Eşlerin ayrılmasından sonra düğün takıları kimde kalır?
I.Erkek takılan altınları geri talep ediyor
1. Kadının mülkiyeti
Eşler ister Türk, isterse de Alman vatandaşı olsun, Alman ve Türk hukuk sisteminde düğünde takılan altınlar kadının özel mülkiyeti olarak kabul edilmektedir. Takı erkek ve kadına hediye edilmemektedir. Türk adetlerinde mehir adı altında kadına verilen altınlar evliliğin bozulması durumunda kadının kendini güvenceye alması için ödenmektedir. İslam hukukunda da bu “mehir” olarak adlanmaktadır. Erkeğin bu altınların ailenin zor durumda kullanması için ailesi tarafından verilen bir hediye olduğu yönündeki itirazları Alman ve Türk mahkemeler tarafından kabul edilmemektedir. Bu nedenle koca karısının özel mülkiyeti olan bu altınları geri isteme hakkına genelde sahip değildir.
2. Nankörlük durumunda geri isteme
Verilmiş bir takının geri istenilmesi de Alman Medeni Kanununun 530’cu ve Türk Borçlar Kanununun 244’cü maddelerine göre mümkündür. Fakat bu durumda takıyı veren kimse takıyı alan kişi tarafından kendisine ve bir yakınına karşı ağır bir hata işlendiğini ispat etmesi gerekmektedir (Alman Medeni Kanunu 530’cu madde). Türk Borçlar Kanununun 244’cü maddesine göre ise
-Takıyı alan kişi takıyı veren kişiye veya onun yakın ilişkide bulunduğu başka birisine karşı ağır suç işlediği durumda;
-Takıyı alan kişi takıyı veren kişiye veya onun yakınındaki birisine karşı aile bağlamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğinde;
-Boşanma ile ilgili koşullar haksız bir biçimde yerine getirilmediği durumunda takı geri istenebilir.
Türk ve Alman hukuk sisteminde yalnızca ayrılma takıların geri istenmesi için bir sebep oluşturmamaktadır.
3. Mal Rejimi iddiası
İster Alman hukuku, isterse de Türk hukukuna göre mal rejimi uygulamasında takılar bölüştürülmemektedir. Alman hukuk sitemine göre takı başlangıç servet olarak kabul edilirken, Türk hukuk sisteminde ise kişisel mal (madde 220 MK) olarak kabul görmektedir.
II.Kadın eşinden altınları talep etmektedir
1. Kadının ispatla yükümlü olması
Kadın altınları almadan eşinden ayrılmışsa, mahkemede altınların eşinde veya eşinin ailesinde olduğunun ispat etmekle yükümlüdür ve bu durumda ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Erkek çoğu zaman karısının altınları aldığını iddia etmektedir.
2. Altın takıların satarken kadının rızası gerekmektedir
Kadın altınların erkekte olduğunu ispatlayabilirse, o zaman da eğer erkek karısından altınları geri vermemek için aldığını ve karısının rızası ile evin ihtiyaçlarını karşılamak için sattığını iddia ederse ve bunu ispatlarsa o zaman altınları geri vermesi gerekmiyor.
Kaynak : //www.avukatlar.de/
Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2013, 15:29
Eşlerin ayrılmasından sonra düğün takıları kimde kalır?
Türk düğünlerinde gelin ve damada genellikle törenle binlerce Euro değerinde takı adı altında altın hediyeler verilir. Burada söz konusu olan gelin ve damadın aileleri tarafından büyük coşkuyla verilen altın bilezikler ve altın sikkelerdir. Eşler ayrıldıklarında bu konu önemli tartışmaları da beraberinde getirir.
YORUM EKLE
YORUMLAR
1
Gürsel Tekin Kadıköy'de konuştu
2
BARIŞ MANÇO ÖZLEMLE ANILDI
3
3. Çocuk Tiyatroları Festivali başladı
4
Duvarsız Kadir Ağa Cami
5
Fransa’da Gönüllü Hizmeti’ne Ne Dersiniz?
6
İstanbul Balık Hali, Balık Fiyatları
7
ÜMRANİYE, SANATKARLAR ÇARŞISI AÇILDI
8
2013 Google Earth indir
9
2013 Mobil Cihazlar için Google Earth İndir
10
2013 Yılı En Çok Satan Oyunlar
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
Incelenecek konu