Recep Kenan/Ataşehirweb.com
Seçim kazanma kaygısı ve oy hesapları ile 4 ilçenin 17 mahallesinden birazda zorlama ile oluşturulan Ataşehir ilçesinin mahalleleri arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıkları çok büyük.
Bir tarafta; hiçbir mimari hizmet almadan yapılmış, kaçak yapılardan oluşan gecekondu mahalleleri. Diğer tarafta; yüksek kalite işçilik, malzeme ve mimari özellikleri olan konutlarda yaşayan üst gelir gurubuna ait öteki Ataşehir.
Yukarıda tarif edilen bir birine tamamen zıt görünse, bir çelişkiyi içerse de, bir ilçenin, Ataşehir’in tanımı.
Ve koşular böyle kaldığı sürece bu çelişki daha da büyüyecek. Bu sosyal ve ekonomik farkı kaldıramasada, azaltma görevi yöneticilerin değil mi?
Bununla birlikte, zorlama ile oluşturulan Ataşehir’in şehircilik alanında da sorunları büyük. Uzun süre belediye hizmetlerini barakalarda vermek zorunda kalan Belediye Başkanı’nın; ‘mazbata elimde kaldım’ dediği bir ilçe.
Öyle bir ilçe ki; bir meydanı, bir bulvarı hatta çarşısı bile yok. Bir noktasından bir başka yerine gidebilmek için bazen, üç araç değiştirmek bile yetmiyor.
Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Samandıra ilçelerinden ayrılan mahallelerin oluşturduğu Ataşehir, bütün bu olumsuzluklara ilave, diğer ilçelerin aksine, hala imar planları tamamlanmış değil.
Birlikte kurulduğu 9 ilçenin 8 tanesinin imar planları yenilendiği halde sadece Ataşehir’in imar planı yenilenmedi. 4 İlçeden ayrılan mahalleler kendi imar planı özelikleri barındırdığı için, bir imar bütünlüğü de yok.
Plansızlığın kabahatini, Büyükşehir Belediye’si, Ataşehir Belediyesi’ne; Ataşehir Belediyesi de Büyükşehir Belediye’sine atıyor. Ataşehirli ise şaşkın… Anlam veremedikleri İmarsızlığı protestoya kadar getirdiler.
Aslında İstanbul’un Mastır planı olan 1/100 000 ölçekli ÇED planında, Ataşehir’in büyük bir bölümü ‘Merkezi Alan’ olarak belirlenmiş, bir bölümü de Ataşehir Finans Merkezi adı altında özel proje alanı, kalan kısmının büyük bir kısmı ise destek, hizmet, turizm ve konut alanı olarak ayrılmış durumda.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çeşitli zamanlarda yaptığı konuşmalarda Ataşehir için “İstanbul’un hatta bölgenin finans merkezi olarak belirlendiği vurgusu yapılmıştır. Birçok bakan ile birlikte Ak Parti İstanbul İl Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından Ataşehir’in 1/100 bin’lik plan içerisindeki yerini doğrular açıklamalar yapılmıştır.
Bu günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Ataşehir’in 1/5000’lik imar planının görüşüleceği bilgisi aldık. Bunu destekleyen bilgi, Ak Parti Ataşehir İlçe Danışma Toplantısı’nda, İBB Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş tarafından, Ataşehir 1/5000’lik imar planını bu dönem sonuna kadar çıkaracakları; “Yenisahra ve Barabaros Mahallelerinin planlarının mecliste görüşmeleri ile başlayarak dönem sonuna kadar Ataşehir’in planının tamamı çıkacak.” şeklinde verilmişti.
Bu bilgiler ışığında hazırlanacak imar planında, Ataşehir'in yeni imar planı çalışması, plan ve semt bütünlüğü sağlanacak şekilde düzenlenebilir.
Bu çalışmayı (İmar Planı) yapabilecek birikime sahip mimarlar; şehir planlarını yapacak, şehir plancıları ve mimarlarımız olduğuna inanıyorum.
Ataşehir hala bu şansını kullanabilir. İleriyi görebilen, vizyon sahibi yöneticiler İmar planı çalışmalarını yaparken Ataşehir’in bütünlüğünü sağlayacak bir çalışma yürütürler umarım.
Böylece ‘Kentsel Dönüşüm’ Ataşehir’in dönüşümü olabilir. Ataşehir'in hala bu şansını koruduğunu, 'Kentsel Dönüşüm' projesinin, ülkemizdeki çarpık, plansız şehirciliğin çözümü olabileceği umudunu taşıyor, dönüşümün olumlu yönde değişim şeklinde gerçekleşerek, şehirlerin gelişimi sonucunu ortaya çıkarmasını bekliyoruz....