Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Bayraktar, dev kentsel dönüşüm projelerine, öncelikle belediyelerden başlanılacağını belirtti.
Valiliklerin koordinesinde belediyelerin ön planda olacağını, hak sahipleriyle anlaşan ve arazisini hazırlayan belediyelerde dönüşümün en kısa zamanda başlayacağını ifade eden Bayraktar, konuyla ilgili 81 ilin valiliklerine yazı gönderildiğini kaydetti.
Kentsel dönüşümün Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğuna işaret eden Bayraktar, Bakanlığa şu ana kadar 150 civarında belediyeden, sınırları içerisinde kentsel dönüşüm projesi uygulanması talebi geldiğini belirtti. Bayraktar; uygulamalara, öncelikle bu belediyelerden başlanacağını da dile getirdi.
BELEDİYELER NE DİYOR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın öncülüğünde kentsel dönüşümün ilk ayağının İstanbul'dan başlatılması planlanıyor. Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, ilçede kentsel dönüşümün 10 yılı aşkın devam ettiğini hatırlatarak, ''Pendik'te 15 bini iş yeri ve 55 bini konut olmak üzere 70 bin konutun depreme dayanıklı hale getirildi. Hedef, 7 yıl içinde dönüşümün yüzde 80'ini tamamlamak'' dedi.
Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, ''Ataşehir'de yapı stokunun yaklaşık yüzde 60 oranında yenilenmesi gerekir'' ifadesini kullanırken; Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, ilçede kentsel dönüşüm yerine 'deprem dönüşüm' uygulamalarıyla rantsal, fırsat üreten, spekülatif ve haksız zenginleşmeleri önleyici politikaların belirlendiğini ifade etti ve deprem dönüşüm amaçlı yapılan 6 proje çalışmasının yaklaşık 4 bin konutu kapsadığını söyledi.
KADIKÖY'DE 6 BİN BİNA KAÇAK, 12 BİN BİNA ESKİ
Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Erol Özyurt de ilçede 30 bin 500 bina stoku bulunduğunu vurgulayarak ''Bunların 6 bini kaçak ve mühendislik hizmeti almadan yapılmış yapılardan oluşuyor. Bu yapılar daha çok Fikirtepe, Merdivenköy, Eğitim ve Dumlupınar mahallelerinde bulunuyor. İmar planı geçen yıl çıktı ve yürürlükte. Sahiplerinin anlaşmaya gidip müteahhitlere verilmeleri bekleniyor. 24 bin 500 binanın yarısı ise eski ve iyi durumda değil, bu yapıların ivedilikle yenilenmesi gerekiyor" dedi.
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz da ilçe sınırları içinde çok eski yerleşime sahip köyler bulunmakla birlikte, zemin yapısı ve konut gelişme alanlarının bulunması nedeniyle yoğun yapılaşmaların 1999 Marmara Depremi'nden sonra olduğunu hatırlatarak, ''Özellikle, kentsel dönüşüm bölgesi ayırmaya gerek olmadan, parsel ya da bölge bazında kentsel yenilenmeler sağlanmaktadır'' diye konuştu.
FİNANS BOYUTUNA VURGU
Belediyeler hükümetten dönüşümün teknik ve hukuki boyutunun yanında finans boyutunun da çözümlenmesini istiyor. Esenler Belediyesi, 3 noktada kentsel yenileme çalışması başlatırken, Bahçelievler Belediyesi eski yapıların önemli bir bölümünü yıkarak yenilemeye devam ediyor. Tamamı kentsel dönüşüme ihtiyacı olan Bağcılar'da ise belediyenin görüşmeler yaptığı ve anlaşma noktasına geldiği siteler bulunuyor.
Toplam 16 binlik bina stoku içinde 2 bin 295 binanın risk taşıdığı belirlenen Zeytinburnu'nda, 1999'dan bu yana 1310 bina yıkılıp deprem yönetmeliklerine uygun olarak yeniden inşa edildi. 3 yıl önce ilçenin tamamını kapsayacak yapı envanterini oluşturan Küçükçekmece, yasa çıktığında ilk başvuran ilçelerden olacak.
Gaziosmanpaşa'nın yüzde 20'si kentsel dönüşüm kapsamında yer alırken, Güngören'in Tozkoparan Mahallesi, yapılacak proje sonunda 10 bin konutluk bir kente dönüşecek. Kağıthane, Cendere Vadisi'nde kentsel dönüşüm, Çağlayan, Hürriyet Mahallesi, Talatpaşa, Gültepe, Yahyakemal ve Merkez mahallelerinde, yerinde dönüşüm gerçekleştiriyor. Avcılar Belediyesi de 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 73. Maddesine dayanarak kararını aldıkları iki etapta yaklaşık 550 hektarlık bir alanı 'Kentsel Yenileme Alanı' olarak hedefliyor.
Beşiktaş Belediyesi yetkilileri ise Ortaköy Dereboyu Caddesi ve Beşiktaş Çarşı'daki Ihlamurdere Caddesi ve yakın çevresinin zemin açısından ilçenin en riskli alanları olduğunu belirterek, İstanbul Teknik Üniversitesi'ne hazırlatılan zemin etüdü çalışmasının Beşiktaş ilçesinin büyük bir bölümünü kapsadığını, geri kalan alanlar için zemin etüdünün kısa bir süre içinde yapılacağını ifade etti.
ntv
Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2012, 10:22
Erdoğan Bayraktar '150 belediyeden dönüşüm için talep var'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm konusunda 150 belediyeden talep olduğunu açıkladı. Belediyeler hükümetten dönüşümün teknik ve hukuki boyutunun yanında finans boyutunun da çözümlenmesini istedi.
YORUM EKLE
1
Hüseyin Avni Mutlu, Ataşehir’de anaokulu'nun açılışını...
2
Ataşehir'de Kentsel Dönüşüm Başlıyor
3
Ataşehir'de Mesleki Eğitimlerde Yeni Dönem Başlıyor
4
Kenan Işık sanat danışmanlığı görevinden istifa...
5
Ataşehir, Mobilyacılardan Başkan İlgezdi’ye...
6
Meksika'daki petrol sızıntısının etklileri ortaya...
7
1 milyon dolar kazandı ama devletten yardım alıyor...
8
Bu bilekliği aldı, hayatı karardı
9
40 milyar dolarlık metroya 7 Türk firması talip
10
Sağlık çalışanlarının eylemi başladı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler