23.59” SORUNUNDA ÇÖZÜM YOLU BULUNDU

23.59” SORUNUNDA ÇÖZÜM YOLU BULUNDU

23.59” SORUNUNDA ÇÖZÜM YOLU BULUNDU
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği yayınlandı. Konut, canlı müzik izni almış oteller hariç diğer oteller, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar “çok hassas kullanımlar” kategorisinden çıkarıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bir süre önce düzenlenen toplantıda; dinlenmek isteyenlerin de eğlenmek isteyenlerin de makul biçimde birbirinin hakkına, hududuna anlayışlı olmalarını sağlamak gerektiğini söylemişti.

Turizm sektöründe “23.59” olarak bilinen sorunun çözülmesi doğrultusunda önemli bir adım atıldı. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle konut, canlı müzik izni almış oteller hariç diğer oteller, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar, “çok hassas kullanımlar” kategorisinden çıkarıldı. Buralarda, gece yarısından itibaren beş desibeli geçmemek kaydıyla müzik yayını yapılabilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle, bazı hassas kullanım alanları yeniden belirlendi. Buna göre, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim dönemlerinde yatılı eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri ve bunları içine alan 250 metrelik alan “çok hassas kullanımlar” olarak tanımlandı.

Konut, yataklı hizmet veren konaklama tesisleri, eğitim kurumları, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar da “hassas kullanımlar” olarak belirtilirken, idari ve ticaret binaları, çocuk bahçeleri, oyun alanları ve spor tesisleri “az hassas kullanımlar” olarak nitelendirildi. Canlı müzik izni almış oteller hariç diğer oteller, konut, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar, “çok hassas kullanımlar” kategorisinden çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 31 Mart’ta konuyla ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve sektör temsilcileri ile bir araya gelmişti. Sorunların uygulamadan kaynaklandığını belirten Günay bu toplantı sonrasında yaptığı açıklamada sorunun çözümüne yönelik olarak şunları söylemişti: “Türkiye ne tümüyle sessiz ne de insanların sabahlara kadar eğlendiği, dinlenmeye fırsat vermediği bir turizm destinasyonu olabilir. Biz bu arada bir dengeyi sürdürmek, dinlenmek isteyenlerin de eğlenmek isteyenlerin de makul biçimde birbirinin hakkına hududuna anlayışlı olmalarını sağlamak istiyoruz. Ben dinleneceğim diye müzik, herhangi bir ses, müzik olamayacak gibi bir haksızlığa da taşımayalım.”

Yönetmelikle ilgili ayrıntılı bilgiye 27 Nisan tarihli Resmi Gazete’den ulaşılabiliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER