Rauf Denktaş, ve Kıbrıs
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın hayatını ölümünün 3. yılında sizler için derledik.
Rauf Denktaş, adı Kıbrıs’la özdeşleşen, Kıbrıs deyince akla gelen ilk isim. İstanbul Ajansı olarak ölümünün üçüncü yılında Rauf Denktaş’ın hayatını inceledik. Sizleri bu önemli ismin hayat hikâyesiyle baş başa bırakıyoruz…
1,5 yaşındayken annesini kaybeden Denktaş’ı anneannesi ve babaannesi büyüttü. Denktaş, 1930 yılında eğitim için İstanbul’a gönderildi. 1944'te hukuk eğitimi için Lincoln’sInn’de okumak üzere İngiltere’ye giden Denktaş 1947'de Kıbrıs’a döndü ve avukatlığa başladı. Sonraları savcılığa geçen Denktaş, 1956 yılında başsavcılığa kadar yükseldi.
27 Kasım 1948’de Kıbrıs Türkleri’nin düzenlediği ilk mitingte Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. Halka ilk hitabını bu vesileyle ve 24 yaşındayken gerçekleştirdi. Faiz Kaymak'ın teklifi ve Fazıl Küçük’ün tasvibiyle Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi’nde başkanlığa seçildi. Savcılık görevinden emeklilik hakkını kazanmasına altı ay kala, İngiliz yönetimini zorlukla ikna ederek istifa etti ve cemaat sorunlarıyla uğraşmaya başladı. 1949 yılı yaz aylarında avukatlık yapmaya başlayan Denktaş yine aynı yıl Aydın hanımla evlendi. 1955’te terörist bir hüviyete bürünen Enosisle mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türkleri’nin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlarıyla 1 Ağustos 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatı’nı (TMT) kurdu.
1958 yılında Rum tedhişçiler, Türk köylerine saldırınca, Türkler de bu olayları protesto etti. Zürih-Londra Antlaşmaları öncesinde Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş, Ankara’ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gitti. Bu görüşmede Denktaş adaya Türk Askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi. 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile, 1960 Antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın hazırlanmasında emeği geçti. Aynı yıl Türk Cemaat Meclisi’yle İcra Komitesi Başkanlığı’na seçildi. 16 Ağustos 1960 tarihinde 650 kişilik Türk Alayı Magosa Limanı'na ayak bastı. 1963 olaylarından sonra Denktaş temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gitti. Temaslarını tamamlayan Denktaş bir sandalla Kıbrıs’a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başladı.
1964 Londra Konferansı'ndan sonra Makarios tarafından istenmeyen adam ilan edildi. Yeşilada’ya girmesi yasaklandı. Gizlice Erenköy’e çıkarak savaşa katıldı. 1967’de adaya gizlice girerken tutuklandı. Yoğun girişimler sonucu Türkiye’ye geri verildi. 1968’de adaya giriş yasağı kaldırıldığından Kıbrıs’a döndü.
1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı’na seçildi. 28 Şubat 1973’e kadar Kıbrıs Cumhurbaşkanı Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetim Başkanı seçildi. 1974 Kıbrıs Harekâtı’nın ardından 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürüten Denktaş, anayasa uyarınca 1976’da yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. 1981 yılında ikinci kez devlet başkanı oldu. 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan eden Denktaş, 1985-2005 yılları arasında aralıksız cumhurbaşkanlığını yürüttü. 2004 yılında BM genel sekreteri Kofi Annan’ın Kıbrıs Sorunu’nun çözümü için hazırladığı Annan Planı’na karşı çıktı, buna rağmen plan Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilse de Kıbrıslı Rumların reddetmesi üzerine hayata geçmedi. 17 Nisan 2005’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayan Denktaş, 24 Nisan’da görevi Mehmet Ali Talat’a devretti.
Politika hayatı yanı sıra, aynı zamanda yazar kimliğiyle de önemli bir şahsiyet olan Rauf Denktaş, 1985’in son aylarından bugüne, Yeni Asya Yayınları arasında çıkan kitapları bulunuyor. Ayrıca Denktaş, çok meraklı bir fotoğrafçı özelliğiyle de biliniyor. Rauf Denktaş, Halkın Sesi Gazetesi’nde yazılar yazıyor ve ART isimli televizyon kanalında pazartesi günleri Denktaş’ın Gündemi adlı, görüşlerini anlattığı programı sunuyordu.
Ayrıca Kurtlar Vadisi dizisinde kendisini canlandırarak konuk oyuncu olarak yer aldı.
8 Ocak gecesi organ yetmezliği teşhisi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastanede 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaşında vefat etti. Vefatının ardından Türkiye ve KKTC’de ulusal yas ilan edildi. 17 Ocak 2012 günü, yapılan devlet töreniyle Lefkoşa’daki Cumhuriyet Parkı’na defnedildi.
Rauf Denktaş, ve Kıbrıs
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın hayatını ölümünün 3. yılında sizler için derledik.
YORUM EKLE
1
ANADOLU SELÇUKLU DEFİLESİ
2
İşsizlik oranı %10,4 seviyesinde gerçekleşti
3
Öğrencilere Burs Müjdesi
4
Pratik Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?
5
Ataşehir’de Nöbetci Eczaneler
6
Başkan Topbaş hazırlanan yeni imar kanunu değerlendirdi
7
NÂZIM HİKMET’İN 113. YAŞ GÜNÜ ATAŞEHİR’DE...
8
Motorlu Kara Taşıtları, Kasım 2014
9
MHP Ataşehir İlçe merkezinde pankart krizi
10
15 Ocak 2015 Süper Loto sonuçları
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler