TÜRK KÜLTÜRÜ KİTAPLARLA GELECEĞE TAŞINDI

TÜRK KÜLTÜRÜ KİTAPLARLA GELECEĞE TAŞINDI

TÜRK KÜLTÜRÜ KİTAPLARLA GELECEĞE TAŞINDI
TÜRK KÜLTÜRÜ KİTAPLARLA GELECEĞE TAŞINDI Kültür ve Turizm Bakanlığı, değişime ve yeniliğe açık kültür politikasını yayıncılık alanında da başarıyla sürdürerek, 2010 yılında birbirinden değerli eserleri kitapseverlere armağan etti.
Nazım Hikmet, Ahmet Hamdi Tanpınar, Semiha Berksoy ve Osman Hamdi Bey gibi düşünceleri ve eserleriyle kültür hayatımızda çığır açan isimler kitaplarla anıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı; kültürü, edebiyatı ve sanatıyla ülkemizin daha da ileriye taşınması ve kültürümüzün dünyada hak ettiği yere getirilmesi amacıyla 2010 yılında birçok prestij eseri yayımlayarak kitapseverlere armağan etti.

Bakanlığın 2004 yılından itibaren geliştirdiği yeni yayın politikasında; kültürümüzün tarih, edebiyat, sanat, sinema gibi temel alanlarında her yıl belli miktarda nitelikli eser yayınlama ilkesi benimsendi. Geride bıraktığımız 2010 yılı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından basılan eserlerle yeni yayın politikası açısından başarılı bir yıl oldu.

Bakanlık; kültür, sanat ve edebiyat dünyasında düşünceleri ve eserleriyle çığır açarak kültür dünyamıza katkıda bulunan isimleri (ölüm ve doğum yıldönümünde anmak amacıyla) geniş okuyucu kitleleriyle buluşturmaya yönelik olarak sürdürdüğü yayın politikasına 2010 yılında da devam etti. Bu çerçevede yayımlanan “Sezai Karakoç”, “Yaşar Nabi Nayır”, “Nazım Hikmet”, “Ahmet Hamdi Tanpınar”, “Kemal Tahir”, “Semiha Berksoy”, “Abdulkadir Karahan” ve “Osman Hamdi Bey” adlı eserler kamuoyu tarafından ilgiyle karşılandı. UNESCO’nun ölümünün yüzüncü yılı nedeniyle 2010 yılında anma ve kutlamalar listesine aldığı Türk müzeciliğinin değerli ismi Osman Hamdi Bey anısına yayımlanan “Osman Hamdi Bey Sözlüğü” isimli kitap ise büyük beğeni kazandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin yazınsal ve düşünsel birikiminin önemli bir parçası olan Kürt şair ve ozanı Ahmed-i Hani’nin “Mem-u Zin” eserinin tıpkı basımını yayımlamanın yanı sıra; ülkemizdeki kültürel etkinliklere paralel olarak 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine de “Dünya Edebiyatında İstanbul” adıyla kalıcı bir eser armağan etti.
Geçtiğimiz yıl yayımlanan sanat eserlerinin başında gelen “Türkiye’den Renkler ve Şaheserler (Colors and Masterpieces of Turkey)” adını taşıyan, İngilizce ve Türkçe olarak basılan kitap ise; ülkemizin doğal ve sanatsal güzelliklerini, mimarinin ulaştığı en üst düzeyi temsil eden, birer abide niteliğindeki yapılarını fotoğraflara hem dünyaya hem de gelecek nesillere tanıtan bir eser oldu.

Bakanlık tarafından yürütülen TEDA Projesi ise; son 5 yılda destek verilen 811 eserden 524 tanesinin yayımlanmasıyla bir başarı öyküsü oldu. 50 ayrı ülkede 40 farklı dilde yayımlanan 524 adet Türk eseri, kültürümüzün dünyaya tanıtılmasında önemli rol oynadı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER