve Compete America gibi ileri teknoloji şirketlerinden güçlü destek görüyor.

Tasarıyı değerlendiren Microsoft Hükümetle İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Fred Humphries, “Benim perspektifim, en zeki insanları ülkemizde tutmamız halinde ülkemizin kazanacağıdır. Dünyanın en iyi öğrencilerine en iyi üniversitelerimizde eğitim verdikten sonra bu beyin gücünü dünyanın farklı ülkelerine göndererek rakip yaratmak bana akıllıca gelmiyor,” diye konuştu.

ABD’de yüksek eğitimli göçmen sayısı, uzun yıllardır hükümet tarafından oturma izni verilen nitelikli göçmen sayısını fazlasıyla aşıyor.

Humphries’e göre Las Colinas’ta 1500 yazılım teknisyeni çalıştıran Microsoft firmasında nitelikli çalışan bulunamadığı için doldurulamayan 5 bin iş pozisyonu bulunuyor. ABD’de ileri teknoloji endüstrisinin 2013 itibarıyla 1 milyon kişilik iş imkânı yaratacağı tahmin ediliyor. Fakat Birleşik Devletler doğumlu bilim adamı, mühendis ve matematikçi sayısının sınırlı olması nedeniyle çalışan sıkıntısı çeken teknoloji firmaları, hâlihazırdaki çalışanlarının vize işlemleri için her yıl milyonlarca dolar harcamalarına rağmen eğitimli çalışan bulmakta büyük zorluklarla karşılaşıyor.


Senatör Cornyn’in tasarısı, H-1B vizeleri ile doldurulamayan açığı kapatarak daha önce Amerikan Üniversiteleri’nden mezun olan başarılı öğrencilere oturma ve çalışma izni verilmesiyle teknoloji şirketlerinin rekabet gücünün artırılmasını hedefliyor.

H-1B vize sistemi kapsamında yılda 85 bin göçmene ABD’de geçici çalışma izni verilirken, vizenin kotası başvuru tarihinden sonra birkaç ay içerisinde doluyor. H-1B vizesi alan nitelikli göçmenlerin oturma izni alabilmeleri için ise yıllarca beklemeleri gerekiyor.

Kapsamlı göçmenlik reformu konusunda anlaşamayan Cumhuriyetçi ve Demokratların, Senatör Cornyn’in teklif ettiği STAR Act yasa tasarısında uzlaşma sağlayabilecekleri ümit ediliyor.

atasehirweb.com

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2012, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER