İstanbul’da kentsel dönüşümün başladığı Esenler Havaalanı Kentsel Dönüşüm Konutları tamamlandı. Konutlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Eşi ile Bakan Özhaseki ve Başkan Topbaş’ın katıldığı törenle sahiplerine teslim edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Türkiye’deki kentsel dönüşüm seferberliğini törenle başlattığı Esenler Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Konutları, yine Erdoğan’ın katılacağı bir törenle hak sahiplerine teslim edildi.
Esenler Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü ve inşaatını Emlak Konut GYO’nun üstlendiği Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 2 bin 428 konut ve işyeri inşa edildi. Konutları için, Esenler Belediyesi’nin mahalle sakinleri lehine feragat ettiği arsa paylarının maliyeti hariç yaklaşık 594 milyon TL yatırım yapıldı. 5 Ekim 2012 tarihinde yıkımlarına ve 24 Mayıs 2014 tarihinde temeli atılan konutların yapımı tamamlandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 6,5 MİLYON YAPIYI DÖNÜŞTÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ
Havaalanı Mahallesi Proje Alanı'nda Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Konutları Teslim Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projenin hayata geçmesini sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, TOKİ, Esenler Belediyesi ile Emlak Konut ve Eskon Şirketlerini tebrik etti.
Tapularını ve anahtarlarını teslim alan vatandaşların evlerinde huzurla, güvenle, konforla yaşamalarını, uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmeleri temennisinde bulunan Erdoğan, ‘Deprem öldürmez, ihmal öldürür’ anlayışıyla afetlere karşı gereken tedbirleri süratle hayata geçirme kararı aldıklarını, hemen gereken yasal altyapıyı oluşturup hazırlıklara başladıklarını söyledi.
Erdoğan, “Bundan 4 yıl önce, 5 Ekim tarihinde, yine burada kentsel dönüşüm kapsamındaki ilk yıkımları başlattığımızda bir söz vermiştik. 'İstanbul'u da Türkiye'yi de bu kamburdan kurtaracağız' demiştik. Amacımızın bir binayı yıkıp, yerine bir başka bina yapmak değil sizlerin can ve mal güvenliğini sağlayacak büyük bir dönüşümü gerçekleştirmek olduğunu söylemiştik. Rant değil, insan odaklı bir proje üreteceğimizi ifade etmiştik. Hamdolsun, bugün burada sözlerini yerine getirmiş olan kişilerin gönül huzuruyla karşınızda bulunuyoruz” diye konuştu.
Kimseyi mağdur etmeden yaklaşık 140 bin metrekarelik inşaat alanına sahip İstanbul'un en güzel yerleşim alanlarından birini kurduklarını anlatan Erdoğan, “Burası Silahlı Kuvvetler'e ait devasa bir alan. Şimdi de inşallah bu bölgede, Esenler'e yakışan yeşil alanlarından tutunuz, diğer dev bir projenin hayata geçtiğini göreceksiniz. Bu yeşil alanlarda, Esenler bugüne kadar beton yığınlarının arasında kayboluyordu ama şimdi beton yığınlarının arasında olmaktan çok artık yeşil alanda da ailece hayatını geçirebilecek, pikniklerini yapabilecek ve böylece modern bir yaşamı burada yaşayacak” şeklinde konuştu.
Yüzde 70'i yeşil alan, okul, cami gibi ortak kullanım alanlarından oluşan bir alanın şu anda zaten bulunduğunu aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesi konusunda hedefimiz çok büyük. Türkiye genelinde 20 yılda 6,5 milyon yapıyı bu şekilde dönüştürmeyi hedefliyoruz. Çirkin yapılaşmaya hayır. Modern, insanca yaşayabileceğimiz yapılara, evet. Bunu gerçekleştireceğiz. Yola çıktığımızda bu projeyi sadece rant projesi olmakla itham edenler, gelsinler buraya, Havalanı Mahallesi'ne baksınlar. Bu bölgenin geçmişteki haliyle, bugününü karşılaştırsınlar. Onların öyle bir derdi yok ki. Onlar sadece itham etsinler. Ah geziciler ah! Eğreti binaların, çarpık yapıların, sokakların yerlerinde şimdi nasıl modern bir örnek yerleşim alanının yükseldiğini, oluştuğunu gözleriyle görsünler.”
Afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesi projesi için dava üstüne dava açanların, mahkeme kapılarını aşındıranların bu manzarayı yerinde incelemesini isteyen Erdoğan, “İnsan olan bu durumu görünce, geçmişte yaptıklarından utanacak yüz varsa utanır, çıkıp özür diler. Ama biliyoruz ki bunlar böyle bir ahlaka, böyle bir kabiliyete, böyle bir karaktere, böyle bir cibilliyete de sahip değil. Açıkçası bunlar zaten bizim muhatabımız da değil. Bizim için aslolan, milletimizin memnuniyetidir, huzurudur, güvenidir. Siz varsınız ya siz, sizin şu heyecanınız var ya. Bize bu yeter” ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de Türkiye’de yerel yönetim anlayışında bir değişim ve dönüşüm gerçekleştiğini belirterek, “Hizmet belediyeciliği yaptık. Mazeret üretmedik. Hiç kimseyi dışlamadık. Kimsenin partisine, dinine, mezhebine bakmadık, herkese eşit bir şekilde hizmet ettik. Bu hizmetin yanı sıra insanların gönlünü ve duasını aldık” dedi.
Belediyecilik anlayışında 1994'te bir değişim ve dönüşüm yaşandığını dile getiren Özhaseki, “İstanbul'da ve Anadolu'da göreve gelen arkadaşlarımız vahim bir manzara ile karşılaştılar. Çalıştılar ve neticesinde başardılar. Bu süreçte iki şeye çok dikkat ettik. AK Partili belediyeler olarak, hizmet belediyeciliği yaptık. Mazeret üretmedik. Hiç kimseyi dışlamadık. Kimsenin partisine, dinine, mezhebine bakmadık, herkese eşit bir şekilde hizmet ettik. Bu hizmetin yanı sıra insanların gönlünü ve duasını aldık” diye konuştu.
Türkiye'nin 48 ilinde 180 yerin riskli alan ilan edildiğini, geçtiğimiz 3 yıl içinde 2 milyar lira kira yardıma sübvanse edildiğini aktaran Özhaseki, kentsel dönüşümün mutlaka yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
TOPBAŞ: İSTANBUL HER ALANDA DÖNÜŞÜM BAŞLATTI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, Türkiye'de sanayileşme sürecinde yaşadığı plansız bir gelişmeyi aşmaya çalıştıklarını belirterek, kentlere göç başladığında herkesin başını sokacak bir yer bulmaya çalıştığını ve devletin vatandaşı yönlendirmediğini söyledi.
Bu süreçte köyden kente göç eden insanların altyapıdan yoksun ve ulaşımı olmayan bir hayat ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kadir Topbaş, “Bu durumun bir kader olmadığını göstermek için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken KİPTAŞ’ı kurdu. Fakir insanlara kira öder gibi av sahibi olma imkanı sağladı. O dönemden itibaren bir haklı yürüyüş başladı” dedi.
Yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde 1996 yılında deprem ilgili müdürlük kurduğunu aktaran Başkan Topbaş, şöyle konuştu;
“Deprem riski taşıyan geçmiş belediyelerin yönetiminde böyle bir algı yoktu. Bunu ilk defa Cumhurbaşkanımız ortaya koydu. Bugün Esenler’de yaşanan dönüşüm de çarpık yapılaşmanın yeniden şekillenmesi ve insani yaşam alanları oluşturulması adına ortaya koyduğunuz iradenin bir yansımasıdır. Artık İstanbul her alanda bir dönüşümü başlattı. İstanbul 15 milyonluk nüfusuyla ulaşımdan altyapıya kadar her alanda sizin ön gördüğünüz bir anlayışla gelişmesine devam etmektedir. Esenler’de şu anda bir kaç metro hattı var. İstanbul, daha bir çok metro hattı ile buluşacak. Hedefimiz, İstanbul'un en fazla yarım saat yürüme mesafesinde metroya erişilen bir kent olmasıdır.”
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da 1435 hak sahibine konutlarını teslim edeceklerini belirterek, dile getirerek, “Proje başladığında muhalefet partileri evleriniz elinizden alınacak diye propaganda yaptı. İşte evler burada. Her türlü spekülasyonu bitiren projeyi bugün bitirmiş bulunuyoruz. 'Kentsel dönüşüm mü rantsal dönüşüm mü?' diyenlere en iyi cevabı verdik. Yeni bir şehir inşa ettik. Bu alanda daha önce yollar dışında bir metrekare donatı alanı yoktu. Dönüşümle birlikte alanın yüzde 70’i donatıya terk edildi. Proje alanındaki ilköğretim tesis alanı 2 kat, dini tesis alanı 2 kat arttırıldı” diye konuştu.
Törende konuşmaların ardından hak sahiplerinin tapu ve anahtarları, bu mahalleden Türkiye’deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bakan Mehmet Özhaseki ve Başkan Kadir Topbaş tarafından verildi.